2012. június 3., vasárnap

Cseresznyés álompite

Nagyon szeretem a nyarat > ilyenkor tele van a kert gyümölcsökkel és zöldségekkel. Télen viszonylag kevés gyümölcsöt eszem a messziről behozott déligyümölcsökből. Szeretem én a banánt, kivit, narancsot, mandarint és társaikat is, de valahogy mégsem eszem belőlük annyit, mint a kertünkben termett nyári és őszi gyümölcsökből. A nyár beköszöntével számomra eljön a kánaán! Eper, cseresznye, meggy, dinnye, barack, szilva, szőlő... 
Kezdem a cseresznyével, mivel ez az első gyümölcsünk a kertben. A szüleim kertjében 'beérett' a cseresznye. Ilyenkor nagyon szeretek elballagni a kert végére ropogós cseresznyét szedni egy tállal a kezemben - ott csend van, nyugalom és madárcsicsergés. Miután a házban megmostam a gyümölcsöt, visszaballagok a kertbe és megállás nélkül csak eszem és eszem, nem bírom abbahagyni. :) De azért hagytam a süteménybe is pár szemet... ;-)
Ez a cseresznyés pite volt a hétvégi süteményünk. Tegnap itt voltak a nagynénéim és unokatesóm is > nagyon ízlett nekik ez a pite!!! Igaz "Jojika"? :) 
 



Hozzávalók a tésztához: (kb. 30-20 cm-es tepsihez)
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl tejföl
- 1 egész tojás
- 4-5 dkg margarin
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só

A töltelékhez:
- 1 kg cseresznye
- 5 dkg darált dió
- kb. 5 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- porcukor




1. A lisztben elkeverem a sütőport, sót, majd a többi hozzávalóval gyorsan összegyúrom, és sima tésztává dolgozom. (a margarint adom hozzá utoljára, hogy lássam mennyi kell a tésztához, hogy jól össze lehessen gyúrni)
Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálok belőle, fóliába csomagolom, és 2-3 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetem.
2. A cseresznyét megmosom, kimagozom, ízlés szerint becukrozom, lecsepegtetem. Összekeverem az 5 dkg darált diót a 2 evőkanál zsemlemorzsával.
3. A nagyobbik tésztát kinyújtom, és a tepsit kibélelem vele. Rászórom a dióval elkevert zsemlemorzsát, erre ráterítem a cseresznyét, és a másik kinyújtott tésztával befedem. Kicsit rányomkodom a gyümölcsre, villával itt-ott megszurkálom a tészta tetejét, lekenem tojássárgájával.
4. Előmelegített sütőben alsó-felső sütésen 180 fokon kb. 17-20 percig sütöm. (ez persze sütőfüggő, lényeg, hogy a teteje szép aranybarnára süljön) Amikor kihűl, kockákra vágom, porcukorral meghintve tálalom.




Jó étvágyat!

28 megjegyzés:

  1. Megcsináltam az őzgerinces pipit. Nagyon finom volt, csak éppen nem lett fotogén, mert nem szépen jött ki a formából...De ízre tökéletes! A pite tényleg álom! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a pitém! Viszont annyira sajnálom, hogy nem jött ki szépen a formádból a pipi - nem tudom mi lehetett vele, nekem eddig mindig szépen ki lehetett borítani a formából. Remélem legközelebb nálad is így lesz! :)

      Törlés
  2. De szeretnék én is egy nagy kertet, cseresznyefával a végében! S hasonlóan cselekednék, mint Te:-)
    A pite nagyon kis ennivaló, azokkal a mélyvörös cseresznyeszemekkel!

    VálaszTörlés
  3. Találó neve van, álomszép lett:) Az íze is isteni lehet, főleg frissen szedett cseresznyével. Nagyon szépek a képek a dáliával a háttérben, igazi nyári hangulat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is tetszik Trollanyu, köszönöm! :)

      Törlés
  4. De jó neked hogy csak kimégy a kert végébe. Nekem a zöldségesig kell mennem és még akkor sem biztos hogy van! A sütid nagyon szép és finom lehet guszta! Azokról a fincsi cseresznyékről nem is beszélve!:-)

    VálaszTörlés
  5. Hú, de jól néz ki! Errefelé világosabbak a cseresznyék!:))) Mentettem! Hamarosan vége a sulinak, sok "kábító" receptre lesz szükségem, ami az unokáknak bejön!:D Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az érés elején nálunk is világosabb a cseresznye, de amikor már nagyon jól meg van érve, akkor mélyvörös, szinte bordó, olyan, mintha meggy lenne! Fincsi. :)
      Köszönöm, hogy benéztél hozzám! :)

      Törlés
  6. Csábítóan álomszép ez a pite, az ízéről pedig ne is beszéljünk, mert nagyon finom lehet. Szerencsés vagy a sok gyümölcsfával, nincs is jobb a fáról leszedett, érett gyümölcsnél. Nálunk még csak most kezd érni a cseresznye, és sajnos idén nagyon kevés van a fán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk rengeteg cseresznye volt a fán, csak már olyan nagy a fa, hogy még egy hatalmas létráról sem tudtuk leszedni, rajta maradt nagyon sok az ágak végein. :(
      Köszönöm Gizi. :)

      Törlés
  7. Ez valóban egy álom lehetett .... :)

    VálaszTörlés
  8. Csodaszép, igazán nyárias sütike...:) Jöhetne belőle nekem is pár szelet!

    VálaszTörlés
  9. Klassz napsütötte fotók! Irigylem a kertedet, nálunk már leérett a cseresznye.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már nálunk is kezd leérni... sajnos! Pedig annyira imádom a "cserkót"! :)))
      Köszi Édeskonyha.

      Törlés
  10. Nem is tudom melyiket enném meg szívesebben: a képen látható finom süteményt vagy az előtte álló, rám kacsintó cserkót...nagy dilemma...ja, hogy mindkettőt lehet választani?...akkor jöhet egyszerre mind a kettő!...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már hogyne ehetnéd mindkettőt! Amit csak szeretnél... ;-))

      Törlés
  11. Álomszép! Finom is lehetett, kapok legközelebb 1 szeletet? ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, hogy kapsz Gionette. Csak szólj időben!! ;-)))

      Törlés
  12. Nagyon szép a süti, és a képek is gyönyörűek! Rendesen meg lehet kívánni a képek láttán! :)))

    VálaszTörlés