2012. augusztus 19., vasárnap

Rozsos kifli sonkás-omlett és sonkás-sajtos töltelékkel

A Blogkóstoló 4. fordulójára Trollanyutól két finomságot készítettem. Az egyik a narancsos pöfeteg, a másik pedig a rozsos kifli. Az előbbit bemutattam az előző bejegyzésemben, de a rozsos kifli sem maradhat ki. Már csak azért sem, mert a kisfiam imádja a rozsos péksüteményeket, ezt a kiflit is annyira jóízűen ette. :) Gyakori lesz nálunk reggelire, de iskolaszezonban kitűnő lehet tízóraira is csomagolva a gyerekeknek, valamint el bírom képzelni ezeket a finom, puha rozsos kifliket egy kellemes piknikezés alkalmával is. :) A tölteléket pedig kedvünk szerint variálhatjuk.
A receptet köszönöm szépen Trollanyunak! :)



Hozzávalók a tésztához: kb. 15 darab kiflihez

- 3 dl langyos tej
- fél teáskanál só
- 5 dkg puha vaj
- kb. 30 dkg liszt
- 15 dkg rozsliszt
- 2,5 dkg élesztő

A töltelékhez:
- 1-2 tojás
- 1-2 evőkanál tej
- 10 dkg szeletelt sonka
- só, bors ízlés szerint
- kb. 5 dkg reszelt sajt (trappista vagy hasonló)
- esetleg lehet apróra vágott petrezselyemzöld
- pici vaj vagy olaj 

+ a tetejére egy felvert tojás




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben dagasztom. (a sima liszt mennyisége változhat, amikor a gép dagasztja, érdemes belenézni a gépbe, és ha kell, akkor még adhatunk hozzá lisztet, de alapjában véve közepesen lágy tészta legyen)
2. Kelesztőtálban kb. egy órán át kelesztettem. 
3. A töltelékhez a sonkát csíkokra vágom és a felét serpenyőben pici vajon átsütöm - a tojást a tejjel, sóval, borssal felverem és a sonkához adom (esetleg meg lehet szórni apróra vágott petrezselyemzölddel is), majd a reszelt sajt kis részéből is szórok rá. Nem sütöm nagyon meg, mert a sütőben még sülni fog.
A csíkokra vágott sonka és a reszelt sajt többi részét meghagyom a töltelék másik feléhez.
4. Amikor a tészta megkelt, két részre osztom, mindkettőt kinyújtom kör alakúra és háromszögekre vágom. A háromszögek szélesebb részére teszem a sonkás-omlettes tölteléket, majd ha ez elfogy, akkor a többi háromszögre a sonkás-reszelt sajtos tölteléket teszem, és kifliket formálok belőle.
5. Sütőpapíros tepsibe teszem, 5-10 percig még kelesztem, majd lekenem a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13 percig sütöm. (sima sütőben is lehet, valószínű a sütési idő hosszabb lesz)
6. Ha megsült, akkor fa táblára teszem és 5-10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, hogy átpuhuljon. 




Ezek a rozsos kiflik házi paradicsommal
nagyon-nagyon finomak. :)
A kertünkben rengeteg paradicsom 
és paprika érik.


Jó étvágyat!

26 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták és finomak lehetnek ezek a kiflik !
    De jó azért hogy kimégy a kertbe és már szedheted is a finom zöldségeket! Szép a paprika termésetek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva. :) A kertet én is nagyon szeretem, minden friss és házi - csak picit lehetne kisebb is ez a kert... :)

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek a kiflik. Nekem különösen tetszik, hogy még meg is vannak mindenféle finomsággal töltve. Gyönyörűek a paprikák és a paradicsomok is szépen mosolyognak. Össze sem lehet az ízüket hasonlítani a boltiéval. A fotóktól meg teljesen elájultam. Magazinba valók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy Nea. Köszönöm szépen aranyos soraidat, jó volt olvasni. :)

