2012. november 5., hétfő

Hólabda - Anyukám receptje szerint

Gyerekkorom legnagyobb kedvence - Anyukám minden karácsonyra megsütötte, elmaradhatatlan volt. Bevallom, még most is rajongok ezért a puha kakaós piskótából készült krémes-kókuszos könnyed süteményért. Rajongói tábora egyre csak a nő családom körében, hiszen a férjem régebben nem ismerte ezt a finomságot (persze ezen nagyon csodálkozom, mert szinte mindenki ismeri), mostanra viszont Ő is és kisfiam is "rabja lett" a hólabdának. :)) 


Új fotók - 2015. december
A kisfiamnak készítettem: ezekkel a hólabdákkal kínálta meg a kis pajtásait
az ovis születésnapján :)



Hozzávalók a tésztához:
kb. 35-40 darabhoz
8 tojás
25 dkg porcukor
(Anyukám receptjében 40 dkg porcukor szerepel, úgyhogy ez ízlésfüggő)
9 kanál forró víz
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor (12 g)
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
4 dl tej
 2 púpos evőkanál liszt
 20 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál rum vagy rumaroma

+ a hempergetéshez: 10-12 dkg kókuszreszelék

A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók az alábbi linken:





Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a porcukorral habosra keverem, majd a forró vízzel jól kikeverem, hozzáadom a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, végül a tojások keményre vert habját is hozzákeverem óvatosan.
A massza felét enyhén kivajazott/lisztezett 40x25 cm-es tepsibe egyengetem, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 perc alatt megsütöm. (A sütési idő sütőfüggő, végezzünk tűpróbát! Belemártunk a tésztába egy hústűt vagy tiszta fogpiszkálót és ha már nem ragad rá a tészta, akkor megsült.) A megsült tésztát kiborítom egy fa táblára vagy rácsra. Majd a tepsit egy papírtörlővel áttörlöm, ismét bevajazom enyhén és meghintem liszttel, majd a tésztamassza második felét is beleegyengetem a tepsibe és ugyanúgy megsütöm, mint az előzőt.
2. Amikor mindkét adag tészta megsült, egy kb 4,5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatom és addig hűlni hagyom,  míg elkészül a krém.
3. A krémhez a tejet simára keverem a liszttel és alacsony lángon sűrű krémmé főzöm - majd hideg vízre állítva a lábast, folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt teljesen kihűtöm!
A puha vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és a rummal habosra keverem, és ha teljesen kihűlt a tejes-lisztes főzött krém, akkor hozzáadom a vajkrémhez és habosra kikavarom.
4. A kakaós piskóta korongokból kettőt összeragasztok a krémmel, körbe is kenem és a tetejét is, majd kókuszreszelékbe meghempergetem.
Tálalásig hűvös helyen (vagy hűtőben) tárolom!






Jó étvágyat!


2012. novemberi fotó

41 megjegyzés:

  1. Én középiskolás koromban tanultam egy osztálytársamtól, azóta mi is elkészítjük szinr menden karácsonyban:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, akkor Ti is tudjátok mi a finom... :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta, helyes kis hólabdák! :) Nálunk is nagy kedvenc, mi csokizni szoktuk a tetejét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka. Anyukám soha nem csorgatta le a tetejét csokival, én is megmaradtam ennél a változatnál. :) Egyébként én azt, amelyiknek csoki van a tetején, kozáksapkának ismerem - az is nagyon finom lehet. :)

      Törlés
  3. IMÁÁÁDOM a hólabdát. Bocsi a nagybetűkért, de még ennél is nagyobbal gondoltam. Mifelénk kozáksapka címen csokival a tetején fut de úgy egyébként emlékezetből nagyjából ugyanez. Nagyon szép hógolyókat idéző sütijeid lettek, ilyenekkel én is szívesen hógolyóznék.

    VálaszTörlés
  4. Ó ez nálunk is örök "darab"volt:))Imádtam.
    Megsütném én is,de nálunk nem fogynak a sütemények az ünnepek alatt.Én meg mégsem falhatom fel mindet.Sajnos.

    Nálad már előkerültek a karácsoni díszek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen fura, hogy a családod nem szereti a sütiket... Az én családom nagy süti imádó, ha minden nap sütnék, akkor sem unnák meg. (de azért minden nap nem sütök:))

      Igen, amikor borús, szürke idő van, akkor már szeretek picit karácsonyi hangulatban lenni, ilyenkor előveszem a díszeket is a fotókhoz. De amikor még szép napsütéses idő van, akkor még élvezem az őszt. :)
      Köszönöm, hogy benéztél.

      Törlés
  5. Ez tényleg hólabda, mert tiszta fehér:-) Nagyon mutatós így elkészítve! Nálunk a Sógor kedvence, persze mi is szeretjük, de meglehetősen ritkán készül.
    Szépek a fotóid, s már nálad is kész karácsonyi hangulat van!

