2013. december 1., vasárnap

Vaníliás kiflicskék csokoládéval



Imádom a linzer jellegű süteményeket - ezért az omlós vaníliás kifliért pedig egyenesen rajongok. Már sütés közben is olyan kellemes vanília illat lengi be a konyhát. Teával vagy csak úgy magában nagyon finomságos. 
A formákat Anyukám tavaly nekem adta, 'mondván', neki már nincs türelme az ilyesmikhez. Én viszont néha kifejezetten szeretek az ilyen kis süteményekkel szöszmötölni.
Egyébként ezekről a formákról mindig az jut eszembe, amikor 13-14 éves koromban először sütöttem ezt a kiflit... Meg akartam lepni a szüleimet mire hazaérnek a munkahelyükről - csakhogy elfelejtettem kikenni vajjal a formákat és a tészta beleragadt. Nagyon csalódott voltam. De jó hír, hogy azóta soha nem feledkezem meg arról, hogy kivajazzam, ezáltal 'játszi' könnyedséggel kijön a tészta a formából. :)) Ha nincs formátok, semmi gond - kézzel is nagyon szép kis kifliket lehet formázni egyszerűen és ügyesen.


A felső kifli formában, az alsó kézi formázással készült.




Hozzávalók a tésztához: kb. 15-20 darab kis kiflihez
- 5 dkg puha vaj (de nem olvasztott!)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg porcukor
- 15 dkg liszt
- 1 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja

A mázhoz:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál olaj




Elkészítés:
1. A porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük a liszttel és a citromhéjjal, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojássárgája hozzáadásával tésztát gyúrunk.
2. A tésztát a formákba nyomkodjuk, vagy ha nincs formánk, akkor 15 egyenlő részre osztjuk, egyenként henger alakúra sodorjuk és kifli alakúra formázzuk. 
3. A formákat tepsire helyezzük - forma nélkül sütőpapíros tepsire tesszük - és előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 percig sütjük. Világos maradjon a tészta!!
4. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, és a kihűlt kiflik végeit belemártjuk a csokoládéba. Sütőpapírra helyezzük (erre biztos, hogy nem ragad oda) és hűvös helyre tesszük dermedni.



Jó étvágyat!
 

20 megjegyzés:

  1. Igencsak mutatósak ezek a formában sült kiflicskék! Nekem is van ilyen formám, de még soha nem használtam. Pedig van egy régi receptem hozzá... Most meg egy új:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi. Szerintem vedd elő azt a formát, olyan szép kis kifliket lehet vele készíteni...

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki egy olyan kérdésem lenne belül üreges a kifli?
    Köszi Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Évi! Nem üreges, tömör tészta. Örülök, hogy tetszik, köszi.

      Törlés
  3. Mi is szeretjük az ilyen kis kifliket, finomak! Szépek a képeid! :)

    VálaszTörlés
  4. Ó de guszták! Hasonló formáim nekem is vannak :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon mutatós kis apró sütik. Rengeteg ilyen kifliformám van itthon, de nem volt hozzá receptem ... eddig.
    Nagyon tetszik, muszáj lesz betervezni az ünnepekre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Nea, kedves vagy. :) Elő a formákkal, nagyon finom kis csemege.

      Törlés
  6. Nagyon helyeskék, a csokimázzal különösen finom a linzertészta! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek. Ilyen formákat még nem is láttam, mi még mindig kézzel formáztuk a kiflicskéket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, pedig ezek a formák nagyon régiek - Anyukámé volt...
      Egyébként köszi, örülök, hogy Neked is tetszik.

      Törlés
  8. A vajas kekszek örök kedvencek, a vanília is, imádom az illatát:) Nagyon szépek lettek, jópofa ez a kis forma, ilyenem még nincs:)

    VálaszTörlés
  9. Hasonló mint a madeleine. Nagyon csinos kiflikék. Karácsonykor jól mutat a süteményes tálon... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg hasonló Kriszti. Köszönöm, hogy benéztél.

      Törlés
  10. Kedves Gabi, ez a tészta esetleg jó lehet arra is , ha nem kifliket, hanem mindenféle karácsonyi szaggatóval csinálnék formákat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kriszti!
      Igen, ez a tészta megfelelő kiszúrós aprósüteményekhez is. Ahhoz, hogy könnyen kezelhető, jól nyújtható legyen, tudsz korrigálni egy kis liszttel, ha picit ragacsosnak érzed a tésztát.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés