2012. április 12., csütörtök

Hamis marcipános kakaószelet

A sütis könyvemben rögtön megtetszett ez a sütemény, hiszen ki ne szeretné a marcipánt? (Na jó, lehet, hogy van, aki nem szereti, de a többségünk biztos imádja, igaz?) A húsvét kitűnő alkalom volt arra, hogy megsüssem. De amikor a hamis marcipánt kevertem hozzá a könyvben leírtak szerint, először nem volt hozzá nagy bizodalmam, mert sehogy nem tudtam elképzelni, hogy lesz ebből marcipán, vagyis hamis marcipán? Persze reménykedtem benne, hogy mire kihűl, megdermed, akkorra lesz belőle valami... és milyen jó, hogy az ember mindig reménykedik! Ugyanis a végeredmény annyira tökéletes lett, hogy a férjem azt mondta, lehet, nem is hamis ez a marcipán... Ki tudja? Talán az igazi is ilyen, mert ez fantasztikusan jó lett!!! Tehát bátran merem ajánlani mindenkinek, aki szereti a marcipánt és aki szereti a marcipános süteményeket, hogy ezt a sütit készítse el egyszer, és türelmesen várja ki a végeredményt! :)
Amikor elkészítettem a sütit, de még nem volt ehető, hiszen dermednie kellett, pont itt volt több unokatesóm is, nézegették a sütit, hogy "Ú, de jól néz ki!" és kérdezgették, hogy mitől lett ez hamis marcipános, amikor teljesen olyan, mint ha igazi marcipán lenne benne...? Kinga, "Jojika", ha olvassátok ezt a bejegyzésemet/receptemet, akkor most már tudni fogjátok, miért hamis a marcipános! :)))




Hozzávalók: (kb. 20x25 cm-es tepsihez)
- 12,5 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 3 evőkanál kakaópor
- fél cs. sütőpor
- 15 dkg liszt
- 2,5 dl kefír

A hamis marcipánhoz:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg cukor
- 25 dkg búzadara
- 1 zöld mandulaaroma (ízlés szerint öntsük a masszához - szerintem sok bele 1 fiolával)

A tetejére:
- 10 dkg Boci étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj



Elkészítés:

1. A tésztához a vajat/margarint a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojást, majd a kakaóporral és sütőporral elvegyített lisztet, végül a kefirt.
2. Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (vagy vajazott/lisztezett tepsibe) egyengetem, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
3. Közben a hamis marcipánhoz megolvasztom a vajat/margarint, belekeverem a cukrot és a búzadarát, felforralom és lassú tűzön picit főzöm - pár percig csak! Nem kell megijedni, ebben az esetben a gríz nem főni fog, hiszen nem tejbegrízt csinálunk :) hanem picit sülni fog, és nem fog megpuhulni, ropogós marad, hiszen nem lágy, puha masszát akarunk, hanem marcipán jellegűt, hogy a szemcsék ropogjanak a fogaink között - mint a marcipán. (A végén, amikor a süteményen megszilárdul, tényleg olyan lesz, mint ha marcipán lenne). Amikor elzárom alatta a tűzhelyet, akkor ízesítem az aromával. (Ha valaki szereti az intenzív marcipánt ízt, akkor beleöntheti az egész fiola aromát (de vigyázat, mert úgy tényleg erős marcipán ízű lesz!), de ha nem szeretnénk nagyon erős marcipán ízzel, akkor elég csak a 3/4 fiolával, esetleg fél fiolával - ez ízlésfüggő.)
4. Amikor langyosra hűlt és félig megdermedt (de még kenhető és picit igazítható), akkor a tésztára kenem a masszát. (Ne hagyjuk teljesen kihűlni, mert úgy nem fogjuk tudni rákenni a tészta tetejére!)
5. Ha teljesen kihűlt a tésztán a massza, akkor a csokoládét vízgőz felett megolvasztom, elkeverem az olajjal és a sütemény tetejére simítom.
6. Hűtőbe teszem, tálalás előtt egy éles kést forró vízzel felmelegítek (letörlöm a késről a vizet) és felszeletem a süteményt. 

Picit hosszan írtam le, mert szerettem volna felhívni a figyelmeteket, mire kell vigyázni a készítése közben, de ha elkezditek csinálni, akkor meglátjátok, mennyire egyszerű sütemény.


Jó étvágyat!

38 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy a marcipán hamis benne, de nekem úgy tűnik, hogy ez egy hamisítatlanul finom sütemény:) Mentem a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Már sok hasonló receptet láttam és mindig elhatároztam, hogy elkészítem, ráadásul a marcipán nagy kedvencem! Kíváncsi lennék a csodakönyvedre ami ennyi finom receptet rejt! :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Csodásak a fotóid! Nagyon finom lehet. :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti, öröm Tőled ezt olvasni. :)

      Törlés
  4. Nagyon dekoratív süti:) Még nem ettem hamis marcipánt, pedig van valahol egy receptem:) Még sosem láttam zöld marcipán aromát, majd körülnézek a boltban. Tavaszias hangulatú süti:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem megtalálod a recepted és megsütöd, mert tényleg fincsi - és remélem megmutatod!? :)

      Törlés
  5. Nekem nagyon bejön, ugyanis a marcipánimádók hatalmas táborába tartozom! Úgyhogy mentem is a receptet! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép formás sütiket készítettél. Mi is nagyon szeretjük:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszták a süteményeid, a fotók pedig csodálatosak!! Még soha nem készítettem hamis marcipánt, de annyira kíváncsivá tettel, és olyan élvezettel írtál róla, hogy én is megfogom sütni.:)

    VálaszTörlés
  8. Gabi, ha nem bánod, akkor holnap ezt a sütit készítem a vendégeknek. Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülnék neki! :) Remélem megmutatod?

      Törlés
  9. Kérlek nézz be hozzám, van valami számodra : http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/04/sokoldalusag-dij.html :)

    VálaszTörlés
  10. Szia, nagyon jól néz ki, de mekkora tepsire elég ez az adag?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, azt hittem, hogy odaírtam a hozzávalók mellé, mert mindig oda szoktam írni a tepsi méretét, ha ilyesmi tésztáról van szó - úgy látszik, most elfelejtettem, ne hari érte. :) Már írom is: kb. 20x25 cm-es tepsihez való ez a mennyiség. Ha 20x30 cm-es tepsibe csinálod, még akkor is jó, de ettől nagyobb már ne legyen, mert akkor túl vékony lesz a tészta. Ha megsütöd, akkor légyszi jelezd, hogy ízlett?! :)

      Törlés
  11. Hát nem tudom....
    A felforrósított margarinban a gríz pár perc alatt nem főtt meg, de MEGSÜLT és kemény lett...
    Ki van ez próbálva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, én elkészítettem, és nekem nagyon finomra sikerült. Az elején (ha olvastad a bejegyzésem elejét) írtam, hogy nekem is furcsa volt először, amikor kezdtem csinálni a "hamis marcipánt", kicsit féltem is tőle, hogy mi lesz ebből, nem volt nagy bizodalmam az egészhez, de úgy látszik, hogy ráéreztem hogyan kell csinálni, mert végül is sikerült és az egész rokonság azt hitte (pont húsvétra sütöttem), hogy igazi marcipánból van. Szóval szerintem ettől nagyobb bizonyíték nem kell hozzá. Nekünk nagyon ízlett!
      Sajnálom, hogy neked nem sikerült... :/ De egyébként a tészta tetejére langyos állapotban kell tenni a masszát, és a végén teljesen kemény lesz ez a zöld marcipános rész, megszilárdul (a gríz sem fő meg, inkább sül/fortyog, és az is kemény marad végig, szinte ropog, mert megkóstoltam közben :) - a végeredmény viszont tényleg 100%-ban olyan, mint a marcipán. Ja és egy tökéletes süteményes könyvből származik a recept.

      Törlés
    2. Szia Gabriella!
      Nagyon guszta, ki fogom próbálni! Szeretem a receptjeidet, már több mindent megsütöttem-főztem közülük. Erről a sütiről nekem eszembe jutott a mandulagolyó, amit én szoktam készíteni. Nem tudom, ismered-e? Szívesen elküldöm a receptet!

