2012. augusztus 13., hétfő

Rumos szilvaleves

Még a kánikulai napokon készítettem ezt a könnyen, gyorsan összeállítható levest. Lassan eljutottam odáig, hogy a blogra is felkerüljön. :) A forró napokon  hidegen fogyasztva igazán üdítő tud lenni - a hűvösebb napokon pedig langyosan is nagyon kellemes ez a rumtól és citromtól illatozó szilvaleves.



Hozzávalók:
- kb. fél kg szilva
- 1 citrom
- 2 dl tejföl
- fél dl rum (nálam 1 teáskanál rumaroma)
- kristálycukor ízlés szerint
- 4 db szegfűszeg
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál búzakeményítő vagy burgonyaliszt (én most sima liszttel készítettem) 
- 1 kávéskanál só




Elkészítés:
1. A szilvát megmosom, magját eltávolítom, és egy lábasba teszem. A citromot forró vízben alaposan lemosom, majd héjastól felszeletelem és hozzáteszem a szilvához. Rászórom a szegfűszeget, a fahéjat és a sót, majd kb. 6 dl vízzel felöntöm. Felforralom és néhány percig főzöm.
2. A citromkarikákat kiveszem belőle, és veszek ki a szilvából is párat, melyet meghagyok "levesbetétnek". 
3. A tejfölt 2 evőkanál vízzel és a liszttel simára keverem, szedek hozzá 1 merőkanálnyi levest, mellyel összekeverem és hozzáöntöm a többi leveshez jó alaposan összekavarva.
4. Botmixerrel összepépesítem a levest, majd jól összeforralom, hogy az ízek összhangban legyenek. Forralás közben ízlés szerint cukrozom. 
5. Majd beleteszem a félretett szilvaszemeket, és ekkor ízesítem a rummal vagy rumaromával.
Citromkarikával vagy a közepére cseppentett tejföllel, csészében tálalom.




Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

  1. Most, hogy kicsit hűvösebb van, langyosan nagyon jólesne egy tányérkával a levesedből, annyira guszta! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki a levesed! Én is épp most tettem fel az én szilvalevesemet :), én is még a múlt héten készítettem :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, tetszik nagyon!

    VálaszTörlés
  4. Jó ötlet szilvából levest főzni, még sosem jutott ezsembe, de majd kipróbálom. Gratulálok a fotókhoz, nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  5. Soha nem készítettem szilvalevest, de szívesen elfogyasztanám:)

    VálaszTörlés
  6. Én sem készítettem még, de most el fogom készíteni a recepted alapján.:-)

    VálaszTörlés
  7. Én sem készítettem még, de most el fogom készíteni a recepted alapján.:-)

    VálaszTörlés
  8. Már én is főztem a napokban, csak még nem posztoltam... Nagyon guszta lett a Tiéd is! :o)

    VálaszTörlés
  9. KEDVES LÁNYOK! KÖSZÖNÖM SZÉPEN A HOZZÁSZÓLÁSOKAT, ARANYOSAK VAGYTOK!! :)

    VálaszTörlés
  10. Elkészítettem, nagyon finom lett, köszönet a receptért! :)
    http://kataakonyhaban.blogspot.ro/2013/08/rumos-szilvakremleves.html

    VálaszTörlés