2012. január 15., vasárnap

Szalagos fánk egyszerűbben

Kedvencem ez a fánk - a citromhéjtól kellemes aromája van, és mivel a tésztájában van egy kupica rum - ami sütés közben nem engedi, hogy sok olajat szívjon magába - nagyon könnyed a tésztája, szinte semmi súlya nincs. Arról már nem is beszélve, hogy pihe-puha az egész, és egy jó kis házi sárgabaracklekvárral annyira finom, hogy azt már el sem lehet mondani. :)
Pár évvel ezelőtt, amikor először sütöttem fánkot,  a Horváth Ilona Szakácskönyvemet nyitottam ki, de ott icipicit macerásnak tűnt a készítése - kell hozzá kovász + össze-vissza kell kevergetni a tésztát, olvasztani a vajat... Nem nagy kedvem volt elkészíteni, ezért kezembe vettem Anyukám régi Süteményes könyvét (ami ugyan már cafatokban van, de azért jó néhány recept épségben maradt), és meg is találtam benne a szalagos fánk egyszerűbb változatát. Ezt készítem azóta is... és bátran ajánlom Nektek is kipróbálásra.




Hozzávalók: 
(25-30 darabhoz)
 3 dl langyos tej
 3 dkg friss élesztő
 2 evőkanál porcukor
 5 dkg puha vaj
 2 tojássárgája
 1 pohárka rum (1-2 evőkanálnyi)
 csipet só
 50 dkg sima liszt
 1 citrom reszelt héja

 olaj a sütéshez (zsírban is lehet sütni, bár attól picit nehezebb lesz a tészta)

+ baracklekvár
és porcukor


A csodás porcelánok megtalálhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:



Elkészítés:
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és beletesszük a porcukrot. Amikor az élesztő felfut, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a rumot, sót, a citrom reszelt héját, majd a liszttel jól összedolgozzuk, kidagasztjuk - lágy tésztát kapunk (de ne ragadjon). Langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük kb. 30 percig.
2. Amikor megkelt enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk (a lemaradt részeket átgyúrjuk, újra nyújtjuk, kiszaggatjuk) és egy tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük még kb. 20 percig.
3. Az olajat felforrósítjuk, majd lentebb vesszük alatta a lángot, így sütjük a fánkokat. Sütés előtt a fánkok közepére ujjunkkal nyomunk egy kis lyukat - ezt a részt lefelé fordítva kezdjük sütni a fánkot. Akkor lesz szalagos, ha először fedő alatt sütjük kb. 1 percig, majd megfordítjuk a fánkokat, de ekkor már fedő nélkül sütjük a másik oldalát. (A fánkok alja sütés közben ne érjen le az edény aljára, mert akkor könnyen megéghet, lebegjen az olajban.)
4. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Amikor langyosra hűlt, megszórjuk porcukorral, és lekvárral kínáljuk.




Jó étvágyat!

Péter J.: Süteményeskönyv

38 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a fánkjaid, házi lekvárral meg isteniek. Én is Horváth Ilona receptből készítem, hamarosan én is készítek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mrita, és örülök, hogy "meglátogattál"! :)

      Törlés
  2. Látom meghoztam az étvágyad! Te a bonyolultabbat sütötted, én a kétszeri kelesztést már macerásabbnak vélem ezért szeretem a másikat. Anyósom és anyukám csinálja így ahogy te, és tudom, hogy ez is nagyon-nagyon finom!! :) Szépek lettek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Barbi! Egyébként is hetek óta eszemben volt már a fánksütés, de igen, Te még jobban meghoztad hozzá a kedvem! :)

      Törlés
  3. Hú, de ennivaló fánkok! Én is akarok sütni a jövő héten, hasonlóan szoktam, mint te. De legalább egy kg lisztből:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi, azt is, hogy benéztél hozzám! :)

      Törlés
  4. Nagyon szépek lettek:) Mi is szeretjük, mégis valahogy mindig elfeledkezem róla. A gyerekek szeretik nutellával, vaníilás szósszal is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu: köszönöm Neked. Hmm... nutellával és vaníliás szósszal is fincsi nagyon! :)

      Törlés
  5. Nagyon szép lett a fánkod, guszta! Nekem is a napokban volt eszembe hogy régen sütöttem. A receptem hasonló a tiédhez. Nagyon finom lehetett !

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen kedves Éva! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek a fánkjaid!! Szerintem lassan egy éve, hogy készítettem, úgyhogy itt az ideje. (Bár Apa és a Fiúk a krumplis lángost is megeszik lekvárral, az majdnem olyan, mint a fánk.)