      Törlés
    3. Szia Klári!
      Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim. :)
      A mandulagolyó? Olyan ismerős a neve... Nagyon örülnék, ha elküldenéd a receptet, köszönöm szépen. :)

      Törlés
  12. Elkészítettem én is, a leírtaknak megfelel. Jó is finom is és könnyű elkészíteni. köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett. Köszönöm szépen, hogy megírta. :)

      Törlés
  13. Szia Gabriella!
    Küldöm az ígért receptet! Már tegnap is elküldtem, de valamit elhibázhattam, mer úgy látom, nem kaptad meg!
    Mandulás kekszgolyó
    25 dkg keksz, 25 dkg porcukor, 10 dkg Ráma, 14 dkg dara, 2 evőkanál (lehet egy egész) mandulaaroma, 1 dl forralt tej hidegen. Összedolgozzuk, hideg helyre tesszük, majd golyókat formálunk belőle. Kakaós cukorba forgatjuk. Én egy részét csak kristálycukorba forgattam!
    Nagyon finom!!! Remélem Nektek is ízleni fog!
    Üdvözlettel: Klári

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klári!
      Köszönöm szépen a receptet, nagyon tetszik. A dara búzadara igaz? Ezt nem kell megfőzni a tejben? Nyersen kell összedolgozni a többi alapanyaggal? Nem ismertem eddig ezt a receptet, de elkészítem majd.
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
    2. Kedves Gabriella!
      Bocsánat, nem fogalmaztam pontosan. Igen, búzadara, és nem kell megfőzni, mindent úgy kell csinálni, ahogy leírtam!
      Most látom, volt egy helyesírási hiba a receptben (mert), elnézést!
      Fényképet is küldtem volna, de azt nem sikerült feltöltenem.
      Üdvözlettel: Klári

      Törlés
    3. Semmi gond Klári, sejtettem, hogy búzadara, de gondoltam, inkább rákérdezek. :)
      Fényképet a facebook oldalamra lehet feltölteni. Vagy el lehet küldeni a gabriellakonyhaja@gmail.hu email címre is.
      Köszönöm szépen még egyszer a receptet.

      Törlés
  14. Kedves Gabriella!
    Elkészítettem a tegnapi napon ezt a süteményt. Az igazat megvallva féltem ettől a "gríz sül a margarinban" dologtól, de a receptet igazán könnyű elkészíteni, nagyon finom és nagyon jól néz ki. Nem csalódtam!!!
    Köszönöm ezt a nagyon finom süti receptet! :-)
    Üdvözlettel: Enikő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Enikő!
      Nagyon szívesen a receptet, örülök, hogy ízlett. :) Én pedig köszönöm szépen a megjegyzést.
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  15. Kedves Gabriella! 55 éves háziaszony vagyok.Mindig sütögettem, de az utóbbi háromnegyed évben heti rendszerességgel két fajta süteményt, kelt tésztát és pogácsát sütök.Egyik munkatársam hivta fel a figyelmemet a Te blogodra, hogy nagyon finom és közérthetően leirt, valamint megbizható süti recepteket találok nálad. Nagyon örültem neki hogy megtaláltalak. Mult héten a kókusz kockát készitettem el, most pedig hamis marcipános sütit, melyekkel osztatlan sikert arattam. Ezuton is meg szeretném köszöni a finom süti receptjeidet. Még sokat szeretnék sütni Tőled. Irén

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irén!
      Nagyon-nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen, hogy megírtad, jó érzés olvasni a soraidat.
      Örülök, hogy tetszenek a receptek és ízlenek az elkészített sütemények.
      További kellemes időtöltést kívánok a blogon és jó sütést-főzést!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  16. Kedves Gabriella! Ma egyik kolleganőmet megkináltam a hamis marcipános sütivel, és mondta " hogy milyen finom ez a marcipános süti" :)

    VálaszTörlés
  17. Kedves Gabriella, nagyon finom lett a hamis marcipános süti. Mind amunkatársaim mind családom körében. Köszönöm ezt a finom receptet. szoktam tőled késziteni finom sütiket. köszönöm őket Irén

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irén, örömmel olvasom - köszönöm szépen a megjegyzést.

      Törlés