2012. január 11., szerda

Sonkás-ananászos pizza, avagy pizza Miami :)



Imádjuk a pizzát, többféle feltéttel szoktuk elkészíteni, de a kedvencünk a sonkás-ananászos pizza! Nagyon szeretjük az ananász édes-savanykás ropogós ízét érezni a sonkával... 
Általában hétvégi napokon szoktam pizzát sütni, de mivel a tegnapi ananászos túrógolyóból sok ananász maradt ki, úgy gondoltam, a mai ebédünk sonkás-ananászos pizza lesz. :) Sajnos a férjem ebből a jóból most kimaradt, hiszen dolgozik. Emiatt Milánnal ketten ettük ebédre, de mivel ez a mennyiség kettőnknek sok, így nagy részét vittem Anyukáméknak (Apukám nagy pizza rajongó :)). 




Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg finom liszt
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 evőkanál olívaolaj (olaj)
- kb. 110-120 ml langyos víz


Hozzávalók a feltéthez:
- 1 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgó olaj
- kb. 15-20 g sűrített paradicsom (ízlésfüggő, ki mennyire szereti paradicsomosan)
- 1 kávéskanál pizza fűszerkeverék (lehet csak sima oregano is)
- kb. 15 dkg csirkemell sonka
- kb. 4 ananászkarika
- 15 dkg trappista sajt






1. Az élesztőt a langyos víz felével "felfuttatom", a lisztet egy tálban összekeverem a sóval és cukorral, majd hozzáadom az élesztőt, az olajat és a maradék vízből annyit öntök bele, hogy a tészta összeálljon. Picit kemény tésztát gyúrok, de azért rugalmas legyen. Fél óráig kelesztem.
2. Addig felkockázom a sonkát és ananászt, lereszelem a sajtot, valamint a sűrített paradicsomot egy kis tálkában összeforralom egy picit a pizza fűszerkeverékkel (le ne égjen!!, kavargatom!). 
3. Ha a tészta megkelt, akkor belenyomkodom kézzel egy 32 cm átmérőjű pizzasütő formába (de lehet kinyújtani is kör alakúra). (Ha nincs pizzasütő formánk, lehet sima tepsiben is, de mivel a tepsi alja nem lyukacsos, mint a pizzasütőé, ezért szurkáljuk meg villával a tészta tetejét néhány helyen, hogy a gőz távozni tudjon és ne púposodjon fel sütés közben.) 
4. Belehelyezem a tésztát a formába, megkenem olajjal a tetejét, majd rákenem a fűszerkeverékes sűrített paradicsomot, rászórom a sonkát, ananászt, végül a sajtot. 
5. Előmelegített sütőben légkeveréses programon 200 fokon kb. 15-20 percig sütöm.







Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki:) Nálunk ez a varáció a kislányom kedvence, ő szokta kérni a saját részére. Én meg mindenevő vagyok, ezt is szeretem:)

    VálaszTörlés
  2. Állati guszta. Nálunk is gyakran készül, ez amolyan jolly-joker, mindenkinek bejön. Imádom ananásszal :)

    VálaszTörlés
  3. A pizzázókban Hawainak hívják, szeretem:)

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu, Roza, Petra: Köszönöm szépen, örülök, hogy benéztetek!

    Kati: Tegnap az egyik közösségi oldalamon az egyik ismerősöm is azt írta, hogy náluk (valahol Amerika - nem emlékszem már pontosan hol lakik) ezt a pizzát hawainak hívják. Azt válaszoltam neki, hogy igen, tudom, de Én maradok a magyar nevénél, magyar kifejezéssel. Így hát nálam sonkás-ananászos néven "fut". :))

    VálaszTörlés
  5. Sonkás-ananászos vagy Hawai, teljesen mindegy, a lényeg, hogy nagyon guszta! Az apukád helyében én is ezt választanám! :)

    VálaszTörlés
  6. Hankka: Köszönöm, kedves vagy! :))

    VálaszTörlés
  7. Az egész család kedvence, ritkán sütöm csak, mert hízlaló! Bár a fene tudja, lehet csak lusta vagyok? Hasonlítunk, minden imádok amiket készítesz! :DD

    VálaszTörlés
  8. Ebből a mennyiségből egy pizza lesz? Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ebből 1 darab kb. 32 cm átmérőjű pizza van.

      Törlés