2012. április 21., szombat

Tepsis pizza

Többnyire a kerek pizzasütő formában sütöm a pizzát, szerepel is a blogon már néhány ilyen pizzám: pizza gazdagon, valamint pizza miami néven. De ebben a kerek formában sütve csak a 3 tagú kis családomnak elég a pizza. Viszont amikor több főre készítem (mint például most a szüleim részére is), akkor egy nagy tepsiben kell sütnöm. Gondolom mások is szoktak tepsiben pizzát sütni, talán nem vagyok ezzel "szentségtörő". ;)
Ajánlom figyelmetekbe a tésztáját - igaz, nem kimondottan pizza tésztáról van szó, hiszen ezt a receptet egy margarinos receptes könyvben találtam... és ha már margarinos könyvről van szó, akkor természetesen margarint is írtak a hozzávalókhoz (bár én vajjal szoktam készíteni). Mondjuk úgy, hogy pizza utánzat. :) De ez mindegy is! A lényeg, hogy laza, könnyű és nagyon puha a tésztája, a feltét pedig bármi lehet, amit találunk a hűtőben. 






Hozzávalók a tésztához: kb. 32x35 cm-es tepsihez
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 2 db tojássárgája
- 3 kávéskanál só
- kb. 2,5 dl langyos víz

A feltéthez: 
- sűrített paradicsom vagy ketchup
- só
- bors
- oregánó
+ minden, amit otthon találunk a hűtőben és szeretünk: zöldségek (paprika, paradicsom stb.), szalámi, sonka, szalonna, kolbász...

A tetejére:
- reszelt trappista sajt vagy mozzarella szeletek



Elkészítés: 
1. Az élesztőt elmorzsolom, majd a többi hozzávalóval egy rétestészta állagú tésztát készítek. Meleg helyen letakarva fél óráig kelesztem.
2. Miután megkelt, egy olajjal kikent tepsibe négyzet alakúra lapítom/húzogatom és 180 fokon légkeveréses sütőben elősütöm kb. 10 percig.
3. Majd megkenem ketchuppal, aztán ráteszem a sonkát, szalámit, és a megmosott, felszeletelt zöldségféléket. Sóval, borssal és oregánóval meghintem, majd a tetejét sajttal megszórom.
4. Ezután visszateszem a sütőbe és 200 fokon (légkeveréses programon) sütöm még kb. 10-15 percig. 




Jó étvágyat!

30 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki :) én is napok óta pizzát ennék de a fiúk pizzás csigát szeretnének úgy hogy az lesz a hétvégén :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép a pizzád, a tésztája finom könnyűnek néz ki. Én is szoktam tepsiben sütni, ha nagyobb mennyiség kell. Sőt egyszer Olaszországban olyan pizzát vettünk, ami téglalap alakú szeletekre volt vágva. Úgyhogy ez teljesen jó így is, ha az olaszoknak is megfelel így, akkor nekünk is jó lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, így már teljesen meg vagyok nyugodva. Örülök, hogy benéztél hozzám. :)

      Törlés
  3. Kérek szépen egyet reggelire. Cserébe fahéjas kekszet tudok adni. :) Fele adaggal majd kipróbálom. :) Nagyon guszta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Évi, és jövet cserébe a fahéjas keksz!!! :P

      Törlés
  4. Szuper,mi is szeretjük a pizzákat,nagyon gusztán készítetted el:))

    VálaszTörlés
  5. A párom unokatestvére szokott ilyen tésztás pizzát csinálni, nagyon finom. Ezt is megjegyzem mert nagyon tetszik. Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Kriszti, aranyos vagy. :)

      Törlés
  6. Én mindig tepsiben sütöm a pizzát. Általában egyszerre több tepsivel kell. Nem is értem hogy lehet nektek elég hármotoknak egy kerek pizza. (Már értem hogy lehetsz ennyi finomság mellett is szép vékony.) Párom egymagában megeszik egy tepsivel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 32 cm-es a kerek pizzasütőformám > Milán még csak pár falatot eszik a pizzából, férjem pár szeletet, én egy szeletet, egyszóval ez nekünk tényleg elég.
      Én szép vékony??? Hmmm... ha Te mondod... :)))

