2012. január 12., csütörtök

Tejes kifli reggelire



Milánnak tegnap délután túl sokat sikerült aludnia. Este ugyan a szokásos időben (fél 10 körül) elaludt, viszont ma hajnal fél 3-kor felébredt, hiszen Ő akkorra már teljesen kialudta magát. Vártam egy ideig, hátha visszaalszik, de nem! Így aztán hajnal 4-kor kimentem vele a konyhába, és mivel Milán jóvoltából sikerült majdnem olyan korán talpon lennem, mint egy péknek, úgy gondoltam dagasztok/sütök reggelire kiflit. Mire Apa felébredt (fél 7), már ott várta az asztalon a frissen sült, meleg kifli teavajjal és házi sárgabarack lekvárral (saját készítésű lekvár) és a gőzölgő teával... 
A kifli nagyon finom és puha lett, kívül pedig picit ropogós, nagyon ízlett mindenkinek - úgy döntöttünk, felvesszük a "recepttárunkba" - máskor is elkészítem reggelire. Ajánlom mindenkinek! Én pedig köszönöm a receptet Krisztinek... :)

A formáját ne nézzétek, második alkalomra talán formásabb lesz, de így elsőre Én ezzel is meg vagyok elégedve! :)

Hozzávalók: 6 db-hoz
- 25 dkg sima liszt
- 1,5 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- fél teáskanál finom só
- 2 dkg puha teavaj
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojássárgája
- 1,5 dkg élesztő






Elkészítés:
1. A lisztet összekevertem a sóval és cukorral. Az olajat, a vajat, a tojássárgáját és a tej felét beleöntöttem a kenyérsütőgép üstjébe, majd a sóval, cukorral elkevert lisztet. A liszt tetején csináltam pici lyukat, ebbe belemorzsoltam az élesztőt és ráöntöttem a maradék tejet. Amikor a gép összegyúrta/dagasztotta, akkor kivettem a kelesztőtálba és duplájára kelesztettem. 
2. Enyhén lisztezett gyúrólapon kicsit átgyúrtam, majd két egyforma gombócra osztottam. 
3. A gombócokat egyenként kör alakúra nyújtottam (kb. 3-4 mm vékonyra) és 3 egyenlő részre osztottam. A szélesebb részénél kezdtem szorosan feltekerni és kifli formára igazítani. 
4. Sütőpapíros tepsire tettem, a tetejét megkentem tejjel (ízlés szerint lehet sót vagy köménymagot szórni a tetejére), és letakarva még kb. 15-20 percig hagytam kelni. 
5. A sütőt addig előmelegítettem, és 200 fokon légkeveréses programon megsütöttem 15-20 perc alatt. 
6. Amikor kivettem, a tepsiben hagytam még a kifliket, gyorsan megspricceltem őket pici vízzel (nem eláztatni, csak épphogy spriccelni) és konyharuhával letakarva hagytam 5 percig. 





Anya kiflijét rágcsálja :o)



Jó étvágyat!

Forrás: Illéskrisz

37 megjegyzés:

  1. Szeretnék vinni belőle egyet, kettőt!:)Nagyon édes a kisfiad, ahogy majszolja a kiflit!:)

    VálaszTörlés
  2. Olyan gyönyörűek ezek a kiflik, muszáj lesz kipróbálni! Szépen formáztad! :)

    VálaszTörlés
  3. Nelli, Hankka: Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon csinik a kiflik! És milyen finomak lehetnek! Nagy élvezettel rágcsálja a kis Manó:-)

    VálaszTörlés
  5. Én is szívesen rágcsálnám ezeket a kifliket :) meg a tegnapi pizzát is ;-) Milyen cuki Milán!!!! Puszik! B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz' B.csek! Ha egyszer meglátogattok, lesz pizza! :) Milán meg tényleg cuki > még akkor is, ha néha alig alszom tőle 3-4 órát... :)
      Puszi!

      Törlés
    2. Ahogy a blogodat nézegetem (egészen ideszoktam és csöpög a nyálam minden nap :) szóval előbb-utóbb tényleg nekirugaszkodunk és meglátogatunk Titeket! Ennyi étvágygerjesztő fotó egy halomban emberiség (de legalábbis B.csek) elleni bűntettnek minősül :) Aztán majd Milánnal versenyre kelve tesztelem a kínálatot :)

      Törlés
  6. Milánnak bejött. Kell ennél jobb ajánló? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van Petra! Pláne, hogy Milán eléggé válogatós kislegény! No és persze minden ételt megszagol, mielőtt elkezdi enni... :)) Egyszóval ennél jobb ajánló tényleg nem kell!

      Törlés
  7. Tündéri a szöszi fiad:) A kifli is tökéletes, nagyon szeretjük mi is a kifliket, gyakrabban kéne sütnöm:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Trollanyu (Milán nevében is)! :)

      Törlés
  8. Hűű Gabriella, nem nem lenne ez a csodás kisgyerek, kunyerálnék a kifliből. Istenien néz ki!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Roza, Én pedig szívesen adnék... :) Köszönöm szépen!

      Törlés
  9. Hajnalban kiflit sütni, semmi! Az biztos, hogy ezzel nagy örömet lehet szerezni a családnak! Nagyon jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta lett, látom a picurkának is ízlik! Jó a blogod! :o))

    VálaszTörlés
  11. Örülök, hogy tetszik a blogom. Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Igen, a kiflik tényleg nagyon fincsik lettek (bár a tied szebb, de másodjára az enyém is az lesz)! :)))

    VálaszTörlés
  12. Tökéletes a formája és zabálnivaló mindegyik, a kifli és Milán is! Úgy bírom, hogy ilyen édes szőke csigái vannak, mindig behúz a csőbe és lánynak nézem! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz' Barbi (Milán nevében is), kedves vagy és örülök, hogy benéztél hozzám! :))

      Törlés
  13. Nagyon guszta,lehet még ma elkészítem.Fantasztikus receptjeid vannak! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nika!
      Örülök, hogy tetszenek a receptek! :) Köszönöm szépen, hogy írtál.

      Törlés
  14. Kedves Gabi! Én csak most ismerkedem a blogoddal és nagyon tetszik. Meg szeretném kérdezni, hogy ezt a kiflit kézzel is össze lehet állítani? Nincsen kenyérsütő gépem.:( Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi!
      Persze, nyugodtan össze lehet állítani a kifli tésztáját kézzel is. Én csak kényelmi szempontból szoktam néha kenyérsütőgéppel dagasztani. :) Bár karácsony előtt elromlott a kenyérsütőgépem és már nem is vettem másikat (helyette robotgéppel dagasztok azóta, de kézzel is lehet).
      Jó sütést kívánok, és látogass el a blogomra máskor is, szeretettel látlak mindig.
      Üdvözlettel:
      Gabriella (Gabi)

      Törlés
  15. Szia! Nekem is nagyon tetszik a recept, de nem vagyok nagy kenyér/kifli sütő. Ezt azért megpróbálom. A sima liszten a finomlisztet érted, ugye? Tünde

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tünde!
      Igen, finomliszttel kell készíteni.
      Jó sütést kívánok!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
    2. Szia Gabi! Elkészitettem a recepted alapján a kifliket, nagyon fincsi lett. :-). Lehet már többet nem is veszek a boltban.:-) Köszönöm a klassz receptet! Most a villámgyors kakós csigáddal szemezek, férjem egyik kedvence. :-)
      Tünde

      Törlés
  16. Szia Gabi,
    Nagyon koszi a jobbnal jobb es szebbnel szebb recepteket, nagyon orulok hogy ratalaltam blogodra. Egy kerdesem lenne (facebookra is most irtam), ha nincs friss eleszto tudod hogy mennyi szarazat kell hasznalni? Lattam mar tobb recepted (foleg fank), Amit emiatt nem tudok megcsinalni pedig nagyon szeretnem..
    Elore is koszonom segitseged! Puszi Milannak is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ehhez a recepthez a 1,5 dkg friss élesztő helyett használj 3-4 g porélesztőt.

      Örülök, hogy tetszik a blog és receptek, köszi, hogy írtál. ...és átadtam Milánnak a puszit. :)

      Törlés
  17. Szia Gabi! Ma regel kipróbáltuk a tepsiben sült bundás kenyeret, nagyon-nagyon finom lett: Ami a lényeg utána nem kellett fél órán át a konyhát takarítani. 16 hónapos ikerfiainknak is nagyon ízlett.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, nagyon örülök, hogy ízlett a gyerkőcöknek is. Köszi, hogy megírtad. :)

      Törlés
  18. Szia! Nagyon finom lett, köszönöm a receptet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett. :)

      Törlés
  19. Elkészült és hamar el is fogyott! Nagyon finom és egyszerű! Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsófia, nagyon szívesen, örülök, hogy ízlik. :) Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  20. Köszönöm a receptet! Zseniálisan finom lett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett. :) Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
    2. Ma megsütöttem ezt a kiflit, isteni lett az íze, bár a formázásról még van mit tanulnom. ;) Köszönöm a receptet! Üdv:Irén

      Törlés