2011. december 14., szerda

Túrós-sajtos kosárkák

Két éve sütöttem utoljára ezt a süteményt Anyukám névnapjára > azóta valahogy elfeledkeztem róla. Valószínű azért, mert már annyi receptem van, hogy hiába sütök süteményt minden héten (sőt, általában hetente kétszer-háromszor is), mégis elfeledkezem arról, miket tartalmaz a receptgyűjteményem...  Valamelyik nap viszont nézegettem ezt a margarinos sütemény könyvet, ott megláttam a túrós kosárkát, és eszembe jutott, milyen finom is! Rögtön arra gondoltam, hogy meg kell sütnöm a kisfiam születésnapjára is. :-)




Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 dkg élesztő
- 30 dkg finomliszt
- 5 dkg reszelt trappista sajt
- 2 tojás
- 1 evőkanál tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg tehéntúró
- 1 dl tejföl
- 3 tojás
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
- só
- őrölt fekete vagy színes bors

A forma kikenéséhez:
- kb. 2 dkg vaj (vagy margarin)

A tetejére:
- 10 dkg reszelt füstölt sajt


Sütés előtti állapot


Elkészítés:
1. A margarint és az élesztőt a liszttel elmorzsolom, majd a sajttal, a tojással és annyi tejföllel összegyúrom, hogy jól nyújtható tészta legyen belőle. Enyhén meglisztezett gyúrólapon 3-4 mm vékonyságúra elnyújtom, majd egy kb. 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. (A kimaradó részeket újra összegyúrom, kinyújtom és kiszaggatom.)
2. Kb. 35-40 db kosárkaformát margarinnal kikenek, majd a tésztával kibélelem.
3. A töltelékhez a túrót áttöröm, a tejföllel meg a tojásokkal simára keverem. A reszelt sajtot hozzáadom, megsózom, megborsozom. (Nem kell félni a fűszerezéstől, mert a süti tésztájában nincs só, úgyhogy lehet bátrabban sózni és borsozni, hogy finom íze legyen a süteménynek a végén.) 
4. A tölteléket egyenletesen a kosárkákba töltöm, a tetejükre reszelt füstölt sajtot szórok, majd a kis formákat egy tepsibe teszem. 
5. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütöm (sima sütőben 200 fokon 20 percig).




Jó étvágyat!

9 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet, még csak édesnek sütöttem ezt a fajta kosárkát! Guszta nagyon! Kisfiadnak mikor van a szülinapja? Istenke éltesse nagyon sokáig.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva, tényleg finom! Holnap lesz a nagy a nap > köszönöm Milán nevében is! :)

    VálaszTörlés
  3. Hát, akkor boldog szülinapot Milánnak! A sajtos kosárkáidat meg viszem, mert az enyémek is imádni fogják. :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűségesek:) Nekem is vannak ilyen kis formáim, anyukámé volt, ő gyakran sütött kosárkát, de mindig édeset. Nagyon tetszik a recepted és a képeidis szuperek:)Boldog Szülinapot Milánnak:)

    VálaszTörlés
  5. Sok boldog szülinapot a kisfiadnak, Gabriella!:)

    Ilyen kosárka-formáim nekem is vannak, de már nagyon régen nem használtam őket. De nem tudom, miért:) A sütid pedig nagyon guszta lett:)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen mindenkinek a felköszöntést Milán nevében is > kedvesek vagytok! :)
    Petra: örülök, hogy megtetszett a receptem > majd "jelezd", ha megsütötted! :)
    Trollanyu: Ismerem az édes receptjeit is a kosárka formának (legalábbis egyet-kettőt biztosan > általában még a diós-lekváros formáját szoktam sütni). Örülök, hogy Neked is tetszik a receptem és a képeim, jól estek szavaid! :)
    Roza: Köszönök Neked is mindent! ...és ha már rég használtad a kosárka formáidat, akkor elő vele > biztos Te is megfeledkeztél róluk egy picit, mint ahogy Én is. :) Ha újra használod őket, akkor légy szíves oszd meg velünk is! :)

    VálaszTörlés
  7. Gabicsek... őszintén szólva eddig el sem tudtam képzelni sósan a kosárkát... de ahogy elnézem a képeket, szerintem ezt előbb-utóbb nekem is ki kell próbálnom. Milánt pedig Isten éltesse sokáig! Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
  8. Nagyon boldog szülinapot a kicsi Milánnak!
    Ez a sós kosárka pedig nagyon jó ötlet, mert én is sütöttem, de édesen, na legközelebb biztosan kipróbálom sós töltelékkel.
    A fotók gyönyörűek! :D

    VálaszTörlés
  9. B.csek: Igen, ki kell próbálnod sósan is a kosárkát! :)
    Barbi: Örülök, hogy tetszenek Neked a képeim > egy ilyen profi fényképésztől, mint Te, nagy dicséret ám! :)

    Mindkettőtöknek köszönöm Milus felköszöntését! :-)

    VálaszTörlés