2013. október 30., szerda

Non plus ultra

A linzerkarikák mellett ez volt a második sütemény, melyet 13-14 éves koromban már egyedül sütöttem. Nagyon szerettem vele "pepecselni". :) Ma a kisfiammal készítettem, illetve Ő készítette, én csak irányítottam a munkálatokban. Emiatt nem lett nagyon szép - bár  bevallom, számomra most a legszebb, hiszen Milán kis kezei készítették. :) 
Nagyon finom omlós aprósütemény alig pár hozzávalóval - de szerintem ezt a sütit nem is kell bemutatnom, mert mindenki ismeri. Egyszerűen imádni való!
Természetesen a Horváth Ilona Szakácskönyvből készítettem, csak sokkal kevesebb cukorral, mint ahogy a könyvben szerepel, mert a családommal semmit nem szeretünk túl édesen. A könyvben ugyan nincs írva, de szerintem érdemes a tojásfehérjehabot gőz felett felverni, mert úgy jó magas marad sütés után és nem terül szét. Mivel a kisfiam készítette, én most kihagytam a gőz felett lévő munkálatokat.






Hozzávalók a tésztához: 
kb. 40 db-hoz
 20 dkg finomliszt
 15-20 dkg vaj
 4 dkg vaníliás cukor (4 csomag a 10 g-os csomagból)
 2 tojássárgája
 csipet só

A habhoz:
 10 dkg porcukor (a könyvben 20 dkg porcukor szerepel)
 2 tojásfehérje
 pár csepp citromlé

+ ízlés szerint sárgabarack- vagy málnalekvár

Csodás kerámia bögrék, tányérok és pogácsa szaggató készlet kapható a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 


 
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóiból omlós tésztát készítünk - olyat, amely könnyen kezelhető és jó nyújtható (ne legyen se lágy, se kemény), majd folpackba csomagolva 20 percre a hűtőbe tesszük.
2. Kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk és 3 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe sorakoztatjuk.
3. A tojásfehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a citrom levét és habbá verjük (a hab ne legyen túl kemény, de ne is folyjon - közepes állagú legyen, mert ha túl kemény a hab, sütés után leesnek a korongról). Mindegyik tésztakorongra kis halmot teszünk egy kiskanállal. (Ha magasabbra szeretnénk a habot, akkor érdemes gőz felett felverni.)
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 6-8 perc alatt megsütjük. 
5. Ha kihűlt, kettőt-kettőt lekvárral úgy ragasztunk össze, hogy a hab kívül legyen.




Jó étvágyat!

41 megjegyzés:

  1. Nagyon csodálatos süteményeket gyártottak azok az apró kezecskék. :) Biztos, finom is! Hogy fognak később örülni a barátnők, hogy ez a fiú sütni is tud. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Évi Milán nevében is. :) Örülök, hogy benéztél hozzám...

      Törlés
  2. Nagyon kis szépek lettek. És képzeld, én még sosem ettem ilyet, úgyhogy azt hiszem ezt a hiányosságot feltétlenül pótolnom kell.

    VálaszTörlés
  3. Igazán szépek, ki gondolná, hogy Milán készítette? Nagyon ügyes, de hát van kire hasonlítania:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi. Milán imád segíteni a sütésnél - igaz, ilyenkor dupla annyi időbe telik a sütés, de olyan örömmel tudja gyurmázni/szaggatni a tésztát, mérni a hozzávalókat és minden ilyesmit. Persze ha majd nagyobb lesz, szerintem a konyhának csak akkor fog a tájékára jönni, ha majd enni kellesz. :)

      Törlés
  4. Szépek a sütik! A kisfiad pedig nagyon aranyos:-)

    VálaszTörlés
  5. Ez olyan igazi nosztalgia sütemény... Nagyon szépek lettek. A kisfiad egy igazi kukta lett. :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :o) Ez valóban nosztalgia süti - a gyerekkoromba emlékeztet, és szerintem nem csak engem. :)
      Köszi Kriszti.

      Törlés
  6. Ilyen remek segítség mellett csakis mennyei süti készülhetett :) Nagyon szépek lettek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Janka. Örülök, hogy benéztél hozzám... :)

      Törlés
  7. Nagyon szepek lettek, ugyes kisfiad van! :) Kicsikorom kedvenc aprosutije volt, persze a mai napig imadom, mert csak ugy olvad az ember szajaban. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Mariann - a kisfiam nevében is. :) Valóban olyan szájban olvadós süti, annyira omlós. :))
      Örülök, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  8. Csodás fotók, nagyon szeretjük mi is ezt az apró finomságot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Dina, örülök, hogy bekukkantottál. :)

      Törlés
  9. No ezért a sütiért ölni tudnék. Mivel azonban pepecselős, anyukám szokta készíteni, télen úgyis ráér. :-)) De amint látom, Nagyfiút fogom ráállítani, mert ő is nagyon szeret pepecselni, a héten muffint sütött. :-)) Igazi, érzelemgazdag, a lányoknak kincset érő fiúkat nevelünk.Akik tudnak főzni, sütni és még jóképűek is . . . ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy mindenki pepecselősnek gondolja... pedig valójában nem pepecselős - szerintem. Vannak ettől sokkal pepecselősebb sütik is. :D
      Egyébként nagyon jót nevettem azon, amit írtál. Te mindig olyan jókedvre tudsz deríteni... :-))

      Törlés
  10. Köszönöm a receptet! Meg van a hétvégi sütink!!!
    Nagyon ügyes kisfiad van :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen a receptet, örülök, hogy tetszik.
      Köszönöm a kisfiam nevében is. :))

      Törlés
  11. Szia Gabika!
    Valahogy óvakodtam mindig a non plus ultrátol mert nekem még a habcsók sem szokott sikerülni...:((( de azt hiszem a receptedet (és persze a fotót) elnézve mégis belevágok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ágnes!
      Örülök, hogy tetszik és meghozták a kedvedet... :) aranyos vagy.
      Jó sütést Neked!

      Törlés
  12. Tehát kisült állapotban ragasztom össze? Vagy a habot külön sütöm?Ezt most nem értem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tésztakorongokat a tojásfehérjehabbal sütöd ki, majd kettőt összeragasztasz.

      Törlés
  13. Nekem leesik róla a hab. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tojásfehérjét nem kell túl keményre verni, mert akkor sütés után elválik, leesik a tésztáról. De azért ne legyen nagyon híg sem... épphogy csak annyira legyen folyós, hogy elterüljön a tésztán, amikor ráteszed egy kiskanállal.

      Törlés
  14. Kedves Gabriella!
    Tanácsot kérnék: megsütöttem ezt a nagyon finom sütit,minden szép és jó lett, de a hab a tetején sütés után összesett,pedig gőz felett vertem fel és közepessen keményre. Mit rontottam el?????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem akkor lehet, hogy nem volt elég kemény a hab, emiatt esett össze, mert nem volt tartása. Nagyon el kell találni ezt a habot, az sem jó, ha túl híg, és az sem, ha túl kemény. Épphogy csak annyira legyen folyós, hogy elterüljön a tésztakorongon, amikor ráteszed egy kiskanállal.

      Törlés
  15. Szia Gabriella!Ma megsütöttem nagyon fini,de én a tojásfehérje helyet cukor mázat tettem rá és nyomtam a tetejére egy szem vagy fél szem diót.Azért mert a tojásfehérjét nem szeretjük a sütin.Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna! Örülök, hogy megsütötted, köszönöm a további ötletet.

      Törlés
  16. Az egyik kedvencem. Anno kislánykoromban mindig én ragasztgattam:-) Nálunk ez amolyan karácsonyi süti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Petra!
      Hallottam már, hogy sokan karácsony körül készítik ezt a süteményt. Mi bármikor előkapjuk ezt a receptet az év bármely szakában... nagyon szeretjük.
      Nálunk a 4 és fél éves kisfiam szereti nagyon készíteni ezt a süteményt: imádja szaggatni a kis korongokat, aztán rápepecselni a habot a tetejére, majd amikor kisült, akkor Ő ragasztgatja össze. Jó kis móka ez számára, és persze utána pedig imádja eszegetni. :)
      Örülök, hogy írtál.
      Üdv., Gabriella

      Törlés
  17. már régóta készülök megsütni ha le jön az unokám mi is együtt megsütjük ö is szeret velem sütögetni

    VálaszTörlés
  18. Biztos nagyon finom lehet és nagyon egyszerű is, ha a kisfiad készítette ügyes kis cukrász!:D-)

    VálaszTörlés
  19. Biztos nagyon finom lehet és egyszerű,ügyes kis cukrász a kisfiad:D-)

    VálaszTörlés
  20. Szia! Megsütöttem,az ize kiváló,viszont a hab sütés közben besötetedett!Tehát nem lett olyan szép fehér mint ahogyan a foton látszik! Mit tehetnék következőkor , hogy jobb legyen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy picit magasabb hőfokon sütötted? Vagy esetleg 1 perccel hamarabb is ki lehetett volna venni a sütőből...

      Törlés
  21. A 40 db már összeragasztva ,vagy laponként értendő ?



    VálaszTörlés