Rácsos linzer - házi sárgabaracklekvárral

Gyerekkoromban Anyukám sokszor sütött rácsos linzert, de soha nem leírt recept alapjában készítette, csak úgy "fejből", érzésre és ízlésre. :) Amióta én sütöm ezt a süteményt, mindig Horváth Ilona könyvét hívom segítségül, hiszen ennek az egyszerű, de nagyszerű sütinek is számos variációja van. Azért szeretem, mert viszonylag kevés "hozzávaló" szükséges, ráadásul ezek mindennapi dolgok, tehát akkor is meg tudom sütni, ha éppen kezd kiürülni itthon a kamra és a hűtő. :) Nem beszélve arról, hogy elég rövid idő alatt az asztalra lehet varázsolni. :)




Hozzávalók:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
 50 dkg liszt
 15 dkg zsír (vagy 20 dkg vaj, esetleg margarin)
 18- 20 dkg porcukor
 10 dkg darált dió
 1 tojás
 1 dl tej vagy 1 evőkanál tejföl
 fél cs. sütőpor (6 g)
 1 közepes citrom reszelt héja (bio citrom)
 1 pici csipet só
 1 nagyobb csipet őrölt fahéj

+ a tetejére 1 tojás

Töltelék:



Sütés előtt


Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a sütőporral, elmorzsolom a margarinnal, hozzákeverem a porcukrot, diót, citromhéját, fahéjat, csipet sót, majd összegyúrom a tojással és tejföllel. Folpackba csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem.
2. A tészta 2/3 részét tepsi nagyságúra nyújtom, és belehelyezem az enyhén kivajazott/lisztezett tepsibe, majd megkenem egyenletesen a lekvárral.
3. A maradék tésztát vékonyra nyújtom, és derelyevágóval rácsokat vágok belőle, melyet a tésztára/lekvárra helyezek. A rácsokat lekenem a felvert tojással.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső (vagy sima) sütéssel 18-20 percig sütöm. (a sütés ideje függ a sütőtől!)
Ha kihűlt a sütemény, ferde téglalapokra (rombusz alakúra) szeletelem. 


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon szép lett a süti...nemrég én is készítettem a családnak és nagy siker volt..csak nálunk kimaradt a tésztából a dió...:):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kata. Végül is ezt a rácsos linzert dió nélkül is lehet sütni (szokták úgy is), de dióval talán egy picit finomabb, érdekesebb, aromásabb. :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki, most úgy megennék belőle pár szeletet...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen adnék Neked Lilla, elhiszed? Csak ne lennél az ország másik végében... :)

      Törlés
  3. Nagyon szép lett a rácsos linzered és imádom! Annyira szívesen levennék egy szeletet a képernyőről.

    VálaszTörlés
  4. Lenne hozzá étvágyam az biztos! Milyen szép sütés előtt is, mintha mércével raktad volna a csíkokat! Szép!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett, tetszik a tésztája is! Egyszerű, tényleg szinte bármikor megsüthető! :)

    VálaszTörlés
  6. Óóóó, ez nagyon szép! Az első kép teljesen elvarázsolt! :)

    VálaszTörlés
  7. Itt van pontosság kérem! Guszta, finom sütit készítettél és a fotók is szépek!

    VálaszTörlés
  8. Hű de szép lett, a rácsozása nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép! Imádom én is ezt a rácsos süteményt! Ez valóban az a fajta sütemény amit szerintem mindenki még a szülői házból hozta mármint az emlékét! Meg a receptet is!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva. Ez a süti tényleg szinte minden családban ismert - szüleink, nagyszüleink régen gyakran sütötték.

      Törlés
  10. Isteni finom ez a recept. Pár hete elkészítettem. köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, nagyon örülök, hogy ízlett. :) Köszi, hogy megírtad.

      Törlés
  11. nagyun guszta.én is kifogom próbálni.

    VálaszTörlés
  12. Margarin szobahőmérsékletű vagy hideg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én általában szoba-hőmérsékletűt használok...

      Törlés
  13. Kedves Gabriella!
    Nagyon szép,szemet-gyönyörködtető az összeállított Rácsos linzered
    sütésre készen.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban