2012. február 8., szerda

Túrós batyu

Puha és ízletes, olyan igazi békebeli. A tészta receptjét B.csek barátnőmtől kaptam pár éve, Neki és nekem is ez a recept több kelt tészta alap receptjéül szolgál (ebből szoktam diós-mákos kalácsot is sütni és még sok minden mást).  Bár az 1 éves kisfiam mellett nem túl könnyű dolog mostanában kelt tésztát készíteni, hiszen ez egy picit hosszadalmas dolog ahhoz képest, hogy Milánnal is sokat kell foglalkoznom - azért valahogy megoldom.


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházában az alábbi linken:





Ha valakinek ez a mennyiség sok, meg lehet felezni a hozzávalókat.

Hozzávalók a tésztához:  
kb. 18 db nagy béles lesz ebből a mennyiségből
 1 kg sima liszt
 5 dl langyos tej
17 dkg olvasztott vaj
 3 evőkanál cukor
 2 cs. vaníliás cukor
 2 tojássárgája
 csipet só
 5 dkg friss élesztő
 1 kis citrom reszelt héja (kezeletlen citrom) 
 
Hozzávalók a töltelékhez:
 50 dkg túró
8 dkg porcukor (vagy ízlés szerint
 1 csomag vaníliás cukor
 4 evőkanál búzadara
 1 kis citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
 5 dkg mazsola (elhagyható)

+ a tetejére 1 felvert tojás




Elkészítés:
1. Kb. 1 dl langyos tejben elkeverek 1 evőkanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom (kb. 10 perc). 
2. A lisztben elkeverem a többi cukrot, vaníliás cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Hozzáadom a vajat, majd a tojássárgákat is + a megkelt élesztőt és a maradék tejet, bedagasztom a tésztát. Kelesztőtálban vagy egy tálban konyharuhával letakarva duplájára kelesztem a tésztát.
4. A mazsolát megmosom, lecsöpögtetem, a citromot is megmosom, papírtörlőben megtörlöm, lereszelem a héját, majd a töltelék hozzávalóit összekeverem.
4. Amikor a tészta megkelt, 3 részre osztom, mindegyiket kinyújtom kb. 4-5 mm vastagra és négyzetekre vágom, melyek közepébe tölteléket teszek, majd a négy sarkát felvert tojással bekenem és összecsípem, batyut formálok belőle. (jól összenyomom a 4 sarkát, hogy sütés közben ne nyíljon szét)
5. Sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsibe teszem, megkenem a tetejét a felvert tojással és előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm 180 fokon. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, hagyományos sütőben több ideig sül)




Jó étvágyat!

35 megjegyzés:

  1. Hú nagyon szépek!De szívesen megennék most egyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen küldenék! Illetve csak küldtem volna, ha hamarabb szólsz, mert elfogyott. ;-)

      Törlés
    2. Én ezt a süteményt barátfüle süteménynek ismerem,az én anyukám is nagyon sokat sütött ilyen sütit,na meg én is szoktam csak lekvárral töltöm meg nálunk ezt jobban szereti a család meg a kis unokám is.

      Törlés
  2. Nagyon guszta lett! Csodás mosolygósak!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ínycsiklandóak a batyuid, egyet meg tudnék most enni így vacsora után is.

    VálaszTörlés
  4. Ó,ezek gyönyörűek lettek:))

    A pici lány sem örül,hogy nem tudunk annyit kinnt lenni,mert ő is nagyon szeret a levegőn.Kellett a fagy,hogy a sok vírus elpusztuljon,de egy kicsi enyhülés azért nem ártana.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy, köszönöm, hogy benéztél hozzám! :)

      Törlés
  5. Csodás:) Tudod mennyire imádom a túrót és mennyire hiányzik. Ha lenn, már készíteném is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tudom, hogy nálatok nem lehet kapni túrót. Kár, pedig tényleg finom "találmány"! Olyan szívesen küldenék neked, ha nem laknál olyan messze!

      Törlés
  6. Biza, ilyen az anyák élete! Ez csak fokozódik, nekem elhiheted! :))))
    A bukta nagyon szép lett, a túrós nálunk is nagy kedvenc. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó dolgokkal biztatsz kedves Petra! :D
      Egyébként köszönöm szépen a batyum nevében is, hogy benéztél! :)))

      Törlés
  7. Nagyon szeretem a túrós batyut, én eddig egyszer készítettem sajátot, de az nagyon jól sikerült, most a képeid alapján ismét kedvet kaptam az elkészítéséhez. Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  8. Igazán szépek ezek a batyuk!Most eszembe jutott, hogy én is rég sütöttem.Bukta volt nemrég nálunk.

