Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye, Anyukám gyakran sütött linzerkarikákat. Én is az Ő receptje alapján készítem mindig, mert ez a recept vált be számunkra. Nagyon finom az íze és olyan jó puha - eteti magát!
Minden nyáron főzünk különböző gyümölcsből lekvárokat, ezáltal mikor milyen lekvárral ragasztom össze, bár legjobban sárgabaracklekvárral szeretjük. A lyukak most azért ilyen nagyok a tészta közepén, mert a kisfiam szereti látni a finom baracklekvárt benne, de azért általában kisebb lyukakkal készül. 😊
Tipp: Ez a linzer azonnal is fogyasztható, de másnapra még puhább és jobban összeérnek az ízek is. Emiatt a közelgő ünnepnek lehet ez is az egyik süteménye, hiszen el lehet készíteni ünnep előtt jó néhány nappal, így nem kell mindent Szenteste napján készíteni. Jól záródó dobozban sokáig eláll.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
18 dkg kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
fél cs. sütőpor (6 g)
1 citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
2 tojássárgája
25 dkg vaj (esetleg margarin)
(mivel Anyukám zsírral szokta készíteni, általában én is azzal készítem - zsírból kb. 20 dkg elég)
(mivel Anyukám zsírral szokta készíteni, általában én is azzal készítem - zsírból kb. 20 dkg elég)
1 kis doboz tejföl (140 g-os)
+ ízlés szerint lekvár
A pöttyös kézműves kerámia megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - pottyosotthon.hu
A pöttyös kézműves kerámia megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - pottyosotthon.hu
Rengetegszer készítem ezt a linzert, ez egy új fotó, mely 2016. július 17-én készült.
Esztergomba mentünk nyaralni és előtte a kisfiammal útravalóul sütöttük 😊
Esztergomba mentünk nyaralni és előtte a kisfiammal útravalóul sütöttük 😊
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a cukrokkal, a sütőporral és a citrom reszelt héjával, majd elmorzsolom a vajjal vagy a zsírral (margarinnal), hozzáadom a tojássárgákat, majd annyi tejfölt gyúrok hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjak - nem lágy, nem is kemény. (Lehet, hogy nem kell hozzá az egész tejföl, ezért apránként adom hozzá.)
2. Enyhén lisztezett táblán kinyújtom (elég vékonyra kell nyújtani, mert a sütőportól vastagabb lesz sütés közben).
3. Tetszés szerinti formával kiszaggatom (a maradék tésztát újra összegyúrom, kinyújtom és kiszaggatom), sütőpapíros tepsire teszem és 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütöm. (Világosra hagyom!!!)
4. Amikor kihűlt, lekvárral összeragasztom őket és porcukrozom.
3. Tetszés szerinti formával kiszaggatom (a maradék tésztát újra összegyúrom, kinyújtom és kiszaggatom), sütőpapíros tepsire teszem és 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütöm. (Világosra hagyom!!!)
4. Amikor kihűlt, lekvárral összeragasztom őket és porcukrozom.
Jó étvágyat!
A Facebook oldalamon lévő hozzászólásokat az alábbi linken olvashatjátok:
Uh, de guszták! Karikor állandó szereplő nálunk is az ischlerrel együtt. :-) Gabicsek, az a Mikus kínáló nagyon cuki! B.csek
VálaszTörlésNagyon guszta kis linzereket csináltál. Nagyon szeretem én is van mikor virágos fomával de van mikor csak kerekkel csinálom . Lekvárt is szoktam váltogatni, volt már hogy baracklekvárt dióval kevertem össze nagyon finom lett!
VálaszTörlésKösz' B.csek! ;-)
VálaszTörlésÉva: köszönöm szépen! A baracklekvár-dióval párosítva jó ötletnek tűnik! Már csak azért is, mert imádom a diót és a házi b.lekvárt is, hát akkor együtt meg miért ne? Legközelebb kipróbálom... :)
VálaszTörlésAz egyik kedvenc aprósüteményem!
VálaszTörlésCsináltam pár napja, de fotóra érdemtelenek lettek. :(
A tiéd tip-top!!
És tényleg nagyon jó a karácsonyfás, mikulásos kínáló! :)
Köszönöm szépen Barbi! :)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, most így sütöttem, az előbb lettem kész a linzerkékkel...
VálaszTörlésMajd teszek fel képet...
Szerintem helyesek, a MEOsok szerint finomak lettek.
Örülök, hogy megsütötted Farci, és hogy ízlett Nektek. Várom a fotókat is... :) Köszönöm szépen a megjegyzést. Boldog Karácsonyt!
TörlésGabriella !!!
VálaszTörlésFarci bloggjában láttam meg a ezt a finom linzert és én pont most sütöm !!!!
Nagyon köszi a receptet !!!!!!
Nagyon szívesen kedves Ildikó, örülök, hogy megtetszett a recept. Köszönöm szépen a megjegyzést.
TörlésImádom, nem tudom mi elég?
VálaszTörlésÖrömmel olvasom Rozália. Én is és a családom is nagyon szeretjük ezt a linzert.
TörlésKöszönöm a megjegyzést.
Kedvencem a linzer! Nagyon gusztán néz ki! Közeleg a Húsvét, itt az alkalom hogy kipróbáljam! Köszi a receptet!
VálaszTörlésKedves Judy!
TörlésNagyon örülök, hogy megtetszett Neked a linzerem. Érdemes megsütni, mert nagyon finom... én imádom, hiszen Anyukám receptje. Szívesen a receptet...
Jó sütögetést/készülődést kívánok az ünnepekre!
Üdvözlettel:
Gabriella
Tegnap megsütöttem. Egész délelőtt szaggattam és ragasztottam őket, de megérte, mert tényleg éppen olyan, ahogyan a "nagykönyvben" meg van írva. :)) Nekem kb. 100db lett belőle (összeragasztva). Köszönöm a szuper receptet!
VálaszTörlésTegnap megsütöttem. Ugyan egész délelőtt szaggattam és ragasztottam és minden csupa liszt volt...de megérte, mert szuper lett! :-) Tényleg olyan, ahogyan az a "nagykönyvben" meg van írva. Nekem ebből a mennyiségből kb. 100 db linzer sikerült. ;-) Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlett Nektek, szívesen a receptet. :) Én pedig köszönöm, hogy írtál.
TörlésMegsütöttem ezt is . Fincsi volt , különösen az , ami még másnapra is megmaradt !
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett Icu. :)
TörlésA barátnőm készítette el a recepted, nagyon ízlett. Kipróbálom húsvétra.
VálaszTörlésIgazán örömmel olvasom. :)
TörlésMegsütöttem, nekem még kellett hozzá kb. 2 kanál tejföl, hogy összeálljon a tészta, de tényleg valóban mennyei, és pihe-puha a tésztája. Köszönöm a receptet, nem is próbálkozom mással, örök kedvenc marad! :-)
VálaszTörlés