2012. június 27., szerda

Barackos pite - Nigella receptje alapján

Nigellánál láttam régebben ezt a pitét, annyi különbséggel, hogy Ő körte befőttel készítette, Én pedig őszibarack befőttel - de lehet sárgabarackkal is, és nem csak befőttel, hanem szezonban friss gyümölccsel is  - olyan gyümölcsből, amely már szép érett. 
Könnyű, laza gyümölcsös süteményről van szó, és ennek a sütinek még az az előnye, hogy csak egy keverőtál kell az elkészítéséhez - egyszóval nem vonzza a mosatlant - emiatt is imádom! ;-) 




Hozzávalók: (25 cm átmérőjű piteformához)
- körte vagy barack befőtt félbe vágva mag nélkül (vagy friss érett gyümölcs megmosva/félbevágva)
- 13 dkg liszt
- 13 dkg kristálycukor
- fél cs. sütőpor (6 g)
- negyed teáskanál szódabikarbóna
- 15 dkg puha vaj
- 2 egész tojás
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor




 




1. A piteformát kivajazom és enyhén lisztezem. A barack befőttet leszűröm (lecsöpögtetem a levét) és a formába teszem úgy, hogy a vágott felülete legyen alul.
2. A lisztet összekeverem a sütőporral és a szódabikarbónával.
3. A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra kavarom (kavarom-keverem :)), majd folyamatosan hozzáadom a lisztes keveréket is, és alaposan összekeverem. A tésztamasszát a gyümölcs köré egyengetem.
4. Előmelegített sütőben 220 fokon légkeveréses sütőben 20 percig sütöm. (lehet sima sütőben is) Kb. a sütési idő felénél, amikor a süti teteje már szép barna, akkor letakarom egy alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje, de belül még süljön. 
Porcukrozva tálalom. 
(Lehet langyosan is fogyasztani, de én az ilyen sütiket teljesen kihűlve szeretem, mert akkor már nem lehet érezni rajta a sütőport.)








Jó étvágyat!

19 megjegyzés:

  1. Hú, de megkóstolnám! A kép hangulata alapján szép helyen lakhattok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves vagy. Tényleg nagyon hangulatos az udvarunk... ;)

      Törlés
  2. Jó kis recept, gyors elmentem, különösen hogy valahogy elveszett az eddigi összes könyvjelzőm, ami 90 % -ban recepteket jelentett :( A virágod ismét gyönyörű!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Édeskonyha, a recept tényleg klassz, nemhiába Nigella receptje. ;) Az amarilliszeim pedig tényleg csodálatosan gyönyörűek, télen-nyáron virágzik mindegyik, szeretem őket. :)
      Sajnálom, hogy elveszett a receptes könyvjelződ, de attól nem félek, hogy nincs mit sütnöd... ;-)

      Törlés
  3. Nagyon finomat sütöttél már megint.Igazán ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  4. Látszik a tésztáján milyen porhanyós. Hétvégére én is ilyesmit terveztem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom... és köszi. :)

      Törlés
  5. Gabi, nagyon jól néz ki! :) Elfogadnám azon a tányéron a szeletet, vagy akár az egészet?! :D

    VálaszTörlés
  6. Remek kis pite és egyszerű, gyors. Nekem való. Már rögtön enném is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-))) Tényleg nagyon egyszerű és gyors.

      Törlés
  7. KÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM MA IS. ÉRDEMES ELKÉSZÍTENI EZT A SÜTIT, MERT AMILYEN EGYSZERŰ, OLYAN FINOM... :P

    VálaszTörlés
  8. Megysütöttük anyával, visszük a vendégségbe. Tuti sikerünk lesz, mert nagyon nagyon finom! Dupla adagot készítettünk, és ez is kevés lett. :) Lizi (11)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lizi. Örülök, hogy megsütöttétek, annak pedig még jobban örülök, hogy ennyire ízlett Nektek is. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad! Üdvözlöm Anyukádat!

      Törlés
    2. Szia!! Megint Lizi vagyok, azőta ugyanezt megcsináltuk szilvával is! Az is nagyon finom lett, és mindenkinek ajánlom!! :)

      Törlés
    3. Köszi, hogy megírtad. Szilvával még nem próbáltam. Olyan jó, hogy ennyire ízlik Nektek ez a süti! :)

      Törlés