2012. június 28., csütörtök

Sajtos háromszögek avagy sajtos tekercs

A dagasztás után olyan jó lágy, kellemes tapintású tésztát kaptam, hogy öröm volt vele dolgozni - sütés után pedig egy könnyű és nagyon finom sajtos csemege lett a végeredmény.
Klassz reggeli lett belőle egy csupor tej mellett. :) A férjemnek annyira ízlett, hogy csomagolt magának párat, "munka közben jó lesz falatozni" felkiáltással. :) Én pedig vittem belőle a szüleimnek (a szomszéd utcában laknak és a sütemények felét mindig átviszem hozzájuk). Menet közben néhány  szomszédot is megkínáltam, akivel összetalálkoztam. Kóstolás után mindenki kérte a receptet. Íme:




Hozzávalók: 
kb. 40 darabhoz
 80 dkg liszt
 5 dl langyos tej
 5 dkg élesztő
 1,5 dl olaj
 1 evőkanál só

A töltelékhez:
 2 tojássárgája
 18 dkg puha vaj (esetleg margarin)
10 dkg reszelt füstölt sajt
 csipet só
 pici őrölt bors
 pici őrölt szerecsendió 
(ez elhagyható, de ha teszünk bele, akkor csak óvatosan, mert a szerecsendió erős aromájú, viszont pikáns ízt ad a hozzá illő ételeknek) 

A tetejére:
 1 tojás felverve
 10 dkg reszelt trappista sajt




A receptet a Csábító házi sütemények című
könyvemben találtam,
ahol sajtos háromszögek néven szerepel.
Bal oldalon az általam készített látható,
jobb oldalon a könyvben szereplő.


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe pakoltam a következők szerint: az átszitált lisztet összekevertem a sóval, az olajat és 4 dl tejet beleöntöttem a gép üstjébe, ráöntöttem a lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csináltam, ebbe morzsoltam az élesztőt, melyre ráöntöttem a maradék 1 dl tejet, aztán elindítottam a "futtatás", dagasztás programot. Amikor végzett a gép a dagasztással, akkor a kikapcsolt gépben hagytam a tésztát 20 percig.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor a szokásos eljárással készítjük a kelt tésztát: az élesztőt picit tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük, és jól kidolgozzuk a tésztát - 20 percig pihen.  
2. A töltelékhez a tojássárgákat elkeverem a vajjal, a reszelt füstölt sajttal, és ízlés szerint fűszerezem.
3. Négy cipóra formálom a tésztát, majd egyenként kinyújtom téglalap alakúra kb. 5 mm vastagra (egy nagy tepsi nagyságúra), és egyenletesen megkenem a töltelékkel. Ezután feltekerem, mint a bejglit, és háromszög alakban ferdén felszeletelem.




4. Sütőpapíros tepsire teszem, itt még pihenhetnek kb. 20 percet, majd lekenem a tetejét a felvert tojással, megszórom reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben világosra sütöm kb. 15 percig. (sima sütőben is lehet, légkeveréses programom nagyon puha marad a tészta) Érdemes világosra sütni, hogy ne ropogós legyen, hanem finom puha.
A tepsiből kivéve egy fa táblára teszem, tiszta konyharuhával letakarom 5-10 percre.




Jó étvágyat!

37 megjegyzés:

  1. Ó de guszták! Régebben sütöttem ilyesmit, nagyon szeretjük. Most újra eszembe juttattad:)

    VálaszTörlés
  2. Nyami! Kérhetek párat nasinak, délutánra? ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, hogy kérhetsz Gionetta! ...és kapsz is! :))

      Törlés
  3. Nagyon csábítóak!! Nálunk is nagy keletje lenne az biztos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm María, szerintem is ízlene a családodnak! ;)

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki és finom lehet! Jutott azért Anyukádéknak is hogy a szomszédokat is megkínáltad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, tényleg fincsi. Persze, jutott Anyukáméknak is, hiszen egy nagy tálban vittem hozzájuk konyharuhával letakarva, úgyhogy végül is volt miből osztogatni pár darabot. :) De mivel 1-2 szomszéd látta a kezemben a tálat, illetlen lett volna, ha nem kínálom meg Őket... :)

