Csavart fonott kakaós kalács
Gyönyörű ez a kalács! De ami még ettől is fontosabb, hogy nagyon-nagyon finom, puha, foszlós és csupa kakaós. Amikor ilyen szépségeket készítek, mindig azt érzem, mennyire szeretem a kelt tésztákat, mert olyan sok szép és finom süteményt lehet készíteni belőlük. Ezzel a csavart, fonott kakaós kaláccsal az ünnepi asztalon sem vallunk szégyent, de elkészíthetjük egyszerű hétköznapokon, hétvégeken is uzsonnára, vagy egy tartalmas leves mellé "második" fogásnak is tökéletes szerintem.
7 éves recept már ez a blogomon, de 2019. novemberében készítettem róla új képeket. Szombat délutáni nasi volt nálunk, de tényleg annyira szép ez a kalács, nem akartam elmenni mellette fotózás nélkül. 😊
Hozzávalók
35 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
1 csipet só
3 dkg kristálycukor
1 tojás
1 evőkanál olaj
2,5 dkg puha vaj
A töltelékhez:
2-3 dkg olvasztott vaj vagy 2-3 evőkanál olaj
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
+ a tetejére 1 felvert tojás
A Pöttyös Otthon webáruház termékei megtekinthetők az alábbi linkre kattintva:
- A tejben feloldunk 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.
- A lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a csipet sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk az olajat, tojást, összekeverjük, végül a felfuttatott élesztő is megy hozzá és bedagasztjuk a tésztát. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk! Korrigálhatunk az állagán liszt vagy pici olaj hozzáadásával. Letakarva duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a kakaóport és a porcukrot összekeverjük.
- Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk 6-7 mm vastagra, lekenjük egyenletesen az olvasztott vajjal (vagy az olajjal), majd rászitáljuk a porcukros-kakaós keveréket. (Még jobb, ha a vajat nem olvasztjuk meg, csak puha legyen és kikeverjük a porcukorral és kakaóporral, így ezt a kakaós masszát kenjük egyenletesen a tésztára.)
- Feltekerjük szorosan a tésztát, mint a bejglit, és hosszában középen kettévágjuk egy éles késsel úgy, hogy az egyik végénél nem vágjuk el teljesen (lásd lent a képen). Az így kapott két tészta részt összefonjuk, majd kör alakú kalácsot formázunk belőle. Ahol összeér a kör, ott a tésztát jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
- Sütőpapíros tepsire helyezzük óvatosan a kalácsot, hagyjuk még kelni kb. 10-15 percig, majd lekenjük a tetejét a felvert tojással.
- Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 17-20 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Érdemes a szárazabb tésztarészekbe (ahol nincs töltelék) beleszúrni egy tiszta fogpiszkálót, és ha már nem ragad rá a tészta, akkor megsült.
- A tepsin hagyjuk legalább langyosra hűlni a kalácsot, aztán már fogyaszthatjuk is.
Munkafolyamatok képekben
Sütés előtt
Nekem mindegyik tetszik. Gyönyörű lett! Én biztos nem tudnám ilyen szépre összefonni.
VálaszTörlésHmm nagyon guszta!
VálaszTörlésGyönyörűséges:)
VálaszTörlésÉn is készitettem már ezt a fonatot kakaósan és fahéjasan is! Guszta lett nálad is nagyon:)
VálaszTörlésNagyon szép lett, és jók a fotók, mindegyik tetszik egytől-egyig! :)
VálaszTörlésCsodálatos! Jöhetne belőle most reggelire egy-két szelet :)
VálaszTörlésNagyon fincsi kalács! Én ilyen nyitottat egyszer mákkal csináltam. Biztos hamar elfogyott! :o)
VálaszTörlésEbbe most szívesen beleharapnék! Nagyon jól néz ki. :-)
VálaszTörlésSzépséges! :)
VálaszTörlésNagyon szeretjük mi is!A képek pedig gyönyörűek!
VálaszTörlésNAGYON KEDVESEK VAGYTOK, KÖSZÖNÖM SZÉPEN! :)
VálaszTörlésKedves Gabi!
VálaszTörlésEz egy szuper recept én diétásan készítettem el és úgy is működik köszönöm!
Kedves Linda!
TörlésÖrülök, hogy megírtad. Köszönöm.