    Már több blogon láttam, hogy válasz lehetőség jelenik meg a hozzászólások alatt, de nem tudtam beállítani. Leírnád, hogy hogy kell? Előre is köszi :)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves María, köszönöm, hogy meglátogattál! Sokáig nem voltam a blogomon, így mire észrevettem, hogy segítséget kértél, addigra meg tudtad oldani a problémát... Ha tudok máskor segíteni valamiben, szólj nyugodtan, talán hamarabb észreveszem. :)

      Törlés
  8. Gabriella! Közben újra próbálkoztam és végre sikerült beállítanom!

    VálaszTörlés
  9. Mesebeli finom fánkok! Most csak szagolgatni tudnám...Jobb is, hogy nincs itt előttem, mert kísértésbe esnék az biztos! :o)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Illéskrisz: köszi, hogy benéztél hozzám! Hú, Te aztán már szépen haladhatsz a fogyókúrával, mert nagyon komolyan veszed, és nagy az akaraterőd is! Drukkolok! :-)) (aztán majd számolj be a fejleményekről, mert kíváncsi vagyok:))

      Törlés
  10. A héten én is sütöttem belőle, ráadásul egymás utáni napokon, mert annyira kelendő volt hogy igen hamar elfogyott .
    Kaptak az unokák is belőle. Mind a 2x dupla adagból készítettem ( 1kg lisztből !) Barack és eperlekvárral kínáltam. Köszi a receptet !!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, nagyon örülök, hogy ízlett. Köszönöm szépen a megjegyzést.

      Törlés
  11. Kedves Gabika !
    Gratulálok a blogodhoz, nagyon jó sütemények vannak benne. Megosztom veled az én módszeremet a fánk készítéshez.Én úgy kezdem, hogy 5 tojássárgáját egy kis cukorral és 5 dekányi vajjal habosra keverek, utána mehet bele a liszt,élesztő stb. Ettől nagyon könnyű lesz és szintén nem vesz be olajat.
    Ha lesz időm visszatérek és gyarapítom receptjeidet a nagyi rovatban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszik a blog és a sütemények. :)
      Köszönöm szépen a fánk receptet, kipróbálom legközelebb így. Nagyon örülnék a nagyi recepteknek, köszönöm szépen előre is!

      Törlés
  12. Kedves Gabriella!Nagyon régóta küzdök a szalagos fánk elkészítésével,s bár gyakorlott háziasszony vagyok,valahogy sosem sikerült tökéletesre.Eddig.Tegnap elkészítettem a Te recepted alapján,és valami istenire sikeredett.Nagyon szépen köszönöm és csak így fogom elkészíteni ezentúl!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilvia! Milyen örömmel olvastam a soraidat, köszönöm szépen, hogy írtál. Nagyon örülök, hogy sikerült a fánk. Gyere nyugodtan bármikor, örülök, hogy itt vagy.

      Törlés
  13. Nagyon jo hogy pont most tetted ki a receptet! A csalad az unnepek elott is kerte mar,de mostmar itt ez idejre. Megsutom a Te recepted szerint msa este !Koszi !

    VálaszTörlés
  14. Szuper jol nez ki! A gyerekeim ki is neztek mar maguknak, igy hetvegen fankot kell sutnom! :)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon finom és nagyon szép lett!☺

    VálaszTörlés
  16. Két hete várom az idöt,hogy meg csináljam.Hét végén biztos lesz fánk!!!!A citrom héj nagyon tetszik,eddig még nem próbáltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes kipróbálni citromhéjjal, nagyon-nagyon finom!
      Jó sütést kívánok! :)

      Törlés
  17. Kedves Gabriella! Nagyon guszták a fánkjaid! Én magam is így készítem.Jó 20 évvel ezelőtt egy alföldi vendéget kínáltam fánkkal... Tőle kaptam egy tippet,ami bevált,azóta én is úgy tálalom: A sütésből megmaradt tojás fehérjét jó keményre felverem aztán hozzá keverem a lekvárt és ezt adom a fánk mellé.(éppen olyan légies lesz,mint maga a fánk) Próbáld ki,ha tetszik az ötlet! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabi!
      Köszönöm szépen az ötletet, nagyon tetszik, egész biztos, hogy legközelebb kipróbálom. A 2 felvert tojásfehérjéhez mennyi lekvárt teszel?
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
    2. Kb 20 dkg. Remélem ízleni fog! Várom a visszajelzésedet! Üdv:Gabi

      Törlés
  18. Ugyan ezeket teszem bele amióta a vejem megtanított sütni /addig palacsinták voltak a szemetesben landolva, pedig nagyanyám, anyám kiválóan csinálta/, na de mostanában a szalagját elfelejti felkötni!!! Finom, könnyű, szép is a maga módján, de nem szalagos! Hova lett??? Segítesz?? Köszönet: Évi

    VálaszTörlés
  19. Nekem sem lett szalagos, ma sütöttem.

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm szépen, nagyon finom és szépek lettek :)

    VálaszTörlés