2012. október 12., péntek

Diós kosárka - Anyukám receptje szerint

Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye, Anyukám szinte mindig megsütötte az év legszebb ünnepére. Nekem már muszáj volt most megsütnöm, pedig a karácsony még odébb van egy picit, de ezt a kis süteményt a férjem is nagyon szereti, és az elmúlt hetekben már többször is megkérdezték Anyukámmal felváltva, hogy mikor sütök diós kosárkát?? ...és mivel a három fiatal kis diófánk az idei ősszel is ellepett minket terméssel - pedig még a tavalyi diót sem használtam fel -, úgy gondoltam előveszem a diós receptjeimet (is). :))
Ennek a sütinek az elkészítése egy picit "türelemjáték" - Anyukámnak az utóbbi években már nincs türelme hozzá, Nekem viszont néha van kedvem vele "bíbelődni", mert tudom, hogy a végeredmény mennyire finomságos. Omlós tésztaágyon házi sárgabaracklekvár és habos-diós krém... 


Hozzávalók a tésztához:  
(kb. 40-42 db kosárka lesz ebből a mennyiségből)
 40 dkg liszt
 fél csomag sütőpor (6 g)
 4 evőkanál porcukor
 4 tojássárgája
 25 dkg margarin
 fél citrom leve

A töltelékhez:
 4 tojásfehérje
 10-12 dkg porcukor
 25 dkg darált dió
 1 citrom reszelt héja és pár csepp leve





Elkészítés:
1. A lisztben elkeverem a sütőport és a porcukrot, majd elmorzsolom benne a margarint és összegyúrom a citrom levével és a tojássárgákkal.
2. A kosárka formákat margarinnal kikenem. A tésztát kinyújtom kb. 5 mm vastagra, és amekkora a kosárka forma átmérője, olyan átmérőjű pogácsa szaggatóval (ennek híján pohárral) köröket szaggatok ki a tésztából, melyeket belenyomkodok a margarinnal kikent formába. Mindegyikbe teszek fél teáskanál sárgabaracklekvárt.
3. A töltelékhez a tojásfehérjéket felverem kemény habbá - amikor már majdnem fel van verve, akkor hozzáadom a porcukrot, mellyel még tovább verem a habot. Majd hozzákeverem kanállal a darált diót, a citrom reszelt héját és pár csepp levét.
4. A diós tölteléket ráhalmozom a kosárkában a lekvárra - a formákat tepsire sorakoztatom.
5. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
6. Amikor megsült pár percig hagyom hűlni a tepsin, majd kiveszem a formából és egy fatáblán hagyom kihűlni - vigyázat belül a lekvár sokáig forró marad!


Jó étvágyat!

60 megjegyzés:

  1. Ez valami szuperfinom lehet! Imádom a tojáshabos-diós tölteléket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól gondolod, tényleg szuper finom... :-) Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
    2. Nagyon szépek.Nánam kókusszal is készül, és meggy kerül a tetejére.

      Törlés
    3. Hallottam már erről a variációról Olgis, de eddig még nem készítettem el így. Viszont imádom a kókuszt és a meggyet is, úgyhogy felveszem az elkészítendők listájára mindenképp. :)

      Törlés
    4. Sziasztok!
      Leírnátok nekem a kókuszos arányait ?
      Szilveszterre tervezném megsütni.
      Köszi !

      Törlés
  2. Néhány kosárkát szívesen elvinnék,hú nagyon bírnám!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek a korákáid!Ez a fajta süti valóban pepecselős, de megéri mert nagyon finom! Ritkán szoktam én is csinálni, bár nekem az is probléma hogy nem mindíg kapok diót és ha van akkor pedig már nem tudják mennyit kérjenek érte? Nagyon drága, vigyázzál nagyon a kis diófátokra értékes nagyon!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, hallottam, hogy a dió ára mostanában 2700-3000 Ft/kg áron van. Imádjuk a kis diófáinkat, de nem csak emiatt, hanem a nyári árnyék miatt is. :)
      Köszönöm Éva.

      Törlés
  4. Sajnos nekünk most nem nagyon van diónk (se kosárkaformám) de ezt valahogy meg kéne sütni. Azt hiszem nagy kedvencem lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerezz be valahonnan kosárka formát, imádni való sütike. :)

      Törlés
    2. Gabika maffin formában esetleg ?

      Törlés
  5. Ismerem, anyukám is sütötte régebb, épp most adta nekem a formáit, úgyhogy én viszem tovább a stafétát:-) Azt mondja, már nincs türelme pepecsélni vele. Vajon mi is ilyenek leszünk?:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is elgondolkodom néha ezen, hogy vajon Mi is ilyenek leszünk, ha megöregszünk? :) Lehet...

      Törlés
  6. Úristen, milyen szépségesek! És mennyire imádom!!! Szerintem a pepecselés ellenére gyorsan megvan, egyszer gyúrással, töltéssel, sütéssel egy óra alatt megvoltam :-) (24 formám van) Puszik! B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól függ, hogy milyen mennyiségből készíted B.csek Barátnőm... Ugyanezzel a mennyiséggel, mint Én? Nekem egyébként 40 db kosárka formám van, de nekem ezzel a mennyiséggel több, mint egy óra. Szóval tényleg pepecselős, de annyira finomságos, hogy néha megéri egy picit bíbelődni vele.

      Törlés
  7. Nagyon szeretem!!! Sajnos kölcsön adtam a formáimat, és azóta sem kerültek vissza.:(( Nálunk idén nagyon kevés dió termett, de szerencsére van még tavalyról és remélem kitart a következő évi termésig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pár éve Anyukám is kölcsönadta a kosárka formáit, és u.úgy járt, mint Te. Nem adták vissza neki. Én vettem új formákat néhány éve, azóta Én sütöm ezt a süteményt, Anyukámnak már egyébként sincs türelme hozzá.

      Hallottam, hogy az idén a diófákon nem lett túl jó termés a nagy szárazság miatt, emiatt most elég drága is a dió. De nálunk a 3 kis diófa elég szépen termett, meg vagyunk vele elégedve, úgyhogy van diónk bőven. ...és még tavalyról is maradt. Jöhetnek a diós receptek!
      Köszönöm Gizi, hogy bekukkantottál hozzám! Szép hétvégét!

      Törlés
  8. De szépek:) Régebb, mintha nagymamám is készítette volna, de ezer éve nem ettem:) Sajnos nekem sincsenek ilyen kosárkáim, debe kell ruházzak rájuk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha találkozol ezzel a formával valahol, akkor szerintem vedd meg. Fincsi nagyon ez a kis sütemény.
      Köszönöm Kati. :)

      Törlés
  9. A formáim megvannak, anyukámé volt, és pont ugyanígy volt, minden nagyobb ünnepre sütött ő is:) Fincsi nagyon, eddig még sosem álltam neki, talán karácsonyra:) Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer elő kellene venned a formákat és meg kellene sütnöd végre ezeket a kosárkákat... :-))
      Szép hétvégét Nektek is Trollanyu! :o)

      Törlés
  10. Ezzel tényleg érdemes "bíbelődni" :) . Szép és finom!

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörű! Imádom!!, csak ne lenne ennyire macerás... :) Az utolsó kép, valami álom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Csilla. :)
      Azért annyira nem macerás, csak egy picit. Vannak ettől sokkal macerásabb sütik és ételek is... ;-))

      Törlés
  12. Hmm, nagyon guszták. Nálunk csokis töltelékkel készül...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is van egy csokitöltelékes kosárka receptem, sőt még más édes töltelékkel is, de eddig mindig a dióst sütöttem meg. Talán egyszer kipróbálom a többit is...
      Köszi Lilla. :)

      Törlés
    2. Megsütöttem karácsonyra, isteni lett, nagymamám csinálta utoljára a családban. Készült egy pár darab mákos is, de csak azért mert maradt tojáshab egy másik sütiből. Érdekelne hogy milyen más recepted van még?

      Köszi, Timi

      Törlés
    3. Megsütöttem karácsonyra, isteni lett, köszi a receptet, nagymamám csinált ilyet utoljára a családban. Közzé tennéd esetleg a többi édes töltelékes receptedet is?

      köszi, Timi

      Törlés
    4. Kedves Timi! Nagyon örülök, hogy tetszett a recept és ízlett a kosárka. Biztos finom volt a mákos verzió is. Igyekszem elkészíteni a többi édes kosárka változatot is a következő 1-2 hónapban (mivel annyi minden mást is szeretnék még sütni a családnak:)), és amint megsütöm, közzé is teszem itt a blogon természetesen. Viszont vannak sós kosárka receptjeim is, melyek megtalálhatók itt a blogomon: az egyik PIKÁNS SONKÁS-SAJTOS KOSÁRKA néven, a másik TÚRÓS-SAJTOS KOSÁRKA néven található - ha esetleg érdekel a sós változat is.
      Köszönöm szépen, hogy írtál megjegyzést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
    5. Kedves Gabriella, köszönöm a választ, figyelemmel fogom kísérni a blogodat továbbra is, és megnézem magamnak a sós változatokat is:)

      üdv, Timi

      Törlés
  13. Gyönyörűek, nálunk is szokott készülni diós és mákos verzióban is! :) Milyen jó, hogy van saját diótermésetek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó bizony - mármint a saját diótermés. Főleg most, hogy ilyen drága lett a dió...
      Köszi Hankka. :))

      Törlés
  14. Imádom ezt a sütit:) Még soha sem szántam el magam az elkészítésére. Nagymamám készítette régen. Köszönöm, hogy eszembe juttattad ezt a finomságot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy eszedbe juttathattam. :) Készítsd el feltétlenül egyszer , akár a Nagymama receptje szerint is, mert tudod, hogy mennyire finom! :) Ha esetleg nincs meg a Nagyi receptje, nyugodtan használhatod az én receptemet is! ;-)) Köszönöm szépen a megjegyzést.

      Törlés
  15. Kedves Gabriella! követője vagyok finomságaidnak, a kosárkával kapcsolatban annyit szeretnék írni, hogy ha ezt a tésztát megsütöd a kosárka-formába csak úgy töltelék nélkül, két csomag gesztenyepürét kikeversz vajjal, rummal, és ezt a már kisült kosárkákba töltöd, majd a tetejét belemártod olvasztott csokiba (a krém tetejét), egy újfajta "kosárkát" kapsz, nagyon finom!
    További sok jó receptet kívánok Neked, hogy még sokáig tudjalak olvasgatni! Magdi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Magdi! Köszönöm szépen a jókívánságokat, nagyon öröm számomra, ha szereti a blogomat.
      A kosárka gesztenyés változatát is nagyon köszönöm, tetszik a recept, biztos, hogy ki fogom egyszer próbálni, hiszen imádjuk a gesztenyés sütiket is. :) Kellemes nézelődést kívánok nálam, és jó sütést-főzést!

      Törlés
  16. Köszönöm a receptett nekem is meg volt csak valahol el szortam!!!! Én mákosan is készitek mert a nagy lányom imádja!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy rátaláltál a receptre a blogomon. Mákosan is finom nagyon. :)
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
    2. SZERINTEM MEGFELEL A 24 MÉLYEDÉSES MUFFINSÜTŐ IS.A KOSÁRKA FORMA HELYETT.

      Törlés
  17. Nálunk is ez a kedvenc. Minden ünnepi alkalomra kell sütnöd. A sógornőmtől kaptam a receptet.Én nem szoktam kinyújtani,hanem kis golyókat dobálok a kosárkákba és ott nyomom szét körbe- körbe,/ kb 52 darab jön ki belőle/ s alatta vagy rádiót hallgatok,vagy tévét nézek :) A legfinomabb süti a világon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is az egyik legfinomabb süti. :) Jó ötlet az is, ahogy Te csinálod.
      Köszönöm szépen, hogy írtál, gyere máskor is!

      Törlés
  18. Kedves Gabi!
    Épp most sütöm a második 20 kosárkát...párom már letesztelte, és ízlett neki! :) Most sütöttem ilyet először, szülinapomra kaptam a formákat stafírungba sórgornő jelöltemtől...:D Azt hiszem rajta marad a desszert lapon! :) Köszönet a receptért! :)
    Üdv: Nikol

    VálaszTörlés
  19. Nekem nincs kosárka forma.ezt lehet muffin sütőben is sütni? Köszi szépen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem lehet abban is. Nem lesznek ilyen kis csinoskák, de ettől függetlenül jól fog kinézni és az ízén mit sem fog változtatni, hogy miben készült. :)

      Törlés
  20. A cukrot leszámítva jó hehet... :)

    VálaszTörlés
  21. Kedves Gabi!
    Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e mákkal készíteni ezt a sütit?
    Üdv, Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna!
      Szerintem lehet mákos töltelékkel is. Ugyan még nem próbáltam, de ahogy elképzelem, szerintem nagyon finom lehet, úgyhogy próbáld ki nyugodtan.
      Jó sütést kívánok, üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  22. Kedves Gabriella!
    Tündi vagyok Szlovákiából. Megcsináltam ezeket a kosárkákat és olyan hatalmas sikere lett, hogy én már csak dupla adaggal inditok. Gratulálok a receptekhez, mind nagyon jó és szeretnék minél többet kipróbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tündi!
      De jó, nagy örömmel olvasom, köszönöm szépen, hogy megírtad.
      Gyere nyugodtan hozzám nézelődni bármikor... mindig szívesen látlak.
      Jó sütést kívánok Neked, üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  23. Kedves Gabriella!
    Ha nem vajazgatom ki a formát egyenként, bele fog ragadni? Nincs elég zsiradék a tésztában?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végül is van a tésztában 25 dkg zsiradék (margarin vagy vaj), ezáltal lehet, hogy nem ragadna bele a formába, de én a biztonság kedvéért ki szoktam nagyjából vajazni, így legalább tudom, hogy szinte kiesik a formából amint megsült.

      Törlés
    2. még sem jöttek ki szét estek

      Törlés
  24. Szia! Sokszor be szoktam nézni ide hozzád! Nagyon szeretem a receptjeidet, többet meg is csináltam, de még soha nem írtam neked. Nálunk szombaton lakodalom lesz, kisfiam nősül, s mi sütjük a sütiket. Én kolbászos kosárkát csinálok, az is isteni, szoktam ilyen diósat is, meg kakaósat, mindegyiket szeretjük, s bizony eleinte kis gombócokat csináltam, s úgy simítottam el a formában, s kellett egy-két év, mire rájöttem, hogy sokkal egyszerűbb elnyújtani, s a kosárka formával kiszaggatni, s akkor tutira egyformák lesznek. Üdv: Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildi!
      Nagyon örülök, hogy írtál, és örömmel olvasom, hogy tetszenek a receptek. Igen, szerintem egyszerűbb így - legalábbis számomra könnyebb -, hogy kinyújtom, köröket szaggatok és így teszem bele a formába a tésztát.

      Sok boldogságot az ifjú párnak! :)
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  25. Szia Gabiella, vajon madulaval elkeszitheto?
    Elore koszonom valaszod Eva

    VálaszTörlés