2012. április 11., szerda

Csupa csokoládés aprósütemény

Valóban csokoládés ez a sütemény, hiszen bőven van benne étcsokoládé - a krémben és a tetején egyaránt. Ami még nagyon tetszik benne, hogy másnapra olyan kellemesen átpuhult. A családomnak nagyon ízlett, a férjemnek különösen, de Milán sem panaszkodott rá, hiszen csokis. :) Ünnepnapokon biztos gyakran elő fog fordulni nálunk ez a csokis csoda. 
A receptet köszönöm szépen Limarának.





Hozzávalók a tésztához: 
kb. 50 db lesz ebből a mennyiségből összeragasztás után

 30 dkg liszt
 10 dkg porcukor
 18 dkg hideg vaj (vagy margarin)
 3 evőkanál narancslikőr (ha nincs, akkor frissen facsart narancsléből 3 evőkanál)
 3 evőkanál jó minőségű kakaópor
 1 tojássárgája
 fél cs. sütőpor


Krémhez:

 12 dkg étcsokoládé 
 0,5 dl víz
 1,5 dkg kristálycukor
 0,25 dl tejföl
 0,8 dl tejszín
 2 dkg puha vaj (vagy margarin)


Díszítéshez:

 8 dkg étcsokoládé
 1 evőkanál olaj
 tortadara



Elkészítés: 
1. A lisztet összekeverem a sütőporral és a kakaóporral. Hozzáadom darabokban a hideg vajat, elmorzsolom a liszttel. Majd hozzáadom a többi hozzávalót is és nem sokáig gyúrva gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát.
2. Folpackba teszem 1 éjszakára a hűtőbe!
3. Másnap sütés előtt elkészítem a krémet: A vízzel, cukorral, tejföllel felfőzök 2,5 dkg csokit, hagyom sűrűsödni, aztán leveszem a tűzről. 
4. Másik lábasban felforralom a tejszínt, majd elzárom alatta a lángot és kis adagokban hozzáadom a többi csokit, addig kevergetem, míg elolvad benne.
5. Végül hozzáadom a puha vajat is kis darabokban és addig kevergetem, amíg a vaj is szépen elolvad.
6. Összevegyítem a tejszínes és tejfölös krémet, hagyom kihűlni.
7. Amíg hűl a krém, kinyújtom a tésztát vékonyra, kiszaggatom tetszőleges formával, sütőpapíros tepsibe teszem és 180 fokos sütőben kb. 8 percig sütöm. 8 percnél ne legyen több a sütési idő!!!
8. Amikor kihűlt a tészta, akkor kettőt-kettőt összeragasztok a krémmel és sütőpapírra teszem.
9. A díszítéshez a csokit vízgőz felett felolvasztom, elkeverem 1 evőkanál olajjal és tetszőlegesen díszítem vele a sütemény tetejét, majd megszórom tortadarával.
Másnapra nagyon finom puha lesz és fogyasztható!




Jó étvágyat!

Limara receptje alapján

18 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki :) biztos nagyon finom is.
    Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Évi, tényleg nagyon finom... milyen is lehetne, hiszen csokis! :-)

      Törlés
  2. Csokitészta, csokikrém, csokidíszítés, jöhet!!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jól hangzik , a recept valóban túlmutat egy szokványos kekszen . Ráadásul a szemet is gyönyörködteti .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Igen, valóban kicsit több cucc kell hozzá, mint egy átlag kekszhez, talán emiatt is jó, hogy mégsem a keksz nevet adtam neki... inkább olyan süteményes dolog... :)

      Törlés
  4. Szépek nagyon:))
    A pici lány is megkezdte a csokis korszakát.Bár az üres kalácsot is szereti,azért a csokis sütik jobban csúsznak:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Tálaló.
      Milán a süteményeim közül mindegyiket szereti, aminek én természetesen nagyon örülök, mert ez még jobban ösztönöz arra, hogy gyakran süssek süteményt és miegymást. Viszont nem szoktam még semmilyen édességből sokat adni neki, meg van határozva számára a mérték, a sütijeimből is csak 1-2 db-ot ehet, hiszen édesség. De jól írod, a csokis dolgok Milánnak is jobban "csusszanak", úgyhogy megértem, hogy a pici lánykád is ezeket részesíti előnyben. :))
      Köszi, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  5. Annyira örülök, hogy megsütötted és nektek is ízlett! Gyönyörűek lettek a kis virágok, olyan elegánsak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! Naná, hogy ízlett, hisz' egy csupa csoki finomságról van szó! ;-)

      Törlés
  6. Kedves Gabriella! Ezt a csodálatosan szép sütit alsó-felső vagy légkeveréses sütéssel kell sütni? Válaszod előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés