2012. október 10., szerda

Reggeli finomság - Foszlós csíkos kifli

Hihetetlenül puha, könnyű és foszlós ez a kakaós kifli, nagyon finom reggeli lehet belőle egy pohár tejjel. De tízóraira vagy uzsonnára is jóízűen falatozhatjuk. Töltelék nélkül is garantált finomság, de ha úgy tartja kedvünk, megtölthetjük lekvárral, vagy akár mogyorókrémmel is. Én ezt a receptet eltettem a "sokszor elkészítendők" közé, annyira finom. :)




Hozzávalók a tésztához: (kb. 12 db nagy vagy 24 db kis kifli lesz ebből a mennyiségből)
- 40 dkg liszt
- 0,7 dl langyos tej
- 1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
- 1 tojás
- csipet só
- 4 evőkanál kristálycukor
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg friss élesztő

+ 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1-2 evőkanál tej

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál cukor







Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben dagasztom.
A lisztet összekeverem a sóval és cukorral. 
A puha vajat, a doboz joghurtot és a tojást beleteszem a gép üstjébe, ráöntöm a lisztes keveréket, melynek közepébe kis mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a tejet. Jó lágy tésztát kapok - ha nem elég lágy, akkor teszek még hozzá 1-2 evőkanál tejet, vagy ha picit ragacsos, akkor 1-2 evőkanál lisztet - attól függően, hogy mi kívánkozik még a tésztába, lényeg, hogy jó lágy, de ne ragacsos tészta legyen! Amikor a gép végzett a dagasztással, a kikapcsolt gépben 30-40 percig kelesztem a tésztát.
2. Amikor megkelt, átgyúrom és két egyenlő részre osztom - az egyikbe belegyúrom a két evőkanál kakaóport és 1-2 evőkanál tejet is gyúrok  hozzá, hogy megmaradjon a tészta ruganyossága (ne legyen kemény).
3. Lisztezett felületen/gyúrótáblán külön-külön egyforma kör alakúra nyújtom, majd egymásra illesztem a két kört és egyenlő háromszögekre vágom fel, melyeket a szélesebb részénél kezdve feltekerek, és kiflikké formázok. 
4. Sütőpapíros tepsire teszem és még kb. 15 percig hagyom kelni. 
5. A tojássárgát, a tejet és a cukrot összekeverem - ezzel a keverékkel lekenem a kiflik tetejét, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 12-13 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű picit több ideig kell sütni)




Jó étvágyat!
 
Forrás: Áfrasütöde

20 megjegyzés:

  1. Ez egyszerűen fantasztikus! Olyan régóta fenem már ilyenre a fogamat, és tessék, itt van :-)

    Gyönyörűek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Viki. :) Akkor meg kell sütnöd, hidd el, nem fogod megbánni. Annyira finom, puha, foszlós és könnyű... :P

      Törlés
  2. Nagyon szép, mosolygós kifliket sütöttél :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek, én egy kis vajjal és egy csésze meleg kakaóval tudnám elképzelni! :)

    VálaszTörlés
  4. Óóóó, de szépek lettek! Nálunk is nagy kedvenc :)

    VálaszTörlés
  5. Hát ezt mindenképpen el kell készítenem, mert már a látványától is megéhezek :)

    VálaszTörlés
  6. Jujjj ezek GYÖNYÖRŰEK! Mondtam már, hogy hihetetlenül ügyes vagy, kedves Gabriella? *.*

    VálaszTörlés
  7. Csodaszép, és nagyon csábító! :-))

    VálaszTörlés
  8. Megint nagyon szépeket sütöttél! Én egyre kevesebb kelt tésztát sütök, pedig szeretek babrálni vele. Ezt a kiflit is szívesen elkészíteném... egyszer csak szakítok rá időt.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon csábítóan hatott most rám! Guszta és nagyon finom lehet! Muszály lesz kipróbálnom hogy érezzem mennyire finom!:-))

    VálaszTörlés
  10. Jajj, ezt is el kell készítsem, én nem tudok ellenállni!:-) Csodásak és a gyermekek imádni fogják:-)

    VálaszTörlés
  11. Holnap reggelire szívesen elfogyasztom!Sőt valamelyik nap el is készítem!Viszem a receptet!Köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. OLYAN KEDVESEK VAGYTOK!! KÖSZÖNÖM SZÉPEN! :)
    SOKAN ÍRTÁTOK, HOGY MEG SZERETNÉTEK SÜTNI... SZERINTEM TÉNYLEG ÉRDEMES, MERT OLYAN FINOMSÁGOS ÉS TÉNYLEG ANNYIRA FOSZLÓS... NÁLUNK FÉL ÓRA ALATT ELFOGYOTT, EL KELLETT DUGNOM EGY DARABOT DÉLUTÁNRA A FÉRJEMNEK, HOGY Ő IS MEG TUDJA KÓSTOLNI - PEDIG LEGSZÍVESEBBEN AZT IS MEGETTEM VOLNA. ;-))

    VálaszTörlés
  13. Hmm nagyon finom.Most sült ki reggelinek,de már csak a fele van meg :) Én megbolondítottam egy kis mogyorókrémes töltelékkel,isteni lett.Azt hiszem,hogy gyakori vendég lesz hétvégenként nálunk :) köszi. csóközön a receptért :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett!! :) Mogyorókrém?? Azzal még finomabb lehet... :)
      Szívesen a receptet, köszönöm szépen, hogy írtál.

      Törlés
  14. Szia!kipróbàltam a receptet!a tészta egy àlom de a cukor mennyiség kevés szerintem!foszlós de nem sok íze van!ne haragudj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Egyáltalán nem haragszom, amiért azt írod, hogy nem találtad elég édesnek, hiszen ez teljesen ízlés függő dolog!! Én és a családom semmilyen süteményt nem szeretünk túl édesen, ezért én a családom igénye szerint készítem, általában kicsit kevesebb cukorral, mint mások. A cukor mennyiségét nyugodtan emelheted legközelebb a saját ízlésed szerint, ennyi az egész. Egyébként nagyon örülök, hogy ezen kívül tetszett és jó foszlósnak érezted.
      Köszönöm, hogy írtál - további jó sütögetést kívánok!
      Gabriella

      Törlés