2011. november 11., péntek

Diós kalács

Ősz van, diószezon. Az udvarunkon a nyári árnyékolás miatt (is) három diófa van, melyből az egyik már szépen terem, van mit betakarítani alattuk - aminek nagyon örülünk, mert imádjuk a diót és a diós süteményeket. Ez a diós kalács nálunk például az alap sütik közé tartozik. Annyira szeretjük, emiatt nem csak télen készítem, hanem az év bármelyik szakában. Puha a tésztája, finom ízletes a töltelék - egy bögre tejjel vagy csak úgy magában imádni való.






Hozzávalók a tésztához: 
2 rúdhoz
 60 dkg finomliszt (vagy kelt tészta süteményliszt)
 3-4 púpos evőkanál kristálycukor
 1 csipet só
 1 tojás
 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
 3 dl langyos tej
 3,5 dkg friss élesztő

A töltelékhez:
 45 dkg darált dió
 12-14 evőkanál cukor (ízlés szerint)
 1 citrom reszelt héja (bio citrom)
 10 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
 kb. 4 evőkanál tej  

+ a tetejére 1 felvert tojás

A kézműves kerámia bögre és tányér megtalálható a webáruházban is az alábbi linken - most akciós áron:





Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl tejbe 1 csipet cukorral, és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és csipet sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, majd a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet is. Lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük. (kenyérsütőgépben is lehet dagasztani)
2. A töltelék hozzávalóit egy tálban a tej kivételével jól összekeverjük. Majd hozzáadunk egy pici tejet is - nem túl sokat, hogy ne legyen ragacsos és egybefüggő massza - csak épp annyit, hogy összeálljon a töltelék, ne legyen száraz, ne hulljon szét.
3. A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk őket téglalap alakúra (kb. 4-5 mm vastagra), majd megkenjük a diós töltelékkel egyenletesen és feltekerjük jó szorosan
4. Sütőpapíros vagy kivajazott/lisztezett tepsibe tesszük a tekercseket és hagyjuk még kelni kb. 20 percig. Majd megszurkáljuk néhány helyen villával vagy fogpiszkálóval (jó mélyen, de óvatosan felül és oldalt is), hogy sütés közben távozni tudjon a gőz és ne repedezzen szét. A tetejét lekenjük felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű több ideig tart)
5. Amikor megsült, még 5 percig a tepsiben hagyjuk letakarva egy tiszta konyharuhával, majd egy fatáblára helyezzük, és langyosan vagy hidegen szeletelve tálaljuk.

Tipp:
Rúdban hagyva (vagy akár fel is szeletelhetjük), tálcára téve frissen tartó fóliával letakarva másnap is nagyon finom puha.






Jó étvágyat!

10 megjegyzés:

  1. Imádok minden ami diós. Én is egész télen diót török és tisztítok. Saját termésünk. Mentem a szép kalácsodat:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon örülök neki! :)

      Törlés
  2. Nagyon szuper ez a kalács, én már többször megsütöttem, szerencsére nem csak karácsonykor esszük. Köszi a receptet!
    Üdv: Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szilvi, nagyon örülök, hogy már többször is megsütötted a kalácsomat, annak pedig még jobban örülök, hogy ízlik Neked. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad! Üdv. Gabriella

      Törlés
  3. Nagyon finom ez a kalács, én már többször megsütöttem. Szerencsére nem csak karácsonykor esszük. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  4. Tényleg nagyon finom. De nevezzük nevén: Beigli! Ez diós beigli, és nem kalács. Csak azért írom, mert ez a 2x-ik oldal, ami diók kalácsnak hívja. Ez meglehetősen bosszantó, amikor valaki diós kalács receptet keres.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!
      Könnyű névtelenül osztani az észt (már 'bocs).
      Egyébként nem jól tudod! Ez ugyanis kalács!!! A bejgli teljesen más!!! Miért más? Leírom azt is... A bejglinek ugyanis repedezett a teteje, amelyet úgy érünk el, hogy sütés előtt a már feltekert bejgli tetejét először tojássárgájával kenjük le, melyet hagyunk teljesen megszáradni, aztán lekenjük fehérjével is, melyet szintén hagyunk száradni kicsit kelés közben, és csak ezután tesszük be sülni. Valamint a bejglinek sokkal szárazabb és tömörebb a tésztája. (különben találsz bejglit is a blogomon, ha jobban szétnézel) A kalácsnak pedig sima aranybarna teteje van (mint ahogy a képen is látszik, tehát nem repedezett, mint a bejglinek) - sütés előtt felvert tojással lekenjük a tetejét amíg kel, aztán megy be a sütőbe, nem várjuk meg, amíg megszárad rajta a tojásos kencefice. Valamint a kalács tésztája nagyon puha és könnyed. Szóval - bármennyire is fáj neked ezt olvasni - a képen és a recept alapján itt felül bizony diós kalácsot látsz. Attól még nem nevezünk bejglinek egy süteményt, mert úgy van feltekerve. :)

      Törlés
  5. Van egy 10-em, hogy nem fogod jóváhagyni... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem pedig van egy tízesem, hogy nem mered kiírni a nevedet... ;-) Egyébként meg jöhet mindenféle vélemény. Miért ne? Csak ha valaki megkritizál valamit, akkor tutira biztos legyen abban, hogy jót ír. :)
      Ettől függetlenül örülök, hogy benéztél hozzám, szívesen látlak bármikor, és örülök annak is, hogy ízlik a kalács - köszönöm, hogy megírtad. :)
      Üdv.

      Törlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés