Puha és könnyű a tésztája, nagyon finom almás töltelékkel, amely vajjal és sárgabarack lekvárral van ízesítve. Vigyázat! Nagyon eteti magát, az ember kapkodja egyiket a másikat után a tányérról. 😊 Szerintem ez a sütemény napokig nem száradna ki, de nálunk igazából már másnapra sem marad belőle. A családom és ismerőseim szerint ez a világ legjobb almás süteménye! Szerintem is! 😋
A recept Anyukám régi süteményes könyvéből származik "finom almás lepény" névvel - szerintem nemhiába adták neki ezt a nevet.

Hozzávalók a tésztához:
20x30 cm-es tepsihez
35 dkg liszt
fél csomag sütőpor
15 dkg vaj (vagy margarin)
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
néhány evőkanál tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
kb. 8-10 darab közepes alma
2 evőkanál sárgabaracklekvár
kristálycukor ízlés szerint (attól is függ, mennyire édes vagy savanyú az alma)
4-5 dkg vaj
+ a tetejére 1 tojássárgája
Kicsi fiam (Milán) a kis vödörrel segített almát hozni
a kertünk végén lévő almafáról 💟
Elkészítés:
1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha az almának sok a leve, akkor kézzel egy kicsit kicsavarjuk (ha sok lé marad alatta, akkor a tészta elázik - de azért nagyon szárazra se csavarjuk ki, mert akkor párolás közben leég). Egy lábasban kicsit megpároljuk, közben kevergetjük, le ne égjen. Hozzáadjuk a baracklekvárt, majd a kristálycukrot ízlés szerint (nyugodtan megkóstolhatjuk, mennyi cukor kell bele).
Ha megpároltuk, akkor amíg még forró, belekeverjük a vajat is. Félretesszük a tölteléket hűlni.
2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk - utoljára hagyjuk a tejfölt, annyit adunk hozzá, hogy egy közepesen lágy, jól nyújtható tésztát kapjunk.
3. Kétfelé osztjuk, kinyújtjuk az egyiket tepsi nagyságúra, belehelyezzük az enyhén kivajazott/lisztezett tepsibe a tésztát a nyújtófa segítségével. Rásimítjuk egyenletesen az almás tölteléket, majd ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztalapot is. Villával itt-ott megszurkáljuk, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz. A tojássárgájával lekenjük.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 20 alatt megsütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben lehet, hogy több ideig tart)
5. Szeletelve, porcukrozva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Péter J.: Süteményes könyv
Igazi klasszikus családi sütemény. Szeretem az ilyeneket. Szerintem az egész csinos kis tornyot meg bírnám enni tök egyedül :)
VálaszTörlésSzerintem is meg bírnád enni egyedül, mert annyira könnyed, kellemes sütemény, hogy képtelenség neki ellent mondani. Én is meg tudnék enni egy egész tepsivel egyszerre... :)))
TörlésSzeretném tudni,mekkora tepsiben sütöd,illetve a reszelt alma súlyát?
VálaszTörlésGyönyörű egyébként,most készítem a tésztáját...:-)
30x20 cm-es tepsiben sütöm. Az alma súlyát nem tudom, mert nem szoktam mérni, egyébként is ízlésfüggő a mennyisége. A családom jó almásan szereti, ezért én 8-10 db közepes almát szoktam ehhez a sütihez használni - és a fotón is látszik, hogy kb. 10 almával elég vastag a töltelék. Ha az almának nagyon sok a leve, akkor egy picit kicsavarom (csak egy kicsi levet hagyok benne), így kevesebb ideig kell párolni.
TörlésBiztos fog ízleni, nekem ez a legfinomabb almás lepény - nemhiába egy nagyon régi könyvből származik a recept.
Ez egy tökéletes recept,látszik a képen is mennyire az.
VálaszTörlésKöszönöm szépen. :)
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésNem hiányzik belőle a fahéj? :)
Nekünk nem hiányzik belőle a fahéj, mert nem nagyon szeretjük a fahéjat. De természetesen lehet fahéjjal is készíteni. Bár szerintem így baracklekvárral és vajjal nagyon finom ez az almás töltelék - érdemes így is kipróbálni. :)
TörlésÉn is évek óta ezt az almást sütöm, nagyon finom. De a süteményes könyv többi receptjei is fantasztikusak. Például a zserbó, a túrós lepény. Más recepttel nem is próbálkozom, ezek tökéletesek.
VálaszTörlésBizony, bizony! Egy főnyeremény ez a süteményes könyv, imádom én is! Rengeteg sütit elkészítettem már belőle...
TörlésEz az almás nálunk hatalmas kedvenc, ez a kedvenc almás sütink!!! :)
Köszönöm, hogy írtál.
Ez annyira jól néz ki hogy meg kell sütnöm :) Én eddig csak a fahéjas verziót ismertem,kíváncsi vagyok nagyon,hogy lekvárral milyen lesz. Hm..kár volt most meglátnom a képedet..késő van már .Tuti a sütiddel álmodok :)
VálaszTörlésBiztos vagyok benne, hogy nagyon fog ízleni Neked ez a lekváros verzió is. Ha elkészítetted és van kedved, megírhatod...
TörlésKöszi, hogy benéztél. :)
Gabikám! Isteni finom lett! Jobb, mint fahéjasan, bár először hiányoltam a receptből! Köszi!!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett Andrea, és szívesen a receptet. Én pedig köszönöm a megjegyzést.
TörlésMost találtam a receptet, feltétlenül kipróbálom, nagyon ígéretesnek tűnik. Majd jelentem milyen lett.
VálaszTörlésNagyon fog ízleni Marcsi, ebben biztos vagyok.
Törlés25 percig sütöttem,biztosra mentem..Nagyon fini :) lassan a fele már el is tünt,pedig csak 20 perce sült ki...még langyos ,de valóban eteti magát... én tettem bele egy kiskanál fahéjat is ,mert mi imádjuk a fahéj izét és illatát...
VálaszTörlésKöszönöm szépen a megjegyzést - örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik a sütemény.
TörlésTe jó ég!Annyira de annyira finom!Én kihagytam a fahéjat,pedig nálunk mindenki szereti..
VálaszTörlésNem gondoltam volna,hogy lekvárral is ennyire jó íze lesz!! :)
Másfél adagot készítettem,mert kicsit nagyobb a tepsim..
Kicsiny családom elégedetten tüntette el a tányérról még az utolsó morzsákat is..
Mindannyiunk nevében köszi a receptet!
Kedves Márta!
TörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlett. Igaz, milyen finom lekvárral? Az én családom is imádja (na, meg persze én is jó sokat el bírok belőle tüntetni). :)
Szívesen a receptet. Én pedig köszönöm szépen a megjegyzést.
További jó sütést kívánok!
Üdvözlettel: Gabriella
Megsütöttem, reménykedve, hogy végre megtalálom a tökéletes almás lepény receptjét. És igen, EZ AZ! :) Vékony tészta, krémes töltelék, ezentúl már csak ezt sütöm. :) Köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésKedves Kata, nagyon örülök, hogy megtaláltad álmaid almás lepényét! Köszönöm szépen, hogy megírtad. :)
TörlésNagyon finom, de nekem a tészta túl édes. Legközelebb fele annyi cukorral készítem vagy az almába nem teszek egyáltalán cukrot.
VálaszTörlésAz almába én sem szoktam tenni cukrot, emiatt is írtam a receptbe, hogy a töltelékbe ízlés szerinti cukor. Persze, nyugodtan lehet variálni saját ízlésre az egész receptet. Ettől függetlenül örülök, hogy ízlik. :)
TörlésJuuúj de finom lett! Most csináltam először almás pitét és isteni lett, mindenkinek nagyon ízlett. Hétvégén kipróbálom a mákos almás lepényedet is :-)
VálaszTörlésJaj de jó Éva, nagyon örülök, hogy ennyire ízlett!! :) Köszönöm, hogy megírtad. Ízleni fog nagyon az almás mákos lepény is. ;)
TörlésJó sütést kívánok Neked!
Nagyon jó a recept,igaz én újítottam rajta,rácsosra csináltam a süti tetejét.
VálaszTörlésÓ, úgy nagyon szép. Örülök, hogy ízlik.
TörlésÉn átkereszteltem a sütit "Párolgós almás"-ra, ugyanis rejtélyes módon tegnap óta elpárolgott a tepsi süti háromnegyede... Talán a manók csipegetik el :) Nagyon finom! Köszi a receptet!
VálaszTörlésDe örülök, hogy ennyire ízlik Nektek Eszter! :) Köszönöm szépen, hogy írtál, szívesen a receptet.
TörlésKedves Gabriella ma elkészitettem és nagyon fincsi lett... mindenkinek ízlett a családban.. bármit is készitek a receptjeid kozul az mindig jol sikerul.. koszi a sok jo receptet és otletet :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett Zsuzsa. ...és milyen jó érzés olvasni, amit írtál. Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim és ízlik minden tőlem elkészített finomság.
TörlésSzívesen a recepteket, én pedig köszönöm szépen, hogy írtál.
További kellemes időtöltést kívánok a blogon és jó sütést-főzést!
Üdv.:
Gabriella
Köszönöm szépen a receptet,nálunk is nagy sikere van.Én kicsit elkóvályogtam más recept felé is,de a családom megjegyezte,hogy a múltkori finomabb volt,így visszatértem és rájöttem,ha megvan az "igazi",akkor nem kell többet kísérletezni :).Enikő
VálaszTörlésSzívesen a receptet Enikő, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik a családodnak. Az én családomnak is ez a kedvenc almás süteménye, nem nagyon szeretnek ők sem másfélét... :)
TörlésKedves Gabriella, már régóta szemezek ezzel a recepteddel és tegnap megsütöttem és hatalmas sikere volt a családban! Nagyon köszönöm!
VálaszTörlésSzeretnék gratulálni a blogodhoz is, nekem olyan ide vissza-visszatérni, mintha egy kis boldogság szigeten járnék minden alkalommal!
Kedves Maresz!
TörlésOlyan jó olvasni a soraidat, köszönöm, hogy írtál. :)
Ez az almás nálunk is hatalmas kedvenc, örülök, hogy a Te családodban is ilyen sikere volt/van.
További kellemes időtöltést kívánok Neked itt nálam, és jó sütögetést!
Üdvözlettel:
Gabriella
Szia! Kicsavartuk az almát, dinszteljük beletettem a cukrot, lekvár, margarin. Nekem olyan sok leve lett utána, hogy újra csavargathattam ki az egészet. Ne haragudj,nem megbantasbol, de nincs ez elirva? Nem vagyok nagy sutos de tényleg így volt.😕
VálaszTörlésKedves Edit!
VálaszTörlésNincs elírva a recept, így kell készíteni, és mint látod, el is készítették már sokan, mindenkinek a kedvence lett. :)
Én jól ki szoktam csavarni a reszelt almát, mielőtt dinsztelem (ráadásul a kertünkben termett almának nagyon sok leve van), aztán megpárolom pici cukorral (akkor is hadd fője el a cukor levét), majd belekeverem a vajat és lekvárt... nekem eddig soha nem volt leve - csak pont annyira szaftos, amennyire kell. Nem tudok mást írni...
Köszönöm a választ! Amúgy megcsináltuk mi is és nálunk is nagy sikere volt. Imádom a receptjeidet,mint mondtam nem vagyok nagy sutos, elképzelheto, hogy én szúrtam el.😉
VálaszTörlésHolnap lesz a napja,hogy megsutom :) Apa nem rajong az almàèrt,de remèlem ezzel a recepttel elkàpràztatom <3
VálaszTörlésIgen, szerintem ezzel a sütivel el fogod kápráztatni. :)
TörlésIsteni finom Gabi!!!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlik Nóri.
TörlésMegsütöttem az almást. Nagyon finom. Az almához egyáltalán nem tettem cukrot, és így is elég édes. Köszönet és hála a receptért.
VálaszTörlésSzívesen Kata, örülök, hogy ennyire ízlik. :) Köszönöm, hogy megírtad.
TörlésFantasztikus recept, ezen túl csak ezt fogom készíteni. Mennyei ízvilág. :)
VálaszTörlésMivel külföldön élek, ahol nincs tejföl, görög joghurttal készítettem és így is tökéletes. Köszönöm.
A legfinomabb almás lepény recept, mindig ezt fogom ezen túl készíteni. Mennyei ízvilág. :)
VálaszTörlésÉn tettem bele fahéjt is, mert imádjuk, és mivel külföldön élek, ahol nincs tejföl, ezért görög joghurttal készítettem, de így is tökéletes. Köszönöm a receptet. :)