2012. szeptember 16., vasárnap

Zserbós batyu

Dió, rum, aszalt sárgabarack, házi sárgabaracklekvár jellemzi a tölteléket > mindez becsomagolva túrós-olajos tésztába... Mit szóltok? Szerintem jól hangzik, és ha tudnátok, mennyire finom! Ráadásul ezt a zserbós batyut még csomagolni is lehet például egy családi kirándulás alkalmával, vagy munkahelyi nassolni valónak anélkül, hogy ragadna a süteménytől minden. :)) Aki zserbórajongó, ajánlom, hogy rögtön dupla mennyiséggel készítse, vagy akár triplával, különben veszekedés lesz, hogy ki egyen belőle. ;-))
Gyerekkoromban nem szerettem a zserbót - pedig Anyukám minden jelesebb ünnepre megsütötte. Pár éve viszont férjemmel együtt a zserbórajongók táborát erősítjük. :)




Hozzávalók a tésztához: (kb. 10 db-hoz)
- 10 dkg túró
- 5 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál tej
- 4 evőkanál olaj
- 1 db kisebb tojás
- 20 dkg liszt
- fél cs. sütőpor (6 g)

A töltelékhez:
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 15 dkg darált dió
- 2 evőkanál házi sárgabaracklekvár 
- 2 evőkanál rum
- 1 evőkanál rumaroma
- 1 csomag vaníliás cukor
- esetleg porcukor ízlés szerint (Mi nem szeretünk semmit túl édesen, emiatt nekünk elég volt bele a vaníliás cukor is, porcukor már nem kellett)

+ a tetejére: 7,5 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj

Olyan kellemes színe van ennek az aszalt sárgabaracknak,
igaz? :)




1. A töltelékhez az aszalt sárgabarackot apróra darabolom, hozzáadok 1 evőkanál vizet, a rumot, rumaromát és 1-2 órán át állni hagyom, hogy magába szívja a rumos vizet. 
2. Addig el lehet készíteni a tésztát, melyhez a túrót, a cukorral, tejjel, olajjal és a tojással elkeverem. A lisztet összekeverem a sütőporral, és először a felét a túrós masszába keverem, majd a másik felét hozzágyúrom. Felhasználásig folpackba csomagolva a hűtőbe teszem. 
3. Ha az aszalt barack magába szívta a rumos vizet, akkor összekeverem a dióval, lekvárral, vaníliás cukorral (ha kell, akkor porcukrot is adok hozzá ízlés szerint), és enyhén vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formálok belőle (így nem ragad rá a kezemre a massza). 
4. A csokoládét apró kockákra töröm és vízgőz fölött felolvasztom, simára keverem az olajjal. A golyókat sütőpapíros tálcára teszem és leöntöm a csokoládéval, majd kb. fél órára a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen rajta a csoki. 
5. Addig a tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtom és 10x10 cm-es négyzetekre vágom. Mindegyik négyzet közepére teszek egy csokoládés gombócot és batyuvá formálom.
6. Sütőpapíros tepsire teszem, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm. (a sütési idő persze a sütőtől is függ - sima sütőben is lehet sütni)  


Jó étvágyat!

32 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm Mónika. Ha felénk jársz, szívesen megkínállak... :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta! Isteni lehet az íze!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zserbórajongóknak tényleg isteni - köszi Éva. :)

      Törlés
  3. Azta de jól néz ki! Megint kitettél magadért, de jó alaposan. Már maguk a golyszik is csodásak lehetnek hát még batyuban!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép, és nagyon finom lehet! Imádom a zserbót! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg fincsi, és ha imádod a zserbót, egyszer ezt is készítsd el Csilla. :)

      Törlés
  5. Igaz: dió, barack, ...., jól hangzik, és jól is néz ki!

    VálaszTörlés
  6. Amint lesz dióm, elkészítem!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon-nagyon-nagyon guszta! :) Mi sokan is vagyunk, úgyhogy minimum tripláznom kellene! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is tripláznod kellene az eredeti adagot... ;-)

      Törlés
  8. Tempó(?)
    Gyönyörű finomság:))))

    VálaszTörlés
  9. Micsoda jó ötlet! Tetszik, nagyon is jó!

    VálaszTörlés
  10. Én tripla adaggal kezdenék, az már biztos! Nagyon fincsinek ígérkezik a töltelék!
    Én szeretem a zserbót, de Férjem állítja, hogy ő nem. Éppen ezért soha nem sütöttem, bár egy ideje utána szeretnék járni, tényleg nem ízlik neki? Akkor sem, ha én sütöm?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem egyszer süssél egy tepsi zserbót, hátha a Tiedet imádni fogja a férjed, csak még nem tudja... ;-)))

      Törlés
    2. Én is abban reménykedek:-)

      Törlés
  11. Nagyon guszta!!! Mi is zserbórajongók vagyunk, így mindenképpen megfogom sütni.:)

    VálaszTörlés
  12. Én sajnos az ellenkező táborba tartozom, azok közé, akik nem szeretik a zserbót. Nekem valahogy túl tömény a lekvár-dió kombináció. De most, hogy nálad nézegettem,lehet még egy kisérletet tennem kéne vele. Így, túrós tésztájú batyuba csomagolva nagyon vonzónak tűnik számomra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer kipróbálhatod Nea, lehet, hogy ez a batyus verzió fog ízleni Neked is... :)

      Törlés
  13. Jó ötlet, tuti fincsiség! :)

    VálaszTörlés
  14. Szuper jó:) A zserbó rajongók táborába tartozom én is,bár karácsonyon kívül nem igazán szoktam nekiállni, de nagyon fincsi lehet a batyu ezzel a töltelékkel:)

    VálaszTörlés
  15. Ez nagyon remek Gabi, köszönöm ezt a remek receptedet is, a villámgyors kakaóscsiga is a kedvenc lett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszenek és ízlenek!! Köszönöm szépen, hogy írtál. :)

      Törlés