2012. március 8., csütörtök

Linzer csiga - nem csak a gyerekek kedvence :)

Könnyen elkészíthető, egyszerű, finom, mutatós  édes aprósütemény, és mivel alig kell hozzá pár dolog, még olcsó is. Nagyon szeretem ezt a linzer csigát, a tésztája nem kemény, nem is száraz, nem túl édes és a kakaó is kellemesen érződik benne.
A Horváth Ilona Szakácskönyvemben találtam rá erre a receptre, azóta ebből a könyvből sütöm, nem variálok rajta, mert bevált így, ahogy van. (Bevallom, rokonoknál és itt-ott ettem már olyan linzer csigát, ami annyira kemény és száraz volt, hogy alig bírtam beleharapni - már csak emiatt sem változtatok a megszokott receptemen.)




Hozzávalók: 
 10 dkg porcukor
 20 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
 30 dkg liszt
 1 egész tojás
 2 dkg kakaópor

A kézműves kerámia gyermek étkészlet már 24 mintával kapható a webáruházban az alábbi linken:





Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást, összemorzsoljuk a vajjal és összegyúrjuk a tésztát. Két részre osztjuk, az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. 
2. Mindkét tésztát egyforma nagyságú és vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk (kb. 5 mm vastagra nyújtsuk), majd a lapokat egymásra helyezzük (jól illeszkedjenek egymásra). Henger alakúra feltekerjük (úgy mint ahogy a piskótatekercset szoktuk) és 1-1-5 órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebb legyen szeletelni. (esetleg tehetjük a mélyhűtőbe is fél órára)
3. Ha kellőképpen megkeményedett a tészta, akkor kb. 8 mm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapíros tepsire tesszük egymástól 2 cm-re (ugyan nincs benne sütőpor is ilyesmi, de mivel lágy tésztáról van szó, azért egy picit fognak szétterebélyesedni sütés közben). 
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. Tovább semmiképp nem kell sütni, hiába érezzük, hogy még puha a tészta, hiszen mire kihűl, megfelelően megszilárdul, de mégis finom puha marad. Viszont, ha túlsütjük, akkor mire kihűl, előfordulhat, hogy kemény lesz. Tehát úgy vegyük ki a sütőből, hogy még kicsit puha legyen a tésztája. (Hagyományos sütőben 200 fokon süssük kb. 10-11 percig.)

Tipp: Jól záródó dobozban akár 1 hétig is eláll - ha eleget sütünk belőle. :) 








Jó étvágyat!

43 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ez a sütemény, rég akarom már elkészíteni ,egyszer csak sor kerül rá:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Aleda, hogy benéztél hozzám... :)

      Törlés
  2. Ó, de szépségesek! Milyen szép szabályos csiga vonalak! Guszta!!

    VálaszTörlés
  3. Gabriella, hogy van az, hogy Nálad minden szuper-guszta? :) Ilyet már én is sütöttem, az nagyon finom lett, de tény, hogy már én is kóstoltam kőkemény változatot. Sajnos bármit el lehet rontani... nekem is sikerült már olyan egyszerű dolgokat is elszúrni a konyhában, hogy csak na.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat Édeskonyha, igazán jó érzés, ha így vélekedsz rólam, vagyis a süteményeimről/ételeimről... Aranyos vagy. :))

      Törlés
  4. Nagyon tetszik ez a linzer csiga, én mindig csak csíkos tésztának hívom...:) Nagyon helyesek...:)

    VálaszTörlés
  5. Szia Gabriella! Hát ezek nagyon harapnivalóak! És egyszerűen elkészíthető. Köszönöm az ötletet. Már csak idő kell hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gionetta! Örülök, hogy benéztél hozzám, igen, tényleg fincsi kis harapnivalók... ;-)

      Törlés
  6. Szia Gabriella!

    Még soha nem készítettem ilyen édességet, de sort kerítek rá. Szerintem gyermekeim is oda lesznek érte...Ügyes vagy!

    Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tünde! Neked is nagyon örülök, hogy beugrottál hozzám. Igen, szerintem is el kell készítened a gyerkőcöknek, meglátod, mennyire odalesznek érte. :)

      Törlés
  7. Csodálatos csigák!!! Néhány idemászhatna hozzám. Ma én is Horváth Ilonát hívtam segítségül a sütemény elkészítéséhez.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, tudom, hasonlóra gondoltunk... :) Köszönöm Gizi, hogy benéztél.

      Törlés
  8. Gyönyörűek:) Ezek tényleg nem csak a gyerekek kedvencei:) De hát nem vagyunk még mind gyerekek a szívünk mélyén? Én úgy érzem igen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu! Igen, jól írod és mondod, tényleg gyerekek maradunk örökre - szerintem. Néha nem is akarom elhinni, hogy ennyi éves vagyok, mert úgy érzem magam, mintha még csak tizenéves lennék, de komolyan.

      Törlés
  9. Nagyon szabályosak! Naná, hogy nem csak a gyerekek kedvence. Én is szívesen felvállalnám a feladatot. Mármint az evést. :DDD

    VálaszTörlés
  10. Szuperjó, nagyon tetszik, az meg különösen, hogy lakásbarát! ;D
    Az ilyen sütiknél nekem is halálom, ha kemény. Szépek lettek! :))

    VálaszTörlés
  11. Nagyon helyesek lettek a csigáid! :) Láttam már máshol is, de még nem készítettem, a képeidet látva hamarosan sorra kerül! :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon helyes, cuki csigák! Valamikor régen sütöttem hasonlót, de nem hagyott maradandó nyomot. Megjegyzem a Te recepted, nagyon ígéretes:-)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szépek lettek!! No, akkor ezt a receptet fogom majd kipróbálni, mert eddig nem mertem nekiállni, pedig sok helyen olvastam már és persze azt is, hogy száraz... Köszi! :)

    VálaszTörlés
  14. Ez a süti volt a fiam kedvence! Rengetegszer sütöttem! Most majd az unokáimnak fogok! Jó. hogy rátaláltam majd nosztalgiázok ! Kösz !

    VálaszTörlés
  15. Szia nagyon jól néz ki ,de meg kérdezhetem ,hogy ebbe nem kell sütőpor? Mert én is meg csinálom és ki ne maradjon ha még is kellene bele.Köszi előre is szia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell bele sütőpor.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  16. Szia! Az lenne a kérdésem, hogy a vajat lehet-e zsírral helyettesíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bea!
      Igen, helyettesítheted zsírral, de abból valószínű, hogy elég lesz 16-17 dkg, úgyhogy először csak annyit tegyél bele. (a zsírból mindig 20 %-kal kevesebb kell a vajhoz képest)
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  17. Szia! köszönöm a választ. Ezt nem tudtam, hogy a zsírból kevesebb kell, ez lehet a baja a tegnapi mézeskalácsnak is:)

    VálaszTörlés
  18. Szia Gabi!
    Most találtam az oldaladra. Tejallergiások Fb csoportjában megosztottam ezt a kakaós tekercs süti receptet és nagyon nagy sikere van! Mindannyian köszönjük NEKED! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit!
      Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy ennyire tetszett.

      Törlés
  19. Nagyon finom kis keksz! Egyszerű és mutatós!
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  20. Szia Gabi.
    Hogyan csinálod, hogy ilyen szabályos teglalapokat tudsz nyújtani?
    Köszi
    Viki

    VálaszTörlés