2012. május 4., péntek

Tejszínes-tárkonyos csirkemell raguleves

Kedvencünk ez a leves! Nagyon-nagyon finom, igazán jól lehet vele lakni, azonban az elfogyasztása után mégsem érezzük magunkat úgy, mintha egy mázsás kő nyomná a hasunkat. Mi tavasztól őszig mindig bográcsban készítjük, most is így történt - és mivel férjem imád bográcsban főzni, ezt most Ő készítette. Persze nyugodtan lehet a tűzhelyen is főzni az év bármelyik szakában...
Az egyik kedves szomszédunk nem ismerte eddig ezt a levest, megkóstoltattuk vele és két kisfiával - azóta nekik is ez a kedvencük és a fiúk gyakran kérik Anyukájuktól, hogy ilyen levest főzzön. :)


Hozzávalók:
 80-100 dkg csirkemellfilé
 3 közepes fej vöröshagyma
 1 paprika
 1 paradicsom
 2 dl tejszín
 kb. 80 dkg zöldborsó
 kevés olaj
 só, bors, ételízesítő ízlés szerint 
(nálam házi ételízesítő Anyukámnak köszönhetően)
 ízlés szerint szárított tárkony
 1 citrom  




Elkészítés:
1. Megmosom, megtisztítom a zöldségeket, a csirkemellet szintén megmosom és felkockázom.
2. A hagymát vékonyra felszeletelem, kevés olajon üvegesre párolom egy lábasban (illetve jelen esetben a bográcsban a férjem:). Beleteszem a negyedekre vágott paprikát, paradicsomot és a borsót, majd a csirkemellet is. Amikor a hús kifehéredik, felöntöm kb. 1 liter vízzel, ekkor lehet ízesíteni: só, bors, ételízesítő. Felforralom, ha szükséges, akkor az elfőtt vizet pótolom annyival, amilyen sűrűre szeretném a levest. 
3. Amikor a hús készre főtt, megpuhult, akkor beleszórom a tárkonyt, majd a tűzről leveszem, kiveszek egy szedőkanál levest, amit a tejszínnel összekeverek és így öntöm bele a tejszínt a levesbe. Összekeverem a levessel. 
4. Tálaláskor igény szerint frissen facsart pár csepp citromlével ízesítem. 
(A citromlé nem szükséges, de ad a levesnek egy kis pikáns ízt. > A férjem ki nem hagyná a pár csepp citromlevet a levesből, mielőtt elkezdi enni, nekem viszont citromlé nélkül is kitűnő ez a leves!:) 


Jó étvágyat!

25 megjegyzés:

  1. Mi is szoktunk készíteni. Ez is nagyon guszta. :)

    VálaszTörlés
  2. Én 2-3 éve ismerkedtem meg a tárkonnyal, azóta töretlen a népszerűsége. Ilyen és hasonló leveskéket szoktam ízesíteni vele, igazán fincsi tud lenni. De bográcsban még nem főztük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi nagy fűszerrajongók vagyunk (főleg a férjem). De a tárkonnyal Mi is csak 5-6 éve ismerkedtünk "össze", azóta a férjem óhaja szerint minden olyan ételbe bele kell tenni, amibe beleillik ízhatásilag. :)
      Próbáljátok ki bográcsban, nagyon fincsi így is, sőt... :P

      Törlés
  3. A tárkonyos dolgok nagy kedvencek erre is:):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor a tárkony felétek is "tarol"... :D Örülök, hogy benéztél. :)

      Törlés
  4. Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: www.facebook.com/gasztro.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedvesek vagytok. Nagyon örülök annak, hogy tetszik Nektek a receptem/levesem. :))

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Örülök, hogy Neked is ízlik. Úgy tűnik, nagyon hasonló az ízlésünk - ezt már a sütiknél is megállapítottam... :D Köszi Csilla, hogy benéztél.

      Törlés
  6. Nagy kedvencünk nekünk is:) A cirtomlé nem maradhat ki belőle, tényleg pikánsabbá teszi. Amúgy is minden levest szeretünk:) Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szóval akkor Ti is citromlével szeretitek, akárcsak a férjem... :P
      Szép hétvégét Nektek is! :)

      Törlés
  7. Nálunk is nagy kedvenc ez a leves.Bár annyiban más,hogy én teszín helyett tejfölt használok,és van benne apróra kockázott sárga-és fehérrépa,meg gomba.De a pár csepp citromlét mi sem hagynánk ki.

    És egyszer megfőzzük bográcsban is,mert ott még nem készült,de kedvet adtál hozzá:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Te ragulevesed is nagyon fincsi még több hozzávalóval "felturbózva". :D
      Igen, főzzétek meg bográcsban is legközelebb, érdemes! :P

      Törlés
  8. Jaj, de finom! Kell készítenem a héten! Mi is citrommal, akárcsak a legényfogó levest! MMMMMMMM

    VálaszTörlés
  9. Szia! Ez nálunk is nagy kedvenc, gyorsan megvan, laktató, finom.
    Az évek során mi már felső csirkecomb filére váltottunk, és a Lidl ben kapható kilós leveszöldségkeveréket használjuk. Tejszínnel, tárkonnyal. Fincsi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ancsa, köszönöm hogy benéztél hozzám, és köszi az ötleteket is. :)

      Törlés
  10. Nekünk is kedvenc ez a leves:)
    Én répát is teszek bele meg a paradicsomot kihagyom igazából az én verziómat erdélyi csorbának hívják:)
    Sok tárkonnyal csinálom ami ecetbe van eltéve .

    VálaszTörlés
  11. Most olvasom Tálaló verzióját enyém is pont olyan tejföl,gomba...egy szó mint száz ez egy csodás leves!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon finom leves. Évek óta készítem én is, hasonlóan mint ahogyan Te, csak teszek bele karikára vágott sárgarépát, gombát és a legvégén 1-2 gerezd fokhagymát.

    VálaszTörlés