2013. április 7., vasárnap

Madártej szelet

Légies, pihe-puha tészta nagyon finom vaníliás krémmel - az elkészítése pedig könnyedén zajlik. Nem is kívánhatnánk magunknak finomabb desszertet vasárnap délutánra.
A férjem napok óta extra krémes-habos sütire vágyott - na, ezzel a süteménnyel megkapta! 😊 Egyébként akárhányszor elkészítem, mindig arra gondolok, hogy nem tudom, annak idején ki találta ki ezt a süteményt, de nagyon jó, hogy közkinccsé vált, mert valami mennyei. 😋 A madártej rajongóknak különösen ajánlott! 


Csodaszép pöttyös kerámiák és porcelánok a webáruházban az alábbi linken:



Hozzávalók a tésztához:
38x22 cm-es tepsihez
 8 tojásfehérje
 8 evőkanál kristálycukor
 8 evőkanál liszt
 fél csomag sütőpor (6 g)

A krémhez:
 20 dkg puha vaj
 20 dkg porcukor
 8 dl tej
 1 evőkanál liszt
 2 csomag vaníliás pudingpor
 8 tojássárgája

A tetejére:
 3-4 dl habtejszín
 1 csomag habfixáló




Elkészítés:
1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd hozzákeverem a sütőporos lisztet. Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!) Ezt a tésztát hideg, és nem előmelegített sütőbe szoktam tenni.
2. A tojássárgákat a liszttel simára keverem. A pudingport egy pici tejjel szintén simára keverem, majd hozzáöntöm a tojássárgás keverékhez a maradék tejjel együtt, és sűrűre főzöm. A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a kihűlt!! tojásos-pudingos krémet, és mixerrel kihabosítom. Ha a krém picit lágy, akkor kb. 1 órára beteszem a hűtőbe, mert úgy szépen fel lehet kenni a tésztára, és nem fog lefolyni.
3. A tejszínhabot felverem a habfixálóval.
4. A tésztára rákenem a krémet, majd a tejszínhabot, és fogyasztásig a hűtőben tárolom!




Jó étvágyat!

51 megjegyzés:

  1. Már régóta készülök kipróbálni, de most már tényleg muszáj lesz - csábítóak a képeid! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa. ...és mindenképpen készítsd el! :)

      Törlés
    2. Én elkészítettem a hétvégén, hát valami isteni volt, a vendégeknek is nagyon ízlett. Éppen ilyen könnyű, habos sütire vágyott mindenki. Nem nagyon édes, pont csak amennyire kell. Nagyon finom. :-)

      Törlés
    3. Örülök, hogy ennyire ízlett, a családomnak - és nekem is - nagy kedvenc ez a süti. :) Köszönöm, hogy írtál.
      További kellemes nézelődést kívánok Neked a blogon, és jó sütést-főzést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  2. Nagyon szép a süti is meg a tányér is! Az előző, pöttyös még jobban tetszik:-)
    Én is jó ideje kóstolgatom ezt a sütit, de csak a szememmel, ideje lenne kipróbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi. Örülök, hogy tetszik a süti és a tányér... :)) A pöttyös számomra is rendkívül vonzó. :) De ez a virágmintás is nagyon tetszik, csak talán a dekorálást picit túlzásba vittem. :) Majd legközelebb visszafogom magam, hiszen a tányér önmagában is nagyon szép és feltűnő.

      A sütit pedig ne kerülgesd tovább, el kell készítened! A családod odalesz érte, meglátod. :)

      Törlés
  3. Hú, ez a süti mennyei lehet! Látszik rajta mennyire légies!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nagyon könnyed ez a süti, egyszerűen imádooom!! :P Köszi, hogy benéztél... :)

      Törlés
  4. Ez a süti isteni lehet! Látszik rajta mennyire légies!

    VálaszTörlés
  5. Gabi, ez a süti valami istenien néz ki! :) Jómagam még soha nem sütöttem, csak hallottam róla, nálad gyönyörű lett, úgyhogy viszem is a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Hankka. Ez a recept tökéletes, nekem így vált be - próbáld ki Te is! :)

      Törlés
  6. Gyönyörű szeletek lettek, látszik rajtuk hogy valóban könnyed süti! Nagyon fincsi lehet. Lehet hogy egyszer kipróbálom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. Szerintem túl sokáig nem várj az elkészítésével, nem tudod, hogy mit hagysz ki... :) Örülök, hogy benéztél hozzám. :)

      Törlés
  7. Én is csatlakozom az előttem szólókhoz! Nagyon jól néz ki és olyan recept, amiben tényleg van is tartalom, így biztos is, hogy csak jó lehet. Mentettem is a receptet! Köszi! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Neked is tetszik Eszter. Vidd csak a receptet, szívesen adom. ;-)) Köszönöm, hogy benéztél.

