2011. november 26., szombat

Borzas túrós - avagy reszelt túrós

A süti eredeti neve: reszelt túrós, de Én "átkereszteltem" sok-sok évvel ezelőtt borzas túrósra, mert számomra így jobban hangzik.
A süteményt férjem által ismertem meg 15 évvel ezelőtt. Ő mesélte, hogy gyerekkorában, amikor mentek látogatóba a kazincbarcikai keresztszüleihez, mindig ez volt a vendégváró süti málnaszörppel. :) 
Amikor évekkel ezelőtt vittük az esküvői meghívónkat a keresztszüleihez.... na milyen süti fogadott minket...??? TALÁLT!!! Pontosan ez a sütemény (de a málnaszörp elmaradt! :)) Viszont nekem azóta ez az egyik kedvenc túrós süteményem, számtalanszor megsütöttem már, nem tudok "betelni" vele. ...és most már a kisfiamnak is kedvence lett. :)






Hozzávalók a tésztához:
kb. 25x25 cm-es tepsihez
 40 dkg liszt
 25 dkg puha margarin vagy vaj
 2 evőkanál kakaó
 15 dkg porcukor (nálam csak 10-12 dkg porcukor)
 fél cs. sütőpor
 1 egész tojás
 1 tojássárgája

A töltelékhez:
 75 dkg túró
 25 dkg porcukor (én csak 18-20 dkg-ot teszek bele)
 1 kanál liszt
 1 cs. vaníliás cukor
 3 tojás sárgája


+ külön a 4 tojás fehérje







1. A lisztet összekeverem sütőporral, a kakaóporral, porcukorral, elmorzsolom benne a margarint, majd az egész tojással és a tojássárgával összegyúrom. Két egyenlő részre gömbölyítem, és beteszem a mélyhűtőbe fél órára! (Nem véletlenül emeltem ki és húztam alá, hiszen ha nem tesszük be a mélyhűtőbe a tésztát legalább fél órára, akkor nem fogjuk tudni reszelni, mert a tészta alapjában véve lágy ahhoz, hogy reszelni lehessen!) 
2. Addig elkészítem a tölteléket: összedolgozom a túrót, porcukrot, lisztet, vaníliás cukrot, tojássárgáját egy tálban. Felverem a 4 tojás fehérjét kemény habbá és óvatosan a töltelékhez keverem. 
3. Kivajazott/lisztezett tepsibe reszelem a tészta egyik felét, rákenem a tölteléket, majd erre ráreszelem a tészta másik felét is, és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütöm. (nálam 20 percig sül, de a sütési idő csak tájékoztató jellegű - hagyományos sütőben több ideig tart)
4. Szeletelve és porcukrozva tálaljuk.

 




Anya sütijét falatozza - "jóság" prezúrral a homlokán.
Az elmúlt napokon nagyon csúszósak a járdák az ónos eső miatt,
szegénykémnek sikerült elcsúsznia, és lett egy púpocska a fején. 


Jó étvágyat!

23 megjegyzés:

  1. Nagyon finom sütemény, én is ismerem!!
    A pici lány pedig zabálni valóan édes!! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Barbi, annyira kedves vagy! De a "pici lány" a kisfiam... :-) Nem baj, végül is az a lényeg, hogy "zabálni valóan édes"-nek látod > örülök! :)

    VálaszTörlés
  3. Gabriella!

    Köszönöm a kedves hozzászólásodat a "konyhámban", nagyon jól esett! Én is benézek majd hozzád! A kisfiad nagyon édi!!!

    VálaszTörlés
  4. Bocsi! ;D Ilyen angyali fürtökkel gondolom nem csak én néztem annak! :)) Különben tényleg az a lényeg, hogy tündéri!! Az én Annámat pedig rendre fiúnak nézik, mert nincs fülbevalója, bár talpig rózsaszínben van, de az sem számít. :))

    VálaszTörlés
  5. Yummiiiiii, ez az a süti amiből ipari mennyiséget vagyok képes eltüntetni... (b.csek vagyok, csak a blogspotos kommentelés nem akarja az igazságot :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó!:) Én is borzas túrósnak hívom ezt (az ilyen reszelt tésztás) sütit. Aztán van a Borzas Katám is...:))

    VálaszTörlés
  7. Illéskrisz: Nagyon örülnék a látogatásaidnak "Nálam"! :)
    Az "édiséget" köszönöm a kisfiam nevében is! :)

    Barbi: Igen, Milánt nagyon sokan nézik kislánynak a szőke göndör fürtjei és kis bájos pofija miatt > úgyhogy nyugi, nem Te vagy az első! :) De az is jól hangzik, hogy Annát fiúnak nézik talpig rózsaszínben... :-)

    B.csek: A Yummi-ból valahogy sejtettem, hogy csakis Te lehetsz! ;-)

    Róza: Szuper, hogy nem csak Én vagyok ilyen "sütikeresztelős". :)) Ismerem a Borzas Katát is, sőt, már sütöttem is 1-2 alkalommal, fincsi az is.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tündér a kisfiad ahogy eszi a finom sütidet! Nagyon guszta, nálam még reszelt túrosként szerepel, nagy kedvencünk főleg a kisebbik lányomnak. Decemberben van a szülinapja nem tortát kér hanem ezt a sütit.

