Újburgonyás-húsos pite rusztikusan

Mostanában elég gyakran készítek húsos pitéket, lepényeket - és általában mindig szombat délutánra, illetve kora estére - ezzel "letudva" a szombati vacsorát. A szombat általában vásárlással, mosással, vasalással, takarítással telik, emiatt ezen a napon jól jön ilyen viszonylag hamar elkészíthető, egyszerűnek mondható étel, ami ráadásul még nagyon finom is. Persze bármelyik nap el lehet készíteni vacsorára, de nálunk ez amolyan szombati étel.
Bár tartottam attól, hogy a zöld fűszerek miatt a kisfiam nem fogja megenni (nem nagyon szereti a zöld ételeket és a zöld fűszerek illatát/ízét sem), és már épp azon gondolkodtam, hogy vajon mit fogok készíteni Neki gyorsan, ha nem eszi meg? ...amikor azt vettem észre, hogy szó nélkül, nagyon jóízűen majszolja a tányérjára tett szeletet. Öröm volt nézni, ahogy ette. :) Sőt, a végén még kaptam Tőle egy olyan megjegyzést is, hogy: "Anya, ez nagyon finom volt!". Hu, megkönnyebbültem, és nagyon örültem, hogy Neki is ízlett, ezáltal nem kellett más ételt készítenem. :) 
Tele van a teraszom zöld fűszeres dézsákkal: oregano, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, zsálya, menta... a többi pedig: póréhagyma, kapor stb. a kertben található - úgy tűnik Milán is kezdi megszeretni őket, végre lehet bátrabban használni. :)




Hozzávalók a tésztához:
24-25 cm átmérőjű piteformához
10 dkg vaj vagy margarin
25 dkg liszt
1 kávéskanál só
fél dl víz
1 tojássárgája

A töltelékhez:
1 tojás
50 dkg darált sertéshús
  pici olaj az elősütéshez
2 kis szál friss rozmaring
1 szál friss kakukkfű (elhagyható)
4-5 friss kisebb bazsalikomlevél
20 dkg újburgonya
só és őrölt fekete bors ízlés szerint




Elkészítés:
  1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, közben sózzuk, majd a tojássárgáját és a vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk a tésztacipót és fél órára a hűtőbe tesszük.
  2. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
  3. A darált húst serpenyőben elősütjük pici olajon, majd összekeverjük az apróra vágott fűszerekkel és az egész tojással. Hozzákeverjük a megfőzött burgonyát és az egész tojást is, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb darabra gömbölyítjük. A nagyobb darabot lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy az oldalára is jusson tészta (a piteformát előtte vajjal kikenjük). Beletöltjük a húsos tölteléket, majd a tetejét lezárjuk egy megfelelő méretűre nyújtott tésztalappal, a széleket összenyomkodjuk. (Mielőtt a felső tésztalapot ráhelyezzük a töltelékre, érdemes a közepére egy lyukat csinálni, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz.)
  5. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. (a sütési idő sütőfüggő)


Jó étvágyat!
  
Forrás: Nők Lapja Konyha 2013. május 

Megjegyzések

  1. Ezzel a finom újburgonyás-fűszeres töltelékkel igazán nagyon finom lehet, nem is csoda, hogy Milánnak is ennyire ízlett! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretjük a pitéket mi is:) Nagyon finom ízvilág ez a pite is és tényleg praktikus:)

    VálaszTörlés
  3. De jól néz ki, szerintem nálunk is mindenki tányérjáról elfogyna! Szerencsére a zöld fűszereket a gyerekek is szeretik, így bátran használhatom.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép guszta lett, ezt én is szívesen megenném szombaton, de akár ma is :)
    Nekem is vannak az erkélyen fűszernövények, de nem ilyen sokféle, mint neked :(

    VálaszTörlés
  5. Hú, de guszta, ezt hercegem is szívesen elfalatozná :) Mondhatni egy pasis "torta" :)

    VálaszTörlés
  6. Finom is lehetett a pitéd! A kicsik lassan barátkoznak a zöldekkel, az enyémek a zöldségeket is kitúrják, de változnak évről évre.

    VálaszTörlés
  7. Jaj de irigylem a teraszodat. Én is szeretnék mindenféle zöldfűszert. A pite nagyon guszta, nekem is jöhetne egy szeletke.

    VálaszTörlés
  8. Igazán mutatós ez a pite, benne minden földi jóval. Teli találat rohanós napokra. Eltettem a receptet, csak legyen időm kipróbálni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban