2011. november 11., péntek

Diós kalács

Ősz van, diószezon. Az udvarunkon a nyári árnyékolás miatt (is) három diófa van, melyből az egyik már szépen terem, van mit betakarítani alattuk - aminek nagyon örülünk, mert imádjuk a diót és a diós süteményeket. Ez a diós kalács nálunk például az alap sütik közé tartozik. Annyira szeretjük, emiatt nem csak télen készítem, hanem az év bármelyik szakában. Puha a tésztája, finom ízletes a töltelék - egy bögre tejjel vagy csak úgy magában imádni való.






Hozzávalók a tésztához: 
2 rúdhoz
 60 dkg finomliszt (vagy kelt tészta süteményliszt)
 3-4 púpos evőkanál kristálycukor
 1 csipet só
 1 tojás
 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
 3 dl langyos tej
 3,5 dkg friss élesztő

A töltelékhez:
 45 dkg darált dió
 12-14 evőkanál cukor (ízlés szerint)
 1 citrom reszelt héja (bio citrom)
 10 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
 kb. 4 evőkanál tej  

+ a tetejére 1 felvert tojás

A kézműves kerámia bögre és tányér megtalálható a webáruházban is az alábbi linken - most akciós áron:





Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl tejbe 1 csipet cukorral, és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és csipet sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, majd a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet is. Lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük. (kenyérsütőgépben is lehet dagasztani)
2. A töltelék hozzávalóit egy tálban a tej kivételével jól összekeverjük. Majd hozzáadunk egy pici tejet is - nem túl sokat, hogy ne legyen ragacsos és egybefüggő massza - csak épp annyit, hogy összeálljon a töltelék, ne legyen száraz, ne hulljon szét.
3. A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk őket téglalap alakúra (kb. 4-5 mm vastagra), majd megkenjük a diós töltelékkel egyenletesen és feltekerjük jó szorosan
4. Sütőpapíros vagy kivajazott/lisztezett tepsibe tesszük a tekercseket és hagyjuk még kelni kb. 20 percig. Majd megszurkáljuk néhány helyen villával vagy fogpiszkálóval (jó mélyen, de óvatosan felül és oldalt is), hogy sütés közben távozni tudjon a gőz és ne repedezzen szét. A tetejét lekenjük felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű több ideig tart)
5. Amikor megsült, még 5 percig a tepsiben hagyjuk letakarva egy tiszta konyharuhával, majd egy fatáblára helyezzük, és langyosan vagy hidegen szeletelve tálaljuk.

Tipp:
Rúdban hagyva (vagy akár fel is szeletelhetjük), tálcára téve frissen tartó fóliával letakarva másnap is nagyon finom puha.






Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

  1. Imádok minden ami diós. Én is egész télen diót török és tisztítok. Saját termésünk. Mentem a szép kalácsodat:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon örülök neki! :)

      Törlés
  2. Nagyon szuper ez a kalács, én már többször megsütöttem, szerencsére nem csak karácsonykor esszük. Köszi a receptet!
    Üdv: Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szilvi, nagyon örülök, hogy már többször is megsütötted a kalácsomat, annak pedig még jobban örülök, hogy ízlik Neked. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad! Üdv. Gabriella

      Törlés
  3. Nagyon finom ez a kalács, én már többször megsütöttem. Szerencsére nem csak karácsonykor esszük. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés