2012. október 21., vasárnap

Almás mákos lepény

Horváth Ilona Szakácskönyvében találtam rá erre a remek kis lepényre valamelyik nap, azóta is azon gondolkodom, hogy nem vettem észre ezt a süteményt már hamarabb, hiszen a könyv már legalább 15 éve a tulajdonomban van. :)) A tésztájához szinte csak három hozzávaló kell, mégis olyan omlós - az almás-mákos töltelék pedig káprázatosan finom!!! Ne idegenkedjetek az alma-mák párosításától > aki külön-külön szereti az almát és a mákot, az együtt imádni fogja ebben a süteményben!! Az Én családom rajongott ezért a sütiért, meglátjátok, Ti is hasonlóképp fogtok vélekedni róla, ha megsütitek. :) Nem beszélve arról, hogy igen egyszerű elkészíteni...




Hozzávalók a tésztához: 
 kb. 20x25 cm-es tepsihez
30 dkg fehér liszt  
(de lehet tönkölybúza liszttel is készíteni, aki kicsit diétásabban szeretné)
 15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír
 2-3 evőkanál tejföl
 csipetnyi só

A töltelékhez:
25 dkg darált mák
 20 dkg kristálycukor (vagy nyírfacukor a diétásabb változathoz)
 3 dl tej
 5 dkg búzadara
 10 dkg mazsola
 fél citrom reszelt héja
 2 tojásfehérje
 2 közepes alma





Elkészítés:
1. A töltelékhez: a tejet a cukorral felforralom, a mákot a darával addig főzöm a tejben alacsony lángon, amíg jól megduzzad (1-2 perc). Kihűtöm, hozzáadom a megtisztított mazsolát és a reszelt citromhéjat. Az almákat megmosom, meghámozom, lereszelem (ha nagyon sok a leve az almának, kicsit kinyomkodom) és hozzákeverem az almát is a mákos töltelékhez, majd óvatosan hozzáforgatom a két tojás felvert habját is. 
2. A tészta hozzávalóit összegyúrom annyi tejföllel, hogy jól nyújtható legyen, és két vékony lapba kinyújtom (20x25 cm-es tepsi nagyságúra).
3. Az egyik lapot kivajazott/lisztezett tepsibe helyezem, vékonyan megkenem a baracklekvárral, majd egyenletesen rákenem a mákos tölteléket és ráhelyezem a másik tésztalapot is. 
Tetejét tojássárgával lekenem, itt-ott megszurkálom villával, és előmelegített 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütöm. (a sütési idő a sütőtől is függ, nálam 20 perc)


Jó étvágyat!

30 megjegyzés:

  1. Igazán guszta, nagyon finom lehet, a mák és az alma nagyon jól passzol egymáshoz ízben! :) Nálunk is mákos süti készült, hasonló, mégis más, majd hozom én is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom a Te mákos sütidet Hankka. :) Köszönöm.

      Törlés
  2. Nagyon finom, szaftos lehet! Szoktam én is mákos lepényt sütni, de abba nem kell alma. Ki fogom próbálni! Vittem! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg próbáld ki, nagyon finom almával. :)

      Törlés
  3. De jól néz ki! Talán ez a süti is beillene a mákmegszerettető projektbe:-)
    Valamikor régen ettem almás-mákos sütit, valóban finom. Hasonló tésztát Barbinál láttam, már ott megjegyeztem magamnak.

    VálaszTörlés
  4. Ugye milyen fincsi az almás-mákos párosítás? Szerintem egyszer meg kellene sütnöd a családnak, hátha így az almával megszeretik a mákot is... :)

    VálaszTörlés
  5. Alma-mák párosítva csakis finom lehet:-)én tudom! A recept nagyon jó, kevés hozzávalóból ízletes sütemény!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta! Igazolom hogy igen finom már én is sütöttem ilyen összetételben!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta! Szerinted egy utazást kibírna dobozban vagy összeesne?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Yoli! Szerintem dobozban simán kibírja az utazást, úgyhogy készítsd el és útra fel vele! :) Köszönöm szépen, hogy írtál. :)

      Törlés
  8. nem kell a tésztájában cukor?

    VálaszTörlés
  9. ahogy sül, nem folyik ki az almából sok lé?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem folyik ki az almából lé sütés közben. De ha nagyon sok az alma leve, akkor reszelés után egy picit ki lehet nyomkodni (nem teljesen, csak egy kicsit), és úgy belekeverni a töltelékhez.

      Törlés
  10. Az ünnepekre feltétlenül ilyet sütök, imádjuk a mákos sütiket.
    Köszönöm szépen a receptet és a gyors választ.-

    VálaszTörlés
  11. Szia! Gratulálni szeretnék és egyben megköszönni a szép, színvonalas oldaladat amit közre adsz és a nagyon fincsi recepteket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mónika nagyon kedves vagy. Örülök, hogy tetszik a blogom és a receptek. Köszönöm, hogy írtál nekem.

      Törlés
  12. Nagyon jól néz ki,biztos megsütöm én is! :) Eszembe jutott,hogy a Nagymamám is sütött hasonlót,de volt amikor rebarbarával készítette és az is isteni volt :) Szeretem a receptjeidet,három gyermekem van és mindegyik édesszájú és+apuka :)...na jó én is édesszájú vagyok :) Üdvözlettel:Kati :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati!
      Nagyon örülök, hogy írtál, aranyos vagy. Örömmel olvasom, hogy tetszenek a receptek, és ízlik a családnak. :)
      További jó sütést-főzést kívánok!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  13. Szia ! Nem kell sem cukor sem tojás a tésztába Köszi Márta







    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márta! Nem kell sem tojás, sem cukor a tésztájába.
      Jó sütést kívánok, Gabriella

      Törlés
  14. Csatlakozom a megsütők táborához, ez a süti elkerülte a figyelmemet :) Fiatalasszony koromban sok mindent készítettem ebből a jó könyvből :)

    VálaszTörlés
  15. Draga Gabriella! Mint mindig huseges kovetoje vagyok receptjeidnek, es a mai nap kiprobaltam es megsutottem ezt a receptet. A ferjemnek es az ausztral baratjanak sutottem az utra egy kis utravalonak. De azert En is is lanyom is megkostoltuk es nagyon nagyon finom lett. Nagyon jo volt dolgozni a tesztajaval. Biztos vagyok benne hogy masnapra megfinimabb lesz. Es a baratainknak is nagyon izlet. Koszonom a receptett es mindig szivesen varom az ujabb recepteket. Koszonom meg azt is hogy diabetikus formaban is meg van adva a recept. Udvozlom a kis csaladodat. Agi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági!
      Boldogan olvasom, hogy ennyire szereted a receptjeimet, köszönöm, hogy megírtad. :)
      Örülök, hogy elkészítetted ezt a mákos sütit is és ízlik mindenkinek. Nekem is ez az egyik kedvenc mákos sütim, nagyon finom!
      ...és köszönöm szépen a családom nevében is.
      Üdv.: Gabriella

      Törlés