2012. július 2., hétfő

Tejfölös rakott keksz

A forró vasárnapra egy sütés nélküli "süteményt" szerettem volna készíteni. Bár van klíma a házban (épp a konyhámban), emiatt akár süthettem is volna, de ezt a hétvégét nem akartam a tűzhely mellett tölteni, inkább a családommal lubickoltam az udvaron :), ezért kerestem egy pillanatok alatt "összedobható" desszertet. Először kicsit idegenkedtem tőle... lehet-e majd szeletelni, nem fog-e szétcsúszni, nagyon fog-e tocsogni... Bevallom, sokkal jobban szeretem az olyan süteményeket, melyeket sütni kell, de néha bizony jól jönnek ilyen sütés nélküli változatok is. Nem bántam meg, hogy elkészítettem ezt a tejfölös kekszet! Egyszerű, pillanatok alatt összeállítható, és mivel hűtőben kell tárolni, fogyasztása közben olyan kellemesen hűsíti az embert.
A szüleimnek, tesómnak, nagynénémnek, unokatesómnak nagyon ízlett (egyszóval az egész családnak :), el sem akarták hinni, hogy kekszből van. 


Hozzávalók: 
20x30 cm-es tepsihez vagy tálhoz 
 50 dkg négyzet alakú háztartási keksz
 2 doboz 375 g-os tejföl
 2 csomag vaníliás cukor
 6 evőkanál kristálycukor
 1 közepes citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)




Elkészítés:
1. A cukrokat a tejföllel összekeverem addig, míg a cukor elolvad a tejfölben. A citromot forró vízben megmosom, megtörlöm, és a héját belereszelem a tejfölös masszába. Összekeverem.
2. A tepsibe lerakok egy sor kekszet, erre rásimítom a tejfölös masszát, erre ismét egy sor keksz (ha lehet, akkor pontosan teszem rá az előző kekszekre), majd tejföl, ismét keksz és a tetejére tejföl. 
Érdemes a kekszek között nem sajnálni a tejfölös masszát, mert a keksz eléggé be fogja szívni a tejfölös krémet, és akkor nem marad semmi közte. 
3. A tepsit lefedem folpackkal, és egy éjszakára hűtőbe teszem, nem "piszkálom", hagyom, hogy jól átpuhuljanak a kekszek.
4. Másnap nagyon szépen és könnyen szeletelhető, nem tocsog, nem csúszik szét! Lehet akkora négyzetekre szeletelni, amekkora a keksz mérete.




Jó étvágyat!

26 megjegyzés:

  1. Guszta, nagyon ízletes és finom lehet! Már látásból ismerem, de még nem próbáltam ki!:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, biztos finom volt...:)!

    VálaszTörlés
  3. Jók is ezek a sütés nélküli desszertek, ez a kekszes süti is finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon jónak tűnik. Én is egy sütés nélküli sütit találtam ki. De mivel "versenymű" csak akkor teszem majd fel, ha aktuális. Nagyon jó, könnyű az ilyen kis, inkább desszertnek nevezném, mint sütinek, édesség. Ügyes vagy és ötletes. :-))

    VálaszTörlés
  5. Nekem nagyon megtetszett! Próbálom elképzelni milyen lehet az íze... nem nagyon sikerül, de azt tudom, hogy nagyon szeretném:)

    VálaszTörlés
  6. Ez az édesség az én kíváncsiságomat is felkeltette, egyszer készítettem is. Valóban finom, de mégsem volt ismétlés. Talán ebben az embertelen melegben én is ilyet készítek! Jó citromosan...

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó! Én is szoktam néha, csak az egyik adag tejfölbe kakaót kavarok, így rakom le a keksszel. A tejfölös sütik nagyon finomak és nagyszerűen lehet szeletelni:)

    VálaszTörlés
  8. Tetszik! A sütés nélküli dolgokat kedvelem igazán, most annál is inkább, hogy már három meggyes pite majdnem a kukában landolt ... :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szeretem én is, hamar össze lehet állítani csak várni kell, hogy a keksz megpuhuljon...Gyümölccsel is finom. Guszta!

    VálaszTörlés
  10. Jó ötletet adtál a hétvégi vendégségre...:)

    VálaszTörlés
  11. KÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY MEGLÁTOGATTATOK EBBEN A NAGY MELEGBEN IS, ÉS HAGYTATOK PÁR KEDVES SZÓT! :)

    VálaszTörlés
  12. Gabriella, ez nagyon jól néz ki! És nagyon jó ötlet!

    VálaszTörlés
  13. Válaszok
    1. Örülök. (nagyon egyszerű, és finom:))

      Törlés
  14. Nagyon népszerű nálunk is ez a süti, de én az utóbbi időben annyit variáltam ,hogy a tejfölös krém 1/3-ába ( vagyis ,hogy egy réteg legyen ! ) kakaót kevertem elég sokat, hogy csoki íze legyen ! Ezt a sötétebb tölteléket a közepébe kentem , így nagyon finom és mutatós is lett !! Próbáljátok ki , megéri !

    VálaszTörlés
  15. Nagyon szeretem ezt a sütit. Én keksz helyett piskótát használok, illetve a tejfölös rétegeket még megrakom gyümölccsel is - mindig az épp aktuálissal. :)

    VálaszTörlés
  16. Válaszok
    1. Én minden sor tejfölre cukrozatlan kakaóport szitálok,és legvégül a tetejére is.A tejfölbe pedig 6.evőkanál porcukrot keverek a kristálycukor helyett.

      Törlés
  17. Erzsébet köszönöm az ötleteket. A kakaós változatról hallottam már, de eddig még nem próbáltam ki...

    VálaszTörlés
  18. Nagyon egyszerű és nagyon finom.... :)

    VálaszTörlés