2012. június 15., péntek

Szamócás kocka

Vagyis epres pite. Eperszezonon kívül nyugodtan lehet más gyümölccsel is készíteni: cseresznyével, meggyel, málnával, szederrel... kinek mi van otthon.
A szüleim kertjében rengeteg földieper van, de a Mi kertünkben a férjem dézsás eprei is bőséggel hozzák a termést, ráadásul még Anyukámék szomszédja is küldött Milánnak egy dobozzal (ezúton is köszönjük szépen Nellike néninek). Nem győzzük megenni a friss epret, pedig Milán imádja, és minden nap igen jól "beeprészik". :) A friss gyümölcsöket nagyon szereti, de a gyümölcsös sütiket kevésbé eszi meg - ami nem baj, jobb, ha frissen eszi a gyümölcsöt. Viszont a sok hűtőben lévő eperből kénytelen voltam sütni egy pitét. Jól tettem! Finom!




Hozzávalók: (kb. 20x30 cm-es tepsihez)
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 1 dl tejföl
- 15 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- kb. 1 dl tej

- 2 evőkanál búzadara (az eper alá, hogy ne ázzon el nagyon a tészta)
- 50-70 dkg eper

+ a tetejére 1 tojás 




Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a porcukorral és a szódabikarbónával, majd elmorzsolom benne a vajat/margarint és a tejfölt. Hozzáadom a tojássárgákat is és annyi tejet, hogy jó gyúrható tésztát kapjak (nem biztos, hogy kell bele az 1 dl tej, ezért ezt fokozatosan adjuk hozzá). 
2. A tésztát két részre osztom (egy nagyobbra és egy kisebb daradbra). A nagyobb darabot kinyújtom, a nyújtófára lazán feltekerve belehelyezem a kivajazott/lisztezett tepsibe, és megszórom a búzacsírával (vagy búzadarával, vagy a zsemlemorzsával). Erre teszem a megmosott és feldarabolt epret ízlés szerint megcukrozva. A kisebb tésztát is kinyújtom és derelye- vagy pizzavágóval kb. 1 cm széles csíkokat vágok, ezeket keresztbe ráhelyezem az eperre. 
A tészta tetejét lekenem felvert tojással (bevallom, én tegnap elfelejtettem lekenni tojással és anélkül tettem be sülni - előfordul ilyesmi is az emberrel, amikor annyira siet és ezer felé gondolkodik :)) - viszont a süti így is finom volt. 
3. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 25-30 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
4. Akkor a legfinomabb, ha kihűlt, ezt tapasztaltam ennél a sütinél, úgyhogy kihűlés után négyzetekre szeletelve, porcukorral meghintve tálalom.


Jó étvágyat!

30 megjegyzés:

  1. Nagyon finom pitét készítettél:)
    Olyan ártatlan Milán ezeken a képeken,el sem tudom hinni,hogy rendetlen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Mónika. Pedig néha bizony egy kis ördög... De akkor is imádom! ;-)))

      Törlés
  2. Nagyon guszta süti! Mi baracklekvárral szoktunk hasonlót készíteni. A fotóalanyod továbbra is tündéri :) Jó hétvégét nektek!

    VálaszTörlés
  3. Azért nem kellett volna a kis Milánt Így megfegyelmezned, teljesen komorrá változott!:-)) Csodás látvány a süteményed az íze pedig biztosan nagyon finom! Tündér Milán puszilom !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, aranyos vagy, Milánnak átadtam a puszit. :) Ne aggódj, azért annyira nem szoktam megfegyelmezni, de azért jó, ha tudja, hogy mit szabad és mit nem... :)

      Törlés
  4. Gyönyörű szép lett a sütid! Milán is nagyon aranyos :)

    VálaszTörlés
  5. Tetszik ez az epres süti, szép a díszítés és szépek a fotók is! :) Milán nagyon édes, még akkor is, amikor "rosszban sántikál"! :)

    VálaszTörlés
  6. Hmmmmm, nagyon fincsi lehetett! Nagymamámat juttatja eszembe ez a rácsozás:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fincsi volt Emi. :) Nekem régen Anyukám készítette ilyen rácsozással az ilyen jellegű sütiket...

      Törlés
  7. A kis "angyalka" :-)) Valahonnan ismerős ez a fajta mentalitás. ;-)) A kocka, nagyon guszta. A bőséges epertermésért meg nagyon irigyellek. Mert itt ugyan van még eper, de nekem alig lett pár szem, már amit nem ettek meg a békák. Kellene még valahol szedni, hogy legyen még van 10 üveg eperlekvárom. Igaz hogy nemrég raktam el a tavalyi fagyasztmányt, abból lett 24 üveg mindenféle lekvárt, de eper-rebarbara, csak 4 üveggel van. És ez fogy a legjobban, vajon miért. De talán tudok még szedni holnap egy ládával és akkor lesz eperlekvár. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gionetta! Remélem azóta már jól tele tudtátok magatokat dézsmálni eperrel...?? :P

      Törlés
  8. Gyönyörű ez a rácsos szamócás pite:) Milán nagyon cuki az első képen, olyan kis bűntudatos képet vág, már megint rossz voltam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu. Milán tényleg cuki, még akkor is, amikor rosszcsont. :)

      Törlés
  9. Teljesen rendben van, a virágtépkedés. :))) Nálunk is volt. :D A sütid pedig ismét túúúlságosan szép. Merre is laktok?, megyek! :DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyere Csilla, örülnék Neked, tudod? :) Köszönöm.

      Törlés
  10. Milán egy tünemény! A szamócás kockád pedig nagyon ínycsiklandó!

    VálaszTörlés
  11. Hát ez a gyerek! Hogy adja az ártatlent a cserép tövében...Haláli jó fej! Milyen kis rafinált. Nagyon cuki! A süti pedig mennyei lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-))) Kedves vagy Illéskrisz, mindig szeretem olvasni a soraidat...

      Törlés
  12. Nagyon szép rácsos sütikét sütöttél! Nálunk alig termett az eper, még a gyerekek sem laktak jól belőle, nemhogy süti készüljön:-)
    Milán is édi, mint mindig:-) "Virágszedés" meg nálunk is volt, csupa jóindulatból. Ma is lelkiismeret-furdalásom van, mert leszidtam csöpp fiamat, mikor leszedte nekem a szép piros tulipánokat, persze csak a fejüket. Pedig olyan örömmel hozta...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, azóta már kiengesztelted valamivel a fiadat, ha már olyan örömmel vitte neked a tulipánfejeket...!? :-))

      Törlés
  13. Csodálatos a pitéd!!! Milán pedig nagy csibész :-) Azok az ártatlan kék szemek... Kis drága :-))

    VálaszTörlés
  14. Teljes a ráhangolódás:) a sütid meg nagyon szép!
    További jó pihenést!

    VálaszTörlés
  15. Tegnap Hozzád is hiába próbálkoztam megjegyzéssel, nem tudom most elmegy-e.
    Nagyon aranyos a kis Milán, imádni való, hogy segíteni akar Neked:)!!
    A sütid nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm María, hogy még egyszer próbálkoztál...

      Törlés