    VálaszTörlés
  9. Picit más reci alapján, de ez sül éppen nálam, meg szilvalekváros bukta, mert két üveg szilvalekvár várta már sorsát egy ideje... Az egyiknek eljött, a másik kenyéren végzi majd. :) puszik! B.csek.

    VálaszTörlés
  10. Ezer éve nem sütöttem túrós batyut, most viszont pont volt itthon túró, megvolt az akarat, hogy valami finomat süssek és az ÚJ SÜTŐ (!) amit ki akartam próbálni.
    Tökéletesek lettek, mintha csak a képeidet látnám az asztalon :-).
    Igazán finom a tésztája, legközelebb kipróbálom buktának is. (ha marad addig a szilvalekvárból :-D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sylvia, úgy örülök, hogy a túrós batyum is ízlett Nektek és hogy ilyen jól sikerült!! :) Majd írd meg, hogy milyen lett a bukta, ha elkészítetted...! :)
      Igaz, milyen jó ez a sütő? Majd megírhatod, milyenek a tapasztalataid vele kapcsolatban...?! Én imádom ezt a márkát, ez tény, nekem nagyon bevált ez a sütő! :))
      A konyhád pedig csodaszép - használd egészséggel, készíts benne sok-sok finomságot! :)

      Törlés
  11. Ma sütöttem meg isteni lett köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ez nálunk is kedvenc. :) Nagyon örülök, hogy ízlik Nektek is. Szívesen.

      Törlés
  12. Kedves Gabriella!
    Már több receptedet kipróbáltam, eddig sikerrel.
    Most a túrós batyu tésztája kel. Már többféle recepttel próbálkoztam, elég jól sikerültek. Ennél a verziónál nem tettél a túróba tojást. Ilyennel eddig még nem találkoztam. Lehet, hogy nem is kell és nem csak 'kimaradt"? Kiváncsian várom az eredményt, hogy milyen lesz.
    Üdvözlettel: Egri Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      Örömmel olvasom, hogy az eddig elkészített receptjeim/finomságaim ízlettek Neked, köszönöm szépen, hogy megírtad, jó érzés ám olvasni. :)
      Ebbe a túrós töltelékbe nem szoktam tenni tojást, és így is nagyon finom. Szerintem fog ízleni Neked is...
      Jó sütést kívánok!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  13. Kedves Gabcsi, nagyon gusztak a buktaid es idaig mondhatom hogy a teritek is szamit, de rengeteget, hiszen a szemunk is eszik :) NEKED ez IS megvan, minden ami jo etvagy- at gerjeszt, AKOR IS ha NEM ehes :O) akik lassak a muveidet. Koszonom szepen hogy meg osztotad mindenkivel, tovabra is nagyon sok orom es siker koronaza munkadat.Gondoltal mar arra hogy egy KLASZ SZAKACS KONYVET dobj a piacra ? Latom te is szereted a piros feher petyes kave szerviszt nagyon mutatos. Szerencsemre en is hozza jutotam, avval egyut hogy tengerentul, NEM igen ismerik a petyest. (nem lattam sehol) en az internet en keresztul vettem meg az en piros feher petyes szerviszemet ugy orulok nekik mint majomka a ....:O)a legjobakat kivanom neked es kedves csaladodnak (a kis babikad nagyon aranyos) a mesze tavolbol, udv.Zita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves szavaidat Zita, boldogan olvastam minden sorát. :)

      Törlés
  14. Isteni lett.A válogatós gyerekeim :-) úgy ették, mint a cukrot.Nagyon köszönöm a receptet. Szerintem gyakran meg kell majd sütnöm.

    VálaszTörlés
  15. Szia Gabika Most meg is sütöttem, felébe vanília pudingot tettem.
    Nagyon szépek a süteményeid már többet kipróbáltam belőlük:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gyöngyi. Örülök, hogy tetszenek a süteményeim és szereted a receptjeimet.

      Törlés
  16. Kedves Gabi,
    Gyönyörűek ezek a túrósok!! Azt szeretném kérdezni, hogy formázás, töltés után le lehet-e fagyasztani őket?
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdv. Trixi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Trixi!
      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek. :)
      Igen, lehet fagyasztani. Ahogy írod: töltés, formázás után sorban ráteszed egy tálcára lefóliázva, lefagyasztod, aztán már beteheted egy zacskóba is és úgy fagyaszthatod tovább.
      Üdv.: Gabriella

      Törlés