      Törlés
  7. Nyami, nálunk is pizza volt ma:) Nálunk szinte mindig tepsis pizza van, mert így helytakarékosabb, két közepes tepsi elég a családnak:) Nagyon jól néz ki a tiéd:)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm az ötletet! Tegnap én is megcsináltam, igaz a saját tésztámmal, és két tepsivel. De nagyon ízlett a fiúknak és még anyósom is két szeletet megevett. Pedig az nagy szó, ami azt jelenti, hogy tényleg finom. Szóval köszi, hogy eszembe juttattad, már régen csináltam és most teljes siker volt! :_))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gionetta, örülök, hogy eszedbe juttattam. Anyósodnak is ízlett? Az nagyon jó dolog! :)) Köszi, hogy benéztél. :)

      Törlés
  9. Van kerek pizzához való tepsim, de mindig a gáztepsin sütöm, úgy jóval több van és aztán vagy kockázom vagy háromszögekre szeletelem. Ugyanilyen terítőm van, szeretem a vidám hangulatú színe miatt, no de Neked ágy látom tálca is van hozzá! :) Készítettem már margarinos alapút, az olyan jó porlós lett. Szépek a fotók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska. Akkor Te is szoktad margarinnal készíteni? Szerintem is fincsi így. Örülök, hogy tetszenek a képek. :)

      Törlés
  10. Nálunk nagy a család, úgyhogy ha pizza, akkor tepsis. Nagyon tetszik a recepted, mivel én egyébként is a puha pizzatésztát szeretem! Nagyon finomnak látszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka. Tényleg fincsi. Próbáld ki ezt is. :)

      Törlés
  11. Hmmm.ebből most kérnék egy szeletecskét:)
    nagyon jó...és az oldal is...biztos, hogy még megfordulok itt egy párszor:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Eracsa, nagyon örülök, hogy tetszik az oldalam. :) Gyere máskor is, várlak szeretettel... :D

      Törlés
  12. Megcsináltam ezzel a tésztával, de sonkás ananászosra. :) Ja, és fele részben Graham liszttel. Nagyon jó lett a tésztája így is. Annyit változtattam, hogy tettem hozzá egy lapos kávéskanál fruktózt. A lekenéshez pedig egy kis paradicsompürét kevertem kb. ugyanannyi ketchuppal, bele pizzafűszer, só, bors. Nagyon finom lett! :) Köszi a receptet!
    Egyébként eredetileg mihez való volt ez a tészta? Mit lehetne még készíteni belőle? :) Először fura volt, hogy nem azt a pizzatészta ízt érzem, de nagyon jó puha tészta. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, elolvasva is nagyon finomra készítetted, köszönöm szépen, hogy megírtad - örülök, hogy tetszik és ízlik a tésztája.
      Hasonló tésztával szoktam készíteni a különböző kelt süteményeket is, annyi különbséggel, hogy amikor sütit készítek a tésztából, akkor általában a víz helyett tejet használok... Sok más kelt tésztás süteményt készíthet ezzel a tésztával, mert tényleg nagyon jó puha és finom.

      Törlés
  13. Ma elkészitettem a pizzát a recepted akapján,isteni finom lett.Párom is nagyon dicsërte.Köszönöm.

    VálaszTörlés
  14. Kiprobaltam a hetvegem. Szupeeeeer! Koszi a receptet!
    A kovetkezo a ropogos pizza lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlik. A ropogós is nagyon finom. :)

      Törlés
  15. Szia érdeklődnék hogy az élesztőt nem kell felfutattni? Enikő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Enikő!
      A langyos vízben egy csipet cukorral felfuttathatod, de nem muszáj ennél a receptnél. Elég, ha csak elkevered a vízben.
      Jó sütést!

      Törlés