2011. november 11., péntek

Finom almás lepény - családom szerint a világ legfinomabb almása :)

Puha és könnyű a tésztája, nagyon finom almás töltelékkel, amely vajjal és sárgabarack lekvárral van ízesítve. Vigyázat! Nagyon eteti magát, az ember kapkodja egyiket a másikat után a tányérról. 😊 Szerintem ez a sütemény napokig nem száradna ki, de nálunk igazából már másnapra sem marad belőle. A családom és ismerőseim szerint ez a világ legjobb almás süteménye! Szerintem is! 😋
A recept Anyukám régi süteményes könyvéből származik "finom almás lepény" névvel - szerintem nemhiába adták neki ezt a nevet.





Hozzávalók a tésztához: 
20x30 cm-es tepsihez
 35 dkg liszt
 fél csomag sütőpor
 15 dkg vaj (vagy margarin)
 15 dkg porcukor
 2 tojássárgája
 néhány evőkanál tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:
 kb. 8-10 darab közepes alma
 2 evőkanál sárgabaracklekvár
 kristálycukor ízlés szerint (attól is függ, mennyire édes vagy savanyú az alma)
 4-5 dkg vaj

+ a tetejére 1 tojássárgája


Kicsi fiam (Milán) a kis vödörrel segített almát hozni
a kertünk végén lévő almafáról 💟



Elkészítés:
1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha az almának sok a leve, akkor kézzel egy kicsit kicsavarjuk (ha sok lé marad alatta, akkor a tészta elázik - de azért nagyon szárazra se csavarjuk ki, mert akkor párolás közben leég). Egy lábasban kicsit megpároljuk, közben kevergetjük, le ne égjen. Hozzáadjuk a baracklekvárt, majd a kristálycukrot ízlés szerint (nyugodtan megkóstolhatjuk, mennyi cukor kell bele). 
Ha megpároltuk, akkor amíg még forró, belekeverjük a vajat is. Félretesszük a tölteléket hűlni.
2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk - utoljára hagyjuk a tejfölt, annyit adunk hozzá, hogy egy közepesen lágy, jól nyújtható tésztát kapjunk. 
3. Kétfelé osztjuk, kinyújtjuk az egyiket tepsi nagyságúra, belehelyezzük az enyhén kivajazott/lisztezett tepsibe a tésztát a nyújtófa segítségével. Rásimítjuk egyenletesen az almás tölteléket, majd ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztalapot is. Villával itt-ott megszurkáljuk, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz. A tojássárgájával lekenjük.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 20 alatt megsütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben lehet, hogy több ideig tart)
5. Szeletelve, porcukrozva tálaljuk.





Jó étvágyat!

Péter J.: Süteményes könyv

42 megjegyzés:

  1. Igazi klasszikus családi sütemény. Szeretem az ilyeneket. Szerintem az egész csinos kis tornyot meg bírnám enni tök egyedül :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is meg bírnád enni egyedül, mert annyira könnyed, kellemes sütemény, hogy képtelenség neki ellent mondani. Én is meg tudnék enni egy egész tepsivel egyszerre... :)))

      Törlés
  2. Szeretném tudni,mekkora tepsiben sütöd,illetve a reszelt alma súlyát?
    Gyönyörű egyébként,most készítem a tésztáját...:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 30x20 cm-es tepsiben sütöm. Az alma súlyát nem tudom, mert nem szoktam mérni, egyébként is ízlésfüggő a mennyisége. A családom jó almásan szereti, ezért én 8-10 db közepes almát szoktam ehhez a sütihez használni - és a fotón is látszik, hogy kb. 10 almával elég vastag a töltelék. Ha az almának nagyon sok a leve, akkor egy picit kicsavarom (csak egy kicsi levet hagyok benne), így kevesebb ideig kell párolni.
      Biztos fog ízleni, nekem ez a legfinomabb almás lepény - nemhiába egy nagyon régi könyvből származik a recept.

      Törlés
  3. Ez egy tökéletes recept,látszik a képen is mennyire az.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabriella!

    Nem hiányzik belőle a fahéj? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk nem hiányzik belőle a fahéj, mert nem nagyon szeretjük a fahéjat. De természetesen lehet fahéjjal is készíteni. Bár szerintem így baracklekvárral és vajjal nagyon finom ez az almás töltelék - érdemes így is kipróbálni. :)

      Törlés
  5. Én is évek óta ezt az almást sütöm, nagyon finom. De a süteményes könyv többi receptjei is fantasztikusak. Például a zserbó, a túrós lepény. Más recepttel nem is próbálkozom, ezek tökéletesek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, bizony! Egy főnyeremény ez a süteményes könyv, imádom én is! Rengeteg sütit elkészítettem már belőle...
      Ez az almás nálunk hatalmas kedvenc, ez a kedvenc almás sütink!!! :)
      Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  6. Ez annyira jól néz ki hogy meg kell sütnöm :) Én eddig csak a fahéjas verziót ismertem,kíváncsi vagyok nagyon,hogy lekvárral milyen lesz. Hm..kár volt most meglátnom a képedet..késő van már .Tuti a sütiddel álmodok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos vagyok benne, hogy nagyon fog ízleni Neked ez a lekváros verzió is. Ha elkészítetted és van kedved, megírhatod...
      Köszi, hogy benéztél. :)

      Törlés
  7. Gabikám! Isteni finom lett! Jobb, mint fahéjasan, bár először hiányoltam a receptből! Köszi!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett Andrea, és szívesen a receptet. Én pedig köszönöm a megjegyzést.

      Törlés
  8. Most találtam a receptet, feltétlenül kipróbálom, nagyon ígéretesnek tűnik. Majd jelentem milyen lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon fog ízleni Marcsi, ebben biztos vagyok.

      Törlés
  9. 25 percig sütöttem,biztosra mentem..Nagyon fini :) lassan a fele már el is tünt,pedig csak 20 perce sült ki...még langyos ,de valóban eteti magát... én tettem bele egy kiskanál fahéjat is ,mert mi imádjuk a fahéj izét és illatát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a megjegyzést - örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik a sütemény.

      Törlés
  10. Te jó ég!Annyira de annyira finom!Én kihagytam a fahéjat,pedig nálunk mindenki szereti..
    Nem gondoltam volna,hogy lekvárral is ennyire jó íze lesz!! :)
    Másfél adagot készítettem,mert kicsit nagyobb a tepsim..
    Kicsiny családom elégedetten tüntette el a tányérról még az utolsó morzsákat is..
    Mindannyiunk nevében köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márta!
      Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett. Igaz, milyen finom lekvárral? Az én családom is imádja (na, meg persze én is jó sokat el bírok belőle tüntetni). :)
      Szívesen a receptet. Én pedig köszönöm szépen a megjegyzést.
      További jó sütést kívánok!
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  11. Megsütöttem, reménykedve, hogy végre megtalálom a tökéletes almás lepény receptjét. És igen, EZ AZ! :) Vékony tészta, krémes töltelék, ezentúl már csak ezt sütöm. :) Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata, nagyon örülök, hogy megtaláltad álmaid almás lepényét! Köszönöm szépen, hogy megírtad. :)

      Törlés
  12. Nagyon finom, de nekem a tészta túl édes. Legközelebb fele annyi cukorral készítem vagy az almába nem teszek egyáltalán cukrot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az almába én sem szoktam tenni cukrot, emiatt is írtam a receptbe, hogy a töltelékbe ízlés szerinti cukor. Persze, nyugodtan lehet variálni saját ízlésre az egész receptet. Ettől függetlenül örülök, hogy ízlik. :)

      Törlés
  13. Juuúj de finom lett! Most csináltam először almás pitét és isteni lett, mindenkinek nagyon ízlett. Hétvégén kipróbálom a mákos almás lepényedet is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó Éva, nagyon örülök, hogy ennyire ízlett!! :) Köszönöm, hogy megírtad. Ízleni fog nagyon az almás mákos lepény is. ;)
      Jó sütést kívánok Neked!

      Törlés
  14. Nagyon jó a recept,igaz én újítottam rajta,rácsosra csináltam a süti tetejét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, úgy nagyon szép. Örülök, hogy ízlik.

      Törlés
  15. Én átkereszteltem a sütit "Párolgós almás"-ra, ugyanis rejtélyes módon tegnap óta elpárolgott a tepsi süti háromnegyede... Talán a manók csipegetik el :) Nagyon finom! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy ennyire ízlik Nektek Eszter! :) Köszönöm szépen, hogy írtál, szívesen a receptet.

      Törlés
  16. Kedves Gabriella ma elkészitettem és nagyon fincsi lett... mindenkinek ízlett a családban.. bármit is készitek a receptjeid kozul az mindig jol sikerul.. koszi a sok jo receptet és otletet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett Zsuzsa. ...és milyen jó érzés olvasni, amit írtál. Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim és ízlik minden tőlem elkészített finomság.
      Szívesen a recepteket, én pedig köszönöm szépen, hogy írtál.
      További kellemes időtöltést kívánok a blogon és jó sütést-főzést!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  17. Köszönöm szépen a receptet,nálunk is nagy sikere van.Én kicsit elkóvályogtam más recept felé is,de a családom megjegyezte,hogy a múltkori finomabb volt,így visszatértem és rájöttem,ha megvan az "igazi",akkor nem kell többet kísérletezni :).Enikő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen a receptet Enikő, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik a családodnak. Az én családomnak is ez a kedvenc almás süteménye, nem nagyon szeretnek ők sem másfélét... :)

      Törlés
  18. Kedves Gabriella, már régóta szemezek ezzel a recepteddel és tegnap megsütöttem és hatalmas sikere volt a családban! Nagyon köszönöm!
    Szeretnék gratulálni a blogodhoz is, nekem olyan ide vissza-visszatérni, mintha egy kis boldogság szigeten járnék minden alkalommal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Maresz!
      Olyan jó olvasni a soraidat, köszönöm, hogy írtál. :)
      Ez az almás nálunk is hatalmas kedvenc, örülök, hogy a Te családodban is ilyen sikere volt/van.
      További kellemes időtöltést kívánok Neked itt nálam, és jó sütögetést!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  19. Szia! Kicsavartuk az almát, dinszteljük beletettem a cukrot, lekvár, margarin. Nekem olyan sok leve lett utána, hogy újra csavargathattam ki az egészet. Ne haragudj,nem megbantasbol, de nincs ez elirva? Nem vagyok nagy sutos de tényleg így volt.😕

    VálaszTörlés
  20. Kedves Edit!
    Nincs elírva a recept, így kell készíteni, és mint látod, el is készítették már sokan, mindenkinek a kedvence lett. :)
    Én jól ki szoktam csavarni a reszelt almát, mielőtt dinsztelem (ráadásul a kertünkben termett almának nagyon sok leve van), aztán megpárolom pici cukorral (akkor is hadd fője el a cukor levét), majd belekeverem a vajat és lekvárt... nekem eddig soha nem volt leve - csak pont annyira szaftos, amennyire kell. Nem tudok mást írni...

    VálaszTörlés
  21. Köszönöm a választ! Amúgy megcsináltuk mi is és nálunk is nagy sikere volt. Imádom a receptjeidet,mint mondtam nem vagyok nagy sutos, elképzelheto, hogy én szúrtam el.😉

    VálaszTörlés
  22. Holnap lesz a napja,hogy megsutom :) Apa nem rajong az almàèrt,de remèlem ezzel a recepttel elkàpràztatom <3

    VálaszTörlés