      Törlés
  3. Nagyon guszták, és biztosan isteni finomak ezek a megtöltött kiflik!! Igazi piknik hangulatot varázsoltál ide a képeiddel, nagyon ötletes.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gizi. A piknikezés nekem nagyon tetszett - igaz, most csak itt az udvarunkon félárnyékos helyen, de nagyon klassz volt. :))
      A kifli pedig tényleg nagyon-nagyon finom!! :)

      Törlés
  4. Hú de jó kis piknikre való finomság!!! Imádom a rántottát, így meg kiflibe töltve álmaim netovábbja! :) Nagyon ötletes a fotó!!!
    A paradicsom és paprika termésedre pedig irigykedem, pedig mi is kertes házban lakunk, de jelenleg még nem jött el az ideje az ilyen jó dolgoknak. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, a rántottát én is imádom... nagyon, és olyan jól illik ehhez a rozsos kiflihez. Fincsi. :)
      A házi paradicsom és paprika tényleg sokkal finomabb ízű, mint a bolti. A kertünk óriási, tele van minden jóval: burgonya, sárgarépa, fehér répa, karalábé, káposzta, karfiol, cékla, borsó, bab (hagyma is volt, azt már fel kellett szedni, annak már eljött az ideje 1 hónapja, de télre bőven elég lesz az is). Sőt, még görög- és sárgadinnyénk is volt, és csemege kukorica. A rengeteg gyümölcsfánkról meg nem is beszélek... :)
      Persze néha előfordul, hogy Milán "játszásiból" leszed pár zöld paradicsomot, bár mostanában ez már ritkán fordul elő. ;-))
      Köszi, hogy benéztél! :)

      Törlés
  5. Nagyon ötletes ez a tojásos töltelék. Én is heti rendszerességgel süthetnék ilyen kifliket, nagyon szeretjük.
    Tetszik a sok finom házi zöldség a fotókon. Milyen jó is a saját!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, tudom, hogy nálatok is ízlenek az ilyen finomságok... :)

      Törlés
  6. Milyen klassz kifli! Micsoda szép paprikák, paradicsomok! Milyen szép kert! De jó lehet Nálatok! Mikor mehetek??? ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor szeretnél? ;-)) Jöhetsz!! :)
      Egyébként köszi, hogy benéztél hozzám.
      (Tudom, tudom, még tartozom Neked egy levélkével... :))

      Törlés
  7. Micsoda pik-nik hangulat a képeken! Nagyon helyes! Csodás a kiskerted! Milyen szépek a paprikáid. Sajnos nálunk nem marad meg.

    VálaszTörlés
  8. Ezt a receptet én is elmentetem annak idején, de még nem készült el. :) Nagyon hívogató képeket hoztál!! :D Szépek a terméseitek, készülhet belőle lecsó télire majd bőven! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Csilla. :) Paradicsomfőzés tegnap volt, de lecsófőzést is tervezünk a napokban...

      Törlés
  9. Nagyon jól néz ki! A kertecskéd pedig kimondottan irigylem innen a lakásból:( Majd ha lesz végre házunk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édy, aranyos vagy, köszönöm szépen. :)

      Törlés
  10. Istenien néz ki, főleg a töltelékkel! :) Trollanyunál valahogy lemaradhattam róla, most viszont mentem a recepetet, nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  11. De örülök, hogy ezt is elkészítetted, tökéletesek lettek. Mi is szeretjük a rozsos péksütiket, Milán már tudja, hogy mi a egészséges:) Csodás képeket készítettél, igazi pik-nik hangulat. Sajnos nálunk nincsenek zöldségek, ahhoz igazi üvegház kéne itt, pedig a konyha mellett a kert másik szenvedélyem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kert nekem is a szenvedélyem, pláne a virágok! ;-) Köszönöm Trollanyu.

      Törlés
  12. Nagyon guszták a kiflijeid, kívül-belül egyaránt!
    Nagyon jó, aki tud saját zöldségeket termeszteni, nekünk sajnos csak erkélyünk van, ott viszont sok minden nem fér el, de Apukámnak minden féle van a kertben, amiből mi is sokat kapunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor azért Ti is esztek finom házi termesztésű zöldségeket...
      Köszönöm szépen Katalin. :)

      Törlés