    VálaszTörlés
  9. Éva: köszönöm kedves szavaidat! A kisfiam szülinapja is decemberben van, imádja Ő is ezt a sütit... :) Mivel nem tudom pontosan a lánykád szülinapját, ezért most kívánok Neki boldog szülinapot!

    VálaszTörlés
  10. Mi mindig Borzas Katát (diós) sütök,de ezt a receptet is kipróbáltam már. A poén,hogy én is hasonlóképp fotóztam mint te,itt a babára gondolok... :D
    Klassz receptjeid vannak. Jövök még szemezgetni. :D

    VálaszTörlés
  11. MrsSame: Köszönöm, hogy benéztél, gyere máskor is! :D
    Úgy látszik, hogy a Borzas túrós receptnél egyre gondoltunk > ez tényleg poén! :))

    VálaszTörlés
  12. Kedves Gabriella ! Ma ezt a sütit fogom kipróbálni :) a tegnapi töpörtyűs-leveles pogi után édeset szeretnék enni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, örülök, hogy megtetszett a süti. Nagyon finom ám!

      Törlés
  13. Válaszok
    1. Emese, ezt a sütit 20-30 cm-es tepsiben szoktam sütni.

      Törlés
  14. Szia Gabi :) Remek az oldalad, isteniek a receptjeid, mindig innen sütök vmi finomságot :) Érdeklődnék, hogy ebbe a receptbe az 1 kanál liszt, ami a töltelékhez kell, milyen kanál? :)
    Előre is köszönöm a választ, további soksok finomságot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik a blogom és a receptjeim. :)
      Egy evőkanálnyit szoktam a tésztába tenni... Nem is tudom, hogy miért csak annyit írtam a receptbe, hogy 1 kanál liszt?? Mindig oda szoktam írni, hogy evőkanál vagy teáskanál, most a jelző valahogy lemaradt.

      További kellemes időtöltést/nézelődést kívánok Neked a blogomon és jó sütést!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  15. Kedves Gabi! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra. Azóta sorra készítem a finomságokat. Szuper az oldal (a receptek, fázisfotók, minden :-D)!! Most a borzas túróst szeretném elkészíteni. Megírnád kérlek, hogy mekkora tepsi szükséges hozzá?
    Előre is nagyon köszönöm! Egy 9 hónapos baba anyukája :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szabina!
      Remélem, nem jövök későn a válasszal... Kb. 25x25 cm-es tepsiben készítsd.

      Örülök, hogy itt vagy és tetszik a blogom, köszönöm, hogy megírtad.
      Jó sütögetést kívánok Neked! :)

      Törlés
    2. Szia Gabi! Nem, egyáltalán nem késő az információ, sőt nagyon köszönöm, hogy megírtad!
      Olvastam a bejegyzést, amiben a testvéredre emlékeztél. :-( Nagyon szép gondolatokat írtál, rendkívül szívszorító volt. Azóta is a hatása alatt vagyok. Amikor ilyet olvasok, mindig eszembe jut, hogy ez az én családomban, az én szeretteimmel is megtörténhet. Nekem három testvérem van. Belehalnék, ha történne velük valami (sajnos kétszer már volt olyan álmom, hogy láttam, amint elveszítem az Öcsémet. Borzasztó volt, pedig "csak" álom volt. Emlékszem, zokogva ébredtem, és napokig nem tudtam túltenni magam rajta. Attól rettegtem, hogy ez biztos valami rossz megérzés, előjel.) Nem is tudom, hogy lehet feldolgozni, ha valaki, akit nagyon szeretünk, nincs többé, csak a szívünkben. Biztos a Te szíved is megszakadt a fájdalomtól, de amíg ilyen szépen emlékezel Rá, és ilyen sokat gondolsz Rá, mindig Veled lesz a testvéred.

      Törlés
    3. Szia! Liszt helyett vanília pudingot rakhatok bele?

      Törlés
    4. Szia! Zacskós túróból készítetted Vagy a negyed kilósból. Tojások száma miatt kérdezem, mert a túrós gombócnál sem mindegy,mert az egyik jóval szárazabb. Köszi.

      Törlés
    5. Szia!
      Zacskós túróval szoktam készíteni ezt a süteményt.
      Liszt helyett készítheted vaníliapudinggal is...
      Jó sütést!
      Gabriella

      Törlés