      Törlés
  5. Nagyon guszták, tetszik ez a háromszögre való vágás, ötletes :)

    VálaszTörlés
  6. Húha! Megint nagyot alkottál, gratulálok! Hétvégére ugyan pogácsát rendeltek tőlem a szüleim, de lehet inkább ilyet sütök, még meglátom. Most mindenesetre nagyon csábítóan hatnak rám ezek a tekercsek.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néznek ki:) Készítettem már ilyen formájú kelt sütit, de ez a sajtos nagyon tetszik. A szomszédok meg majd nagyon rászoknak a finomságokra, amikkel megkínálod őket:)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűek! És a fotók is csodálatosak!

    VálaszTörlés
  9. Most reggelire biza nagyon elkellne:)

    VálaszTörlés
  10. Valami eszméletlenül guszta!:)
    Meg fogok vele én is próbálkozni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Roza. Érdemes lenne kipróbálnod... :)

      Törlés
  11. Nagyon szeretném. Olyan régen nem sütöttem kelt tésztát. Pedig jó lenne belőle pár darabka... Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti. De ahogy Téged ismerlek, biztos fogsz a közeljövőben valami finomat sütni... ;o)

      Törlés
  12. Engem is csak a nagy meleg tart vissza a sütéstől, egyébként nagyon tetszik, biztosan nagyon fincsi! :)

    VálaszTörlés
  13. Tényleg nagyon finom, másfél órája lett készen, de már alig van belőle! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy megsütötted, és hogy ízlik. Köszönöm szépen, hogy megírtad. :)

      Törlés
  14. Tényleg nagyon finom! Nemég sült ki, de már alig van belőle! :)

    VálaszTörlés
  15. Köszi a receptet, nagyon finom lett :-)

    VálaszTörlés
  16. Már régóta készülök rá, hogy kipróbáljam - a hétvégi vendégek nagy örömére megcsináltam : TÖKÉLETES !
    Mondanom sem kell, hogy kérték a recepted ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sylvia, de örülök, hogy hallod Rólad! Már nagyon hiányoltalak... :)
      De jó, hogy ennyire ízlett mindenkinek a sajtos tekercs, Mi is imádjuk! Köszönöm szépen, hogy megírtad. :) Legközelebb ne ilyen későn jelentkezz... :)))

      Törlés
  17. Kedves Gabriella!
    Ma végre megsütöttem, ezeket a háromszögeket, NAGYON FINOM! Már most bánom, h csak fél adagot, mert NAGYON hamar elfogyott! ;)
    Köszönöm Szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tünde!
      Örömmel olvasom, hogy ennyire ízlett. Akkor legközelebb készítheted egész adaggal, úgy is el fog fogyni, úgy látom... :)
      Szívesen a receptet, köszi, hogy írtál.
      Üdv.:
      Gabi

      Törlés
  18. Holnap lesz apukám névnapja, és idén is megosztottuk anyukámmal a sütést - ő készítette az édes, én a sós süteményt apu kollégáinak a munkahelyi köszöntésre (úgy szokás, hogy az ünnepelt visz valamit a többieknek) Ezt a finomságodat választottam. Nem volt 80 dkg fehérlisztem, így 15 dkg teljes kiőrlésűvel pótoltam a hiányt, valamint csak egy tojásom volt, azt meghagytam a tetejére kenésnek, a töltelékbe mascarponét tettem a vaj mellé, két púpos evőkanállal, és nem is füstölt sajtot tettem bele, hanem simát, mert csak az volt itthon. Megkóstoltam egy-két darabot, és mondhatom, hogy isteni! Köszönöm a receptet, biztosan holnap is sikere lesz, és ezennel bekerülhet a családi recepttárba, legközelebb füstölt sajttal készítem, és akkor vetekedni fog a család által imádott füstölt sajtos pogácsámmal :-) Szép estét: Anett

    VálaszTörlés