      Törlés
  8. Szia Gabi! Viszonylag kezdő háziasszony vagyok, kb. 2 hónapja találtam a blogod, de azóta nincs olyan hét, hogy ne süssek meg innen valamit. Soha nem voltam egy konyhatündér, de a Te receptjeidnek egyszerűen nem tudok ellenállni, és még nem is csalódtam bennük! Ez a madártej szelet is felkerült az "elkészítendők" listámra. Ezúton is szeretném megköszönni Neked eddigi tippjeidet!
    Árulj el nekem valamit: van valami fortélyod a megmaradt tojásfehérjék felhasználására? Sok receptben csak a sárgáját kell felhasználni. Nálam a fehérje ezután egyenesen a kutyáknál landol, és nem is sajnálom tőlük, de talán Neked van valami tipped, hogy néha mi is ehessünk belőle! :D
    Köszi:
    Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsófi!
      Elnézésedet kérem, hogy picit későn válaszolok...
      Nagyon örülök, hogy rátaláltál a blogomra, annak pedig még jobban, hogy tetszenek a receptjeim. Jó érzés olvasni, hogy gyakran sütögetsz tőlem, és örülök, hogy nem csalódtál a receptekben. Köszönöm szépen kedves szavaidat. :)

      A tojásfehérje hasznosításra van sok receptem, de megdöbbenve vettem észre, hogy a blogomon nem nagyon találok, úgyhogy ezt a kis "problémát" minél hamarabb meg kell oldanom, hamarosan teszek fel olyan recepteket is, melyekben adok tippet erre (bár ennek a kutyusok biztos nem fognak örülni:)). Úgyhogy nézelődj továbbra is nálam! ;-))
      További sikeres sütést kívánok Neked!
      Üdvözlettel: Gabi

      Törlés
    2. Kedves Zsófi.
      Ha marad tojásfehérjéd nyugodtan fagyaszd le.
      Vagy készíts krémest,Oroszkrém szeletet,habcsókot.
      Elnézést,hogy ismeretlenül közbe írtam.

      Törlés
    3. Köszönöm, hogy leírta. A tojásfehérjét valóban le lehet fagyasztani, én is így szoktam. Aztán amikor fel akarom használni, előző este kiveszem a fagyasztóból a sima hűtőbe, másnapra kiolvad és lehet felhasználni.

      Törlés
    4. Ha nem szeretném lefagyasztani akkor vékonyan olajjal kikenek egy zazskót és beleöntöm a tojást és a zacsi szájára csomó mehet meleg vízbe, megfőzöm így fogyasztjuk.Főtt tojás,ez is egy lehetőség,én is vala
      hol olvastam régen.

      Törlés
  9. Dee, jóóó lett!!! Ezer éve tervezgetem ennek a sütinek az elkészítését. A segítségeddel el is fog készülni:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Janka. :)) ...és köszönöm, hogy benéztél.

      Törlés
  10. Uff, de éhes lettem! Nálunk ez finom habos sütemény néven van nyilvántartva. A tésztája vagy kakaós vagy puncspudingos és nagyon tudjuk szeretni. Sajnos! ;-))
    A csomagot elküldtem ám! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Gionetta!
      Tegnap megkaptam a csomagot. Nem voltam itthon egész nap, és amikor hazaértem, a bejárati ajtó előtt volt lerakva a teraszon. (úgy látszik, a futár feltalálta magát:)) Rögtön tudtam, hogy Tőled jött. Köszönöm szépen, nagyon örülök neki. Amint lesz egy kis időm, írok róla itt a blogon egy bejegyzést is - ennyit mindenképp megérdemel(sz). ...és mindig gondolni fogod Rád, amikor használni fogom. :))

      Törlés
  11. Istenien néznek ki ezek a szeletek!

    VálaszTörlés
  12. Bármikor be tudnék falni egy-két (vagy akár több) szeletet is ebből a süteményből! Most is képes lennék rá! Jobban szeretem a madártejnél. Egy igazi krémes finomság:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na látod, ezt elhiszem! Én is képes vagyok eltüntetni belőle egy fél tepsivel is. :-)) Köszi, hogy bekukkantottál...

      Törlés
  13. Éppen most mondom a kolléganőmnek, hogy úgy ennék valami könnyű krémes sütit...Például ezt itt ni...Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  14. Hihi! szinte egyszerre írtunk posztot a madártej szeletről, csak én diétás verzióról. :-)

    VálaszTörlés
  15. Ha a tetejére egy doboz felvert Hulala tejszínt teszel, nem kell hozzá habfixáló, és nagyon szépen megmarad.
    Egyébként tényleg finom, és szép is.
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Judit. :)
      Általában Hulala tejszínt szoktam használni, de most más tejszín volt itthon, emiatt inkább habfixálóval vertem fel. (Egyébként jártam már egyszer úgy a Hulala tejszínnel is - egy másik süteménynél -, hogy nem tettem bele fixálót és picit lágy lett a felvert tejszín, emiatt az egész süteménynek nem lett szép tartása.)

      Törlés
  16. Gratulálok az oldalhoz és köszönöm,hogy olvashatom!!Olvasom és nagyon sokat már el is készitettem belöle!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Maria, köszönöm szépen. Örülök, hogy itt vagy és gyakran meglátogatsz az oldalamon. :)

      Törlés
  17. Szia Gabi!
    A férjem imádja a madártejet, ezért gondoltam meglepem ezzel a sütivel. Elkészítettem és nagy sikere van! :-) Nem lett olyan szép, mint a tied, de talán a következő próbálkozásnál csinosabbra sikerül.

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsófi! Ó, biztos vagyok benne, hogy szép lett a Tied is... legközelebb pedig még ennél is szebb lesz! :) Örülök, hogy ízlett a családodnak. Köszönöm szépen, hogy írtál.

      Törlés
  18. Szia Gabi! Nagyon tetszik ez a süti, biztos finom is. Egy olyan kérdésem lenne,hogy szerinted tortának is meg lehetne csinálni? Ha igen,akkor szerinted mekkora tortaformában készíthetném el? Előre is köszönöm. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, örülök, hogy tetszik a süti, nagyon finom
      Igen, elkészítheted tortaformában... szerintem 28 cm átmérőjű formában készítsd el. Vagy fele mennyiséggel 18 cm-es formában.

      Törlés
  19. Szia Gabriella! Mekkora tepsiben készül ez a sütike? köszönöm előre a válaszod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A tészta hozzávalói résznél szoktam feltüntetni a tepsi méretét - ez a süti 38x22 cm-es tepsiben készül.
      Jó sütést kívánok!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  20. Nalunk nem lehet kapni habfixalot ,kerdesem lehet e helyettesiteni zselatinnal?szeretettel udvozlom,kedves Gabriella :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ilona!
      Szerintem olyan zselatinport lehet használni, melyet nem kell feloldani folyadékban, hanem csak hozzá kell keverni az adott krémhez, illetve jelen esetben a tejszín/habhoz.
      De esetleg meg lehet próbálni zselatinpor nélkül is - jó keményre fel kell verni a tejszínt ( bár lehet, hogy ebben az esetben icipicit lágy lesz a hab a krém tetején, nem lesz annyira masszív - de ez az élvezeti értékén semmit nem fog rontani a süteménynek).
      Jó sütést kívánok!
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  21. Jaj,de fincsi lett!!!!
    Nagyon kíváncsi voltam erre a sütire és ma végre sort is kerítettem rá! 1-1-ben hozza a madártej ízét :)
    Köszi a receptet, Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Nóri, örömmel olvasom, hogy ezt írod.:) Ezt a sütit én is nagyon-nagyon szeretem, mivel madártej rajongó vagyok. :)

      Törlés
    2. Most vittünk délben a szülőknek is és Apukám azt mondta, hogy Ő ilyet kér a közelgő szülinapjára :)!

      Valószínűleg furán hangzik, de nekem ez a süti jobban ízlik,mint az eredeti madártej :)!

      Törlés
  22. Kedves Gabriella, tegnap megsütöttem ezt a sütit egy családi ünnepre, és hatalmas sikert arattam vele. :-) Nagyon finom lett! Köszönöm szépen ezt a remek receptet. Egyre több finomságot készítettem el a receptjeid alapján, és mindegyik szuper jó lett. Kiváncsian várom további ötleteidet. Üdvözlettel: Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit!
      Nagyon örülök, hogy elkészítetted a sütit és ennyire ízlik, tényleg nagyon finom, én is imádom! :) ...és azt is boldogan olvasom, hogy szereted a receptjeimet és szívesen készíted el az itt látott finomságokat. Köszönöm, hogy megírtad.
      További kellemes időtöltést kívánok Neked itt a blogomon és jó sütést-főzést! :)
      Gabriella

      Törlés
  23. Kedves Gabriella! Egy karácsonyi összejövetelre szeretném elkészíteni ezt a sütit. Szerinted szállítani (közlekedési eszközön, nem kocsival) mennyire lehet? Esetleg tepsiben és a helyszínen felvágni, talán ez lenne a legjobb. A felvágásra, hogy ilyen szép szeletek legyenek valami ötleted van esetleg? Még egy ötlet, nem tudom mennyire lehet jó, kicsit befagyasztani és mire odaérek vele még annyira merev lenne, hogy jól vágható ?

    VálaszTörlés
  24. Köszönöm Gabriella, a nagyon jó receptet elkészítettem, isteni finom volt!

    VálaszTörlés