2012. január 31., kedd

Szilvalekváros bukta

A buktáról mindig a gyerekkori évek jutnak eszembe - az iskolabüfében nagyon finom buktát lehetett kapni. Sokáig kerestem az igazi békebeli buktát, ebben a receptben megtaláltam. Számítottam arra, hogy ez jó recept lesz, hiszen Anyukám nagyon régi, besárgult, szinte már porladozó süteményes könyvéből származik.  A burgonyától olyan könnyű a tésztája és másnap is annyira jó puha marad. Nem kell félni, a burgonya íze nem érződik a tésztában, csak épp annyi van benne, amelytől könnyed, lágy és puha tésztát kapunk. Egy finom leves után 1-2 bukta, és tartalmas ebédet vagy vacsorát kapunk. 




Hozzávalók: 
16 db bukta lesz ebből a mennyiségből
 50 dkg finomliszt
 20 dkg főtt, áttört burgonya (2 db közepes burgonyából)
3 dl langyos tej
 3 tojássárgája
 6 dkg puha vaj vagy zsír
 5 dkg kristálycukor
egy csipet só
 3 dkg friss élesztő

+ a tölteléknek házi szilvalekvár vagy bármilyen más keményebb, süthető lekvár

valamint a tetejére kb. 3 dkg olvasztott vaj 


A képen szereplő termékek megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:







Elkészítés:
1. A lisztet átszitálom, az élesztőt felfuttatom a langyos tejben és a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztok (lehet enyhén ragacsos a tészta, lényeg, hogy lágy tészta legyen - ha esetleg kíván még pici lisztet vagy vajat, akkor korrigálom). Letakarom és duplájára kelesztem.
A tésztát a kenyérsütőgépben is lehet dagasztani, majd a kikapcsolt gépben duplájára keleszteni, vagy a robotgép dagasztóprogramját is használhatjuk.
2. Amikor megkelt a tészta, akkor lisztezett táblán kb. 1 cm vastag (vagy ettől esetleg picit vékonyabb), téglalap alakúra nyújtom, majd 8-10 cm-es négyzetekre vágom. Mindegyik közepére teszek 1 jó teáskanálnyi lekvárt (vagy ízlés szerinti mennyiségben), majd összegöngyölöm és bukta alakot formálok belőle. 
3. Vajjal kikent tepsibe teszem a buktákat szorosan egymás mellé, tetejüket megkenem az olvasztott vajjal, és még kelesztem 10-15 percig.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15-20 percig sütöm. (hagyományos sütőben 200 fokon kb. 20 percig)
5. Amikor megsült, 5 percig még a tepsiben hagyom egy tiszta konyharuhával letakarva, majd a tepsiből kivéve óvatosan szétválasztom őket, és porcukorral megszórva tálalom.




Jó étvágyat!

29 megjegyzés:

  1. Nekem igaz már letelt a vacsoraidő, de nagyon megkívántam:)

    VálaszTörlés
  2. Ó de guszták! A pék nem árul ilyen szépségeket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon jól esett ám Illéskrisz, aranyos vagy! :)))

      Törlés
  3. Imádom a buktát, de a családban senki nem tudott olyan finomat sütni, mint Apai Nagymamám. Kis parasztasszony volt a szó legnemesebb értelmében, a kisült buktát mindig konyharuhával bélelt szakajtóba rakta, onnan kínálta, és olyan finomat azóta sem ettem. A Tied gyönyörű, és biztos nagyon finom is! Lehet, hogy meglepem a családot egy kis buktával. Lehet, hogy túrósat is sütök, mert Páromnak a túrós a kedvence - mindenből. :) Köszi!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, a Nagyik nagyon finom kelt tésztát tudnak/tudtak készíteni. Az Én Nagymamám is nagyon-nagyon fincsi buktát, túrós batyut, kalácsot, káposztás bélest sütött... még most is érzem a számban az ízét, ha visszaemlékezem.

      Köszönöm kedves szavaid! A túróst Mi is imádjuk, először Én is gondoltam arra, hogy azt is kellene, csak már későn jöttem rá, hogy nincs itthon túró... ;-) Na, majd legközelebb!

      Törlés
  4. Nagyon guszták lettek, a bableves mellé kitűnő vacsora lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az volt > jól belakmároztunk az elmúlt este, ill. késő délután... :)

      Törlés
  5. Profi lett a buktád:) Mi is nagyon szeretjük, és bableves után tökéletesválasztás. Gratulálok az oldalmegnyitásokhoz is:)

    VálaszTörlés
  6. Csodás! Meg kell mondjam mestere vagy a kelt tésztáknak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy gondolod?? Hááát, biztos van még mit tanulnom! De az tény, hogy a családom (és persze Én is) kelt tészta rajongók vagyunk, talán ezért zsúfolódnak a kelt sütik a blogomon. Főleg télen imádjuk, de nálunk a nyár sem akadály egy fincsi kelt tésztának! :)
      Viszont épp azon gondolkodtam, hogy most már valami krémes süteményt is megennék. Anyukám már napok óta mondogatja, hogy igazán süthetnél v.milyen krémest is már (nekik is mindig viszek kóstolót minden sütiből).

      Különben köszönöm Petra, aranyos vagy!

      Törlés
  7. Én a múlt héten készítettem lekváros buktát, csak még nem került fel. Az enyémek más alakúak, de így hosszún is olyan guszták:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerda, várom a Te buktádat is. Láttam már Én is több oldalon, hogy sokan golyó alakúra (gömb alakban) sütik, és gondolkodtam is azon, hogy egyszer ki kell próbálnom úgy...

      Törlés
  8. Igazán jöhetne pár darab belőle. Imádom a buktát!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán szívesen küldenék neked! :) Köszi Lilla!

      Törlés
  9. Nagyon csinoskák! Kérek, kérek!! Én is a hétvégén kértem el mamától a gyerekkori szilvás kelt receptjét.

    VálaszTörlés
  10. Jól illik a bableveshez, nagyon szépek és biztosan finomak is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, finomak voltak! :)) Már egy darab sincs!
      Köszi Hankka!

      Törlés
  11. Csodálatosak a buktáid!!! Bablevessel együtt, holnap ebédre szívesen elfogadnám.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Küldeném neked kompletten mindkettőt... de már elfogyott! :) Köszönöm, hogy benéztél hozzám!

      Törlés
  12. Nagyon szépségesek ezek a bukták! Csemegéznék belőle én is...
    Üdvözöllek nálam ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves vagy! Én is üdvözöllek nálam! Remélem gyakran jössz?? :))

      Törlés
  13. A legfinomabbak egyike!!! Gyönyörűek lettek, bárcsak én is süthetnék! :))

    VálaszTörlés
  14. Kedves Gabi! Én ma megsütöttem ezt a buktát.Követtem a rexeptet,de nekem annyira lágy lett a tésztája,hogy még 20 dkg lisztet kellett hozzágyúrnom..:( A végeredmény így is kulináris élmény lett a családom részére,ezért köszönöm ezt a finomságot Neked! Holnap a duplán túróst próbálom ki.

    VálaszTörlés
  15. én is megsűtöttem isteni finom lett

    VálaszTörlés
  16. Kedves Gabriella!!! Köszönöm a finom receptet. Még soha nem sikerült ilyen finomra egy bukta sem . 😘😘😘😘

    VálaszTörlés