2012. február 27., hétfő

Meggyes pite

Csupa-csupa meggy, finom omlós tésztával, na és az sem mellékes, hogy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, valamint felszeletelve mutatós is.
Jó, tudom, hogy a meggyszezon még odébb van (jóval odébb sajnos), Én ma mégis egy meggyes pitét sütöttem, hiszen lehet befőttből is készíteni. Biztos, hogy elkészítem ezt a süteményt majd nyáron is meggyszezon idején, hiszen a szüleimnek sok meggyfa van (melyekben soha nem csalódunk, roskadásig vannak a bordó savanykás gyümölccsel), de most kiválóan megfelelt a tavaly nyáron "elraktározott" meggybefőtt is. (ennek legalább annyi előnye volt, hogy nem kellett kimagozni :)) 




Hozzávalók a tésztához: 25 cm-es piteformához
- 12 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 37 dkg liszt
- fél citrom reszelt héja vagy egy kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen citrom, ha lehet)
- 1 csomag vaníliás cukor
Ha esetleg nem állna össze a tészta, akkor tehetünk bele egy tojássárgáját. De először semmiképpen ne tegyük bele, hiszen a linzer tészta a hideg margarinnal egyébként is nehezebben áll össze > csak ha látjuk, hogy még mindig túl "poros" a tészta alapja, akkor tegyük hozzá a tojássárgáját a könnyebb összegyúrás érdekében.

 A töltelékhez:
- 80 dkg magozott meggy
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg kristálycukor (de ha cukrozott meggybefőttből készítjük, akkor nem kell már cukrozni)
- 1 csipet fahéj




1. A lisztet összekeverem a két cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd elmorzsolom benne a hideg margarint. Összegyúrom a tésztát és hűtőbe teszem
2. Miután a tészta megdermedt a 2/3-át lisztezett felületen kör alakúra nyújtom és kibélelek vele egy 25 cm átmérőjű piteformát.
3. Előmelegített sütőben 200 fokon elősütöm 10 perc alatt.
4. Közben elkészítem a tölteléket: (ha meggybefőttel dolgozunk, akkor a meggy levét csorgassuk le egy szűrő segítségével) a hozzávalókat összekeverem, és a sütőből kivett, még meleg tésztára igazítom egyenletes vastagságban. 
5. A maradék hideg tésztát almareszelővel a tetejére reszelem (fontos, hogy addig a tészta a hűtőben legyen, hogy könnyebb legyen reszelni). 
6. Ezután ismét a sütőbe teszem és kb. 20-25 percig sütöm. 




Jó étvágyat!

30 megjegyzés:

  1. Ez NAGYON szép! És remekül megy a színe még a terítőhöz is ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Édeskonyha. A terítős megjegyzés nagyon tetszik! :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, annyira megennék belőle egy keveset...:)

    VálaszTörlés
  4. Meghökkentően hasonlót sütöttem hétvégén - csak más töltelékkel :-))) Igen jól fogyott!

    Szuper lett a meggyesed!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Viki! ...és mikor látom a Tied? :)

      Törlés
  5. Ismét gyönyörű sütit alkottál,az íze pedig gondolom mennyei:))
    UI: Nem akarod te is törölni a szó ellenőrzést,hogy könnyebb legyen írni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mónika!
      Jelen pillanatban fogalmam nincs hol lehet törölni a szóellenőrzést. Az Én megjegyzéses rovatomnál u.is a beállításoknál nincs szóellenőrzéses rublika, ahol állítgatni leheten... Egyszerűen nincs.

      Törlés
  6. Gabriella, tönkremegyek...:((( Csoda guszta!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért inkább ne menj tönkre kedves Roza. :) De azért nagyon örülök, hogy tetszik neked. De tudom, tudom, muszáj diétáznod...

      Törlés
  7. Guszta!! Annak ellenére, hogy nem szeretem a meggyet, bizony nagyon szívesen meg kóstolnám ;)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta! Tökéletesnek látszik befőttből is! :)

    VálaszTörlés
  9. Nekem is kedvencek ezek az édes-savanyú dolgok. Ráadásul ez ugye tiszta crumble, ami pláne bejön.))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy "bejön" neked is! :))

      Törlés
  10. Nagyon szép, és nagyon finom lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon fincsi volt! Köszönöm María, hogy benéztél! :)

      Törlés
  11. Gyönyörű lett a meggyes pitéd:) A terítőt a meggy színáhez választottad? Nagyon passzol hozzá. Majd nyáron aztán lehet magozni, hogy legyen télire:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Trollanyu. Igazából nem "passzoltattam" a terítőt a pitéhez, nem volt tervben, de később én is észrevettem, hogy a színe nagyon hasonló... :)

      Törlés
  12. Csodaszép a pitekusz! :) Enném :) Puszik! B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pitekusz, macskusz, házikusz... :D Ez rád vall. ;-) Különben meg köszi B.csek!
      Puszillak

      Törlés
  13. Nagyon guszta és príma ötlet a tetejére reszelt tészta :) Fejben máris update-eltem és elraktároztam :) Biztosan sorra kerül nálunk is, mert van még fagyasztott meggyem. De ugye nem 2025 percig sütötted? ;))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2025 perc?? Te jó ég, javítom! Mindig ez a rohanás, Milán is itt nyüzsög körülöttem állandóan, 1 perc nyugalmam sincs. :)
      Köszönöm, hogy benéztél hozzám, és a reszelt tészta tényleg "príma" a tetején. :-)

      Törlés
  14. Nagyon is szeretem a befőttből készült sütiket, miért kellene nélkülözni télen az ilyen finomságokat! Nagyon jó kis recept! :)) Ja és a magozott meggy tényleg időspórolás! :D

    VálaszTörlés
  15. Kipróbáltam! Isteni lett!!!! Köszönöm a csodás receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlik Ági, szívesen a receptet. :)

      Törlés
  16. Hétvégén elkészítettem, férjemnek volt szülinapja és a meggyes pite a kedvence. Amikor megláttam a honlapodon a pite fényképét, megörültem, pont ilyet szerettem volna. Nem csalódtam nagyon jó lett, köszi a receptet!
    Egy aprócska ötlet: utálok tésztát nyújtani, és ilyen linzer tésztánál olvastam egyszer azt a tippet (talán Stahl Judittól) hogy amikor összeállítjuk a tésztát akkor formázzunk kis rúdat belőle, azt tegyük a hütőbe. Amikor elővesszük, csak karikákat kell vágni belőle, körbepakolni piteforma alját és összenyomkodni őket. Nekem bejött.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett a pite, és köszönöm szépen a Stahl Juditos ötletet, ez nagyon jó, örülök, hogy megosztottad velem.

      Törlés