    VálaszTörlés
  6. Beteszem a karácsonyi süti menübe. Nekem nem volt meg a receptje, de ismertem. Köszi:-)

    VálaszTörlés
  7. 1. Nagyon szeretem ezeket a hólabdákat.
    2. Ezt a sütistálat Te készítetted???? Mert vagy 15 évvel ezelőtt én is pontosan ilyet készítettem ajándékba keresztanyámnak. Mivel azonban még nem ismertük a ragasztópisztolyt, egyszerűen szilikonnal ragasztottam fel őket. És olyan mutatós lett, hogy azóta is ezen tálalja az ünnepi sütit. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a sütis tálat én készítettem, de nincsenek ráragasztva ezek a dekorok, csak egy fotó erejéig odatettem őket a tál szélére. :-)))

      Törlés
  8. Már igazi Karácsonyi képek, igazi Karácsonyi sütivel! Csodás mind! :o)

    VálaszTörlés
  9. De jó, hogy eszembe juttattad ezt a sütit!:) Nagyon régen nem készítettem már el.
    (Amit Hankka említett, hogy becsokizzák a tetejét, akkor az kozáksapka már:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Roza! Örülök, hogy eszedbe juttattam ezt a sütit. A sok új sütinek köszönhetően nálunk is nagyon régen készült, pedig gyerekkoromban tényleg minden karácsonykor ott volt az ünnepi asztalon. Szép emlékek jutottak róla eszembe, amikor most készítettem... :)

      Én is ismerem azt a változatot, amelynek csokis a teteje, és az tényleg kozáksapka néven szerepel.

      Törlés
  10. Köszi a receptet, most sütöttem meg, és isteni finom lett! Szerintem senki se várja meg, míg valami ünnep lesz, mert ez megéri, hogy egy évben többször megsüssük. Férjem szerint jobb, mint a raffaello :) Üdv: Írisz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Írisz, nagyon örülök, hogy ízlett a sütemény. :)

      Törlés
  11. Én 8 tojásból készítem, fele piskóta, másik fele kakaós. Ha csak kókuszba hempergetem, valóban hólabda, ha csokis a teteje, kozáksapka. Mindegyik fajtája kedvenc a családomban.
    A csokis tetejű inkább nagyobb ünnepekre készül, mert macerásabb. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Nektek is kedvenc. :) Köszönöm szépen, hogy írtál, gyerek máskor is. :)

      Törlés
  12. Nagyon jó recept de dupla adagot kell sütni mert hamar elfogy.Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi!
      Nagyon örülök, hogy ízlett, szívesen a receptet. Én pedig köszönöm szépen, hogy megírtad.

      Törlés
  13. Kedves Gabi! Koszonet es hala ezert a receptert. Megsutottem, tokeletes lett, pont, mint Anyukam receptje (ami Magyarorszagon van, en pedig nem). Es a helyi karacsonyi sutisuto versenyre ezzel nevezek be, hadd tudjak meg az angolok, hogy van sutemeny a mince pie-on es Christmas puddingon kivul is. ;-) Ha nyertem, ertesitelek!!

    VálaszTörlés
  14. Kedves Gabi! Koszonet es hala a receptert. Megsutottem, pont olyan lett, mint Anyue. A penteki helyi karacsonyi sutisuto versenyen ezzel fogok indulni, hogy megmutassam az angoloknak, mi mit eszunk otthon karacsonykor. :-) Ha nyerek, szolok! ;-) Udvozlettel: Filo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Filo!
      Nagyon örülök, hogy megsütötted és hogy ennyire ízlett ez a hólabda. Köszönöm szépen, hogy megírtad, és mindenképp írj kérlek, hogy mit értél el vele. Én nagyon drukkolok!
      Üdvözlettel:
      Gabriella (Gabi)

      Törlés
  15. Kedves Gabi! Mekkora tepsiben kell sütni, mennyi ideig? Nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
  16. Bocs, már látom a tepsi méretet:)

    VálaszTörlés
  17. Nagyon szeretem olvasni, nézegetni a receptjeidet, a kis történeteket. Nagyon jól szerkesztett oldal, jól használható leírásokkal, szép fotókkal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mirabella!
      Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen. Örülök, hogy tetszik az oldalam. :) Köszönöm szépen, hogy írtál.
      Gyere csak bármikor, szeretettel látlak...
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  18. Megcsináltam, nagyon finom volt! :-) Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan örömmel olvasom Zsófia. Szívesen a receptet, én pedig köszönöm, hogy írtál nekem.

      Törlés
  19. Szia ,
    Nagyon tetszenek a receptjeid, különösen a hólabda , megsütném most karácsonyra de vajon helyettesíthetném a lisztet pudingporral, rontana a krém állagán vagy édesmindegy?
    Köszi a választ
    Katica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Katica!
      Örülök, hogy tetszenek a receptek. :)
      Igen, szerintem helyettesítheted a lisztet pudingporral a krémben, hasonló lesz az állaga.
      Jó sütést kívánok, és szép Karácsonyt!
      Gabriella

      Törlés
  20. Szia! Örülök, hogy rátaláltam az oldaladon a hólabdára! Gyerekkoromban nagymamám is sokszor készítette (én segítettem kenegetni)! Az a kérdésem, hogy szerinted lehetséges, hogy a krémbe nem tett tejet és lisztet, se pudingot? Én úgy emlékszem, hogy csak a rummal ízesített cukros vajat kentük bele és rá!
    Előre is köszi a választ!
    Üdv.: Kriszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kriszta!
      Igen, létezik olyan hólabda recept is, hogy rumos-vajas a krém. De nálunk Anyukám mindig ezzel a főzött krémmel készítette.
      Örülök, hogy itt vagy, kellemes nézelődést kívánok neked itt a blogon!
      Üdv. Gabriella

      Törlés
  21. Kedves Gabriella!

    Nagyon finom lett! Köszönöm!!!
    Barbara

    VálaszTörlés