2012. július 24., kedd

Kedvenc túrós batyum és variációi

Van már egy nagyon finom túrós batyu recept a blogomon. Sok éve aszerint sütöm a túrós batyut, és nem szeretném továbbra sem háttérbe szorítani, mert jól bevált recept. De mivel a mostani recept nagyon megtetszett a Péksütemények és házi kenyerek című könyvemben, úgy gondoltam kipróbálom. Megérte. Amikor dagasztottam be a tésztáját, már akkor annyira kellemes illat volt a konyhában a citromhéj és rum/aroma keverékétől, sütés közben pedig még jobban illatozott tőle a konyha. A töltelék pedig olyan finom ízletes. Sikerült eljutnom odáig, hogy a két túrós batyu recept között képtelen leszek dönteni... Persze van rá megoldás: váltakozva fogom megsütni - a családom úgyis nagy rajongója a túrós batyunak, főleg a kisfiam. :)

A tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk: lehet sima túrós, vagy túrós-mazsolás. De ha kivonjuk a töltelék kellékei közül a mazsolát és teszünk bele egy friss csokor apróra vágott kaprot, akkor a végeredmény lenyűgöző kapros-túrós lesz. Ha pedig felnyitunk egy üveg kimagozott meggybefőttet, és szórunk pár szem meggyet bele, akkor ízletes meggyes-túrós batyut kapunk - és egy tányér leves után túrós batyut falatozva egy pompás ebédünk vagy vacsoránk lesz. :)




Hozzávalók: (kb. 24 db batyuhoz)
- 60 dkg rétesliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 1 mokkáskanál só
- 10 dkg puha vaj
- 6 dkg porcukor
- 2 tojás
- fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
- 1 kis kupica rum (Milán miatt én csak egy kávéskanál rumaromát tettem bele az aromája miatt)

A töltelékhez:
- 40 dkg házi túró
- 10 dkg búzadara
- 1 evőkanál vanília-eszencia vagy 2 cs. vaníliás cukor
- kb. 15 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
- 2 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja (bio citrom)
- 2 evőkanál mazsola, melyet 2 evőkanál tejben áztatok (elhagyható, aki nem szereti a mazsolát)

+ a tetejére 1 tojás, 1 kávéskanál cukor és 1-2 evőkanál tejföl


 Sütés előtt először felvert tojással lekenve,
majd cukros tejföllel. 


Elkészítés:
1. A tésztáját vagy kenyérsütőgépben dagasztom, vagy az élesztőt felfuttatom langyos tejben cukorral, majd ha minden hozzávalóval összedolgoztam egy tálban és simára dagasztottam, akkor egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.
2. Az áttört túróhoz hozzáadom a búzadarát, a vanília-eszenciát (vagy vaníliás cukrot), kristálycukrot, a reszelt citrom héját, a tojássárgákat és az áztatott mazsolát. Csomómentes krémet keverek belőle.
3. A megkelt tésztát 4 felé veszem, majd mindegyiket egyenként kinyújtom kb. fél centiméter vastagra és 24 db négyzetet vágok.
4. Minden négyzet közepére teszek egy kanál tölteléket, a tészta négy sarkát összefogom, összecsippentem, hogy a batyu ne nyíljon szét és ne folyjon ki a töltelék sütés közben.
5. A batyukat szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe (vagy vajjal, liszttel kikent tepsibe) teszem szorosan egymás mellé, hogy már ne tudjanak terebélyesedni, inkább felfelé "nőjenek" sütés közben.
6. Felvert tojással lekenem a tetejét, majd pihentetem még kb. 15 percig. 
1-2 evőkanál tejfölt összekeverek 1 kávéskanál cukorral, és a batyuk tetejét lekenem a cukros tejföllel is.
7. 180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 15-17 perc alatt aranyszínűre sütöm. (sima sütőben is lehet, de abban kb. 30-35 percig kell sütni)
Porcukorral meghintve tálalom.


Jó étvágyat!

20 megjegyzés:

  1. Hú Gabi, napok óta akarok túrós batyut készíteni, azt hiszem most mindneképpen neki kell állnom...:)

    VálaszTörlés
  2. Roppant guszta, én nagyon ritkán sütők, mert valahogy nincs rá igény.
    Na majd most megmutatom a képed, a családomnak:)

    VálaszTörlés
  3. Wow Gabi, ezek álomszépek! Még sosem sütöttem túrós batyut de muszáj lesz. Jövő héten diétázom, de utána belevágok.

    VálaszTörlés
  4. Csodaszépek! Milyen finom lehet...! Most bedörgölnék belőle kettőt az biztos. Megyek kenek helyette egy baracklekváros kenyeret...

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűségesek! :) Bármelyik variáció jöhet, mindenféleképpen nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  6. Csodásak a képeid!!! Szívesen leemelnék egy ilyen guszta batyut, annyira tökéletesre sikeredtek. Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  7. Gabicsek! Ez annyira szépséges!!! Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ;-) Köszi B.csek, ari vagy. :))) Puszi Neked is!

      Törlés
  8. Jó lehet cukros tejföllel lekenve! Így még nem próbáltam, de kifogom. Szépségesek!

    VálaszTörlés
  9. Ha túrós, csakis finom lehet. A kapros változat már régóta foglalkoztat, ezt nem ismerem, de az összes többiről tudom, hogy fincsi. Nagyon kis guszták, a fotóid meg most olyan vidámak!

    VálaszTörlés
  10. NAGYON ÖRÜLÖK, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM, ÉS ENNYI KEDVESSÉGET HAGYTATOK NÁLAM... PUSZI NEKTEK! :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Gabi! Ma elkészítettem ezt a buktát és nagyon finom, foszlós, könnyű a tésztája...köszi a receptet :)

    VálaszTörlés
  12. Kedves Zsuzsa, nagyon örülök, hogy ízlett! Ez a batyu a családom körében is nagy kedvenc, imádjuk, mert tényleg annyira finom és könnyű a tésztája... :)

    VálaszTörlés
  13. Szia! Ma végre megsütöttem, köszönöm a receptet, isteni finom lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Zsuzsa, szívesen a receptet. Én pedig köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  14. Nagyon jó recept, többször megsütöttem. Készítettem már úgy, hogy a túrós töltelék helyett apróra vágott almát és vanília pudingport összekevertem cukorral, pici fahéjjal és azzal töltöttem meg a batyukat. Nagggyon finom úgy is és túróval is!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Enikő!
      Nagyon örülök, hogy neked is kedvenc lett ez a batyu. :)
      Jól hangzik az almás-vaníliás változat is... biztos, hogy nagyon finom.
      Köszönöm, hogy írtál, további jó sütögetést kívánok Neked!
      Gabriella

      Törlés