2012. június 8., péntek

Cseresznyés lepény vaníliakrémmel

Ismét egy cseresznyés lepényt hozok... Mielőtt végleg leérik a cseresznye a fáról, szedtem még egy lepényre valót. :) A bátyám születésnapjára sütöttem. Omlós diós tészta, rajta meggylikőrben áztatott cseresznye és minderre rásütve a vaníliakrém. Szerintem nem hangzik rosszul. :)
A recept a Vidék íze című újságom egyik 2009-es kiadásából származik. 


Kisokos :)
A cseresznyét a tavasz, a frissesség jelképének tartják. 
Ez a közkedvelt gyümölcs vizelethajtó és méregtelenítő hatással is rendelkezik, tisztítja a vesét. Remek káliumforrás, ezáltal elősegíti a szívritmus stabilizálását, és egészségesen tartja a bőrt. Érdemes belőle csemegézni, igaz?


  
 
Hozzávalók a tésztához: kb. 20x30 cm-es tepsihez
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 6 dkg darált mandula (nálam most darált dióval helyettesítve)
- 8 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
 (nekem így össze szokott állni a tészta, nem kell bele semmi más, de ha esetleg picit nehezebben állna össze, akkor lehet bele tenni pici tejfölt vagy tejet)

A cseresznyés töltelékhez:
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 40 dkg cseresznye
- fél dl meggylikőr (én most cherry brandy aromát használtam, de ebből csak pár csepp kell!! - persze meggylikőrrel finomabb)
- kb. 2-3 dkg kristálycukor

A vaníliakrémhez:
- 6 dl tej
- 4 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 8 dkg rétesliszt
- fél vaníliarúd




Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a  porcukorral, a vaníliás cukorral, a dióval és a sütőporral, és elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a tojások sárgáját is. Az egészet porhanyós tésztává gyúrom, cipóvá formálom, fóliába csomagolom és 1 órára a hűtőbe teszem. 
2. A cseresznyét megmosom, kimagozom, összekeverem a meggylikőrrel és a cukorral.
3. A krémhez 5 dl tejet 15 dkg cukorral és a félbevágott/kikapargatott vaníliával felteszem forrni. 
A tojások fehérjét kemény habbá verem (amikor már majdnem felvertem, akkor teszem hozzá a maradék 5 dkg cukrot). 
A tojások sárgáját és a lisztet a maradék 1 dl hideg tejjel simára keverem. 
Amikor a vaníliás tej felforrt kiveszek belőle 1 dl-t és folyamatosan hozzákeverem a tojássárgás "cucchoz", ezután az egészet hozzákeverem a vaníliás tejhez (muszáj így csinálni, hogy ne csomósodjon össze a krém!!). 
A végén habverővel könnyedén hozzákeverem a tojáshabot is.
4. A tésztát lisztezett felületen kinyújtom fél cm vastagra, beleteszem a kivajazott/lisztezett tepsibe, és meghintem a zsemlemorzsával, majd ráteszem a likőrös/cukrozott cseresznyét, és elegyengetem rajta a vaníliakrémet. 
 5. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben 40-45 percig sütöm. (az utolsó 10 percben felvettem a fokot 180-ra és átállítottam felső sütésre a sütőt, hogy a tetején a vaníliakrém szép aranybarna legyen - persze lehet sima sütőben is sütni)




Jó étvágyat! 
 

27 megjegyzés:

  1. Hú ez nagyon finom lehet! Szeretem a pitéket, a vaníliát, a cseresznyét, de még a meggylikőrt is, szóval ez biztosan nagyon ízlene. Szívesen átkopognék egy kockáért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár, hogy messze lakunk egymástól! Pedig ha szomszédok lennénk, akkor nyugodtan kopogtathatnál... és képzeld, még be is engednélek! Sőt, még sütit is kapnál! Na, mit szólsz?

      Köszi Édeskonyha, "ari" vagy. :)

      Törlés
  2. Diós, cseresznyés, vaníliás!?! Ide vele!!

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó tudományt írtál a cseresznyéről! Nagyon guszta a süti! Jöhetne!

    VálaszTörlés
  4. De jó hogy van cseresznyefátok! A sütid nagyon guszta lett, szívesen megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
  5. Naon jól néz ki! Csak legyen cseresznyénk az idén, jönnek a jó kis sütik! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gionetta. Kíváncsian várom a Te gyümölcsös süteményeidet is... :))

      Törlés
  6. Imádom a cseresznyét!
    Szép a sütid!

    VálaszTörlés
  7. Ezek után még az orvos is felírhatja gyógyszernek mert annyira egészséges.:-)) Csak legalább lenne itt a közelben nekem is egy jó nagy cseresznyefánk, meggyfánk, ribizli bokor stb. ! Imádom ezeket a gyümölcsöket csak ne kéne értük sokat fizetni!:-( Süteményed nagyon guszta és finom lehet!

    VálaszTörlés
  8. Isteni lehet, csodáaltosan is néz ki és főleg frissen szedett cseresznyével igazi gyógyszer:)A bátyádnak blodog szülinapot, biztos ízlett neki:) Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Trollanyu, a bátyám nevében is! :)

      Törlés
    2. Ja, és nagyon szép hétvégét kívánok Én is Nektek! :))

      Törlés
  9. Na, tessék! Még egy csodaszép cseresznyés süti!! :D
    Meggylikőr vajon mivel helyettesíthető, mert semmilyen alkoholféleség nincs nálunk, és ezért nem is szeretnék venni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az alkohol nálunk is csak úgy fordul elő, ha valakitől ajándékba kapjuk (azóta is ott gyűlnek a bárszekrényben:)). Meggylikőröm nekem sincs, mikor mivel helyettesítem, attól függ, hogy melyik süteményhez mi illik. Valamelyik süteményben rumaromával helyettesítem a meggylikőrt, de ennél a sütinél cherry brandy aromával helyettesítettem, de tényleg csak nagyon picit kell beletenni!! Érdekes, hogy Milán imádja a friss gyümölcsöket, de a gyümölcsös sütiket nem eszi meg, úgyhogy nyugodtan tudok tenni minden gyümölcsös sütibe egy pici "alkoholos aromát". :)

      Egyébként köszönöm Csilla, kedves vagy! :)

      Törlés
    2. Köszi! Akkor keresek ilyen aromát. :))) Így utólag isten éltesse a bátyádat!! :) A gyerekek nekem is inkább a friss gyümit eszik, én mondjuk jobban szeretem, ha úgy eszik, mint megsütve, mert igazán nyersen van benne a vitamin! :)

      Törlés
    3. Köszi Csilla, a Tesóm nevében is. :)
      Nekem is tetszik, hogy Milán imádja a friss gyümölcsöket, és nem gond, ha a gyümis sütiket nem eszi meg, csak csodálkozni szoktam rajta, hogy milyen gyümölcs rajongó, de a gyümölcsös sütikbe "bele sem üti az orrát". :)

      Törlés
  10. Hű, nagyon jól néz ki, biztosan nagyon finom volt! Boldog szülinapot a bátyádnak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Hankka, a bátyám nevében is. :)

      Törlés
  11. Szia, ne haragudj, de a tésztához is írsz 3 tojássárgáját, de nem írod, hogy mikor teszed bele. Az nem csak elírás, tényleg van a tésztában is tojás?
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem elírás! Kell a tésztájához a 3 tojássárgája, hiszen így áll majd össze a tészta. A vaj után a végén adom hozzá a tojások sárgáját és így gyúrom össze a tésztát.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés