2012. április 13., péntek

Sonkás-szalonnás-hagymás fonatok

Egyszerű ok miatt készítettem ezt a kelt tésztát tegnap - a húsvéti ünnepek után maradt néhány finomság, melyeket mindenképpen fel akartam használni (tejszín, sonka stb.), tehát gyorsan "fellapoztam egyik kedvenc könyvemet és úgy gondoltam, ezek a fonatok tökéletesen megfelelnek a mai napra. Kalóriabevitelnek is és a hűtőben fellelt dolgok hasznosítására is. A végeredmény nagyon finom lett!



Hozzávalók a tésztához:

 40 dkg finomliszt
 2,5 dkg friss élesztő
 1 teáskanál só
 15 dkg vaj (vagy margarin)
 2 tojás
 1 dl tejszín (tejföllel is helyettesíthető)


Töltelékhez:

 10 dkg füstölt szalonna
 (a receptben füstölt szalonna van írva, de bármivel helyettesíthető, ami otthon található: sonka, kolbász...)
 2 fej vöröshagyma
 10 dkg reszelt sajt
 só, őrölt bors ízlés szerint


A tetejére:

1 tojás
 5 dkg reszelt sajt




Elkészítés:  
1. A lisztben elvegyítem az élesztőt és a sót, majd hozzáadom a vajat vagy a margarint, a tojásokat és a tejszínt. Jól összedolgozom, és az így kapott tésztát egy kelesztőtálban pihentetem, amíg elkészítem a tölteléket.
2. Ha szalonnával készítem, akkor apró kockákra vágom és egy serpenyőben kiolvasztom, ebben az esetben már nem kell olaj, mert valószínű, hogy a szalonnának lesz elég zsírja, hogy tovább tudjam sütni benne a hagymát is. De ha egyéb felvágottal készítem (pl. sonkával), akkor a felvágottakat apró kockákra vágom és serpenyőben pici olajon megsütöm, de rögtön beleszórom a felaprított vöröshagymát is. Enyhén sózom, borsozom (illetve ízlés szerint). Kevergetés mellett puhára párolom. Majd hozzákeverem a reszelt sajtot is és hagyom az egészet kihűlni. 
3. A megkelt tésztát 2 részre osztom, 3-3 mm vastagra kinyújtom. Az egyik lapra rákenem a tölteléket, a másik lapot pedig ráfektetem a töltelékre. Kissé megnyomkodom és kb. 1,5 cm széles csíkokat vágok. Minden csíkot enyhén megcsavarok, aztán 2-2 csíkot összefonok.
4. Sütőpapíros tepsibe teszem, tetejét a felvert tojással lekenem, majd gazdagon megszórom reszelt sajttal és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon megsütöm (nálam 15 perc alatt megsült). Természetesen lehet sima sütőben is sütni, de valószínű, hogy a sütési idő hosszabb lesz.


Jó étvágyat!

38 megjegyzés:

  1. Most végeztem egy kis maradék füstölt tarjával és főtt tojással, de egy ilyen csodasüti még elférne a pockosomban... nagyon szépek lettek! Puszik! B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm B.csek, puszi Neked is! :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki guszta!Gondolom mire haza értél el is fogyott! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eltaláltad, nyoma sem volt. Köszönöm szépen Éva. :)

      Törlés
  3. Nagyon ügyes vagy Gabriella, hogy ilyen csodás fonatokban tüntetted el a húsvéti maradékokat!! Nagyon mutatós is és biztosan isteni volt!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta kis fonatocskák, én is bevállalnék néhányat.:)

    VálaszTörlés
  5. Te számomra amolyan kelt tészták királynőévé váltál! Ha ötlet kell, hozzád fogok jönni. Ezt pedig azonnal mentem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó Petra, de jó volt ezt olvasni Tőled, olyan aranyos vagy! ...és annyira zavarba jöttem, hogy fogalmam nincs mit írjak még...?? Viszont köszönöm szépen mindenképpen! :)

      Törlés
  6. Nagyon jól néznek ki:)El fogom készíteni ezt is valamikor, nagyon szeretjük ezeket:)

    VálaszTörlés
  7. Csodásak a fonatok!:) És remek az ötlet!:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jók! jól is néznek ki és biztosan finomak is!

    VálaszTörlés
  9. Csodás, már a látvány is. Hát még az íze milyen lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm, hogy benéztél hozzám...

      Törlés
  10. Igen, nagyon jól néz ki, csábít a látvány!!!

    VálaszTörlés
  11. Ízlésesen megkomponált blog!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsóka, köszönöm szépen, aranyos vagy. :))

      Törlés
  12. Nagyon jól néz ki és külön tetszik és köszönet érte, h lefotózod a munka folyamatokat, nagyszerű ötlet.

    További sok sikert Neked és további sok finom receptet Nekünk :-)

    Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Hajni. :) Igyekszem lefotózni a fázismenetet egy-egy új süteménynél, mert így szeretem én is látni. :) Persze néha elfelejtem... ;-)

      Törlés
  13. Fészen láttam meg a recepted,holnap meg is sütöm,köszönöm. Jövök hozzád máskor is csemegézni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos ízleni fog, nagyon örülök, hogy megtetszett. Várom máskor is szeretettel! Jó csemegézést! :)

      Törlés
    2. Megsütöttem,a családnak nagyon bejött,köszönöm Neked♥
      Ildikó voltam :)

      Törlés
    3. Kedves Ildikó, nagyon örülök, hogy ízlett a családnak! Köszönöm szépen a megjegyzést. :)

      Törlés
  14. Kellemes húsvétot Gabi!! Nagyon jók a receptek..minden nagyon finom...:) ,és finomak,már párat megcsináltam...köszi...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, örülök, hogy ízlik minden, amit eddig kipróbáltál.

      Törlés
  15. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre így Húsvét előtt. Nagyon guszta, meg is fogom csinálni. Kellemes húsvéti ünnepeket Neked és kedves Családodnak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszik a recept Katalin.
      Szép Húsvétot kívánok én is! :)

      Törlés
  16. Ez készítettem vacsira egy kis baconnel, hagymával és sajttal; fincsi lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ezt is kipróbáltad Nóri - köszi, hogy írtál. :)

      Törlés