2014. március 22., szombat

Kedvenc szelet - Világ finomja

Egy régi nosztalgia süteményt hozok most - valamikor gyerekkoromban ettem utoljára, és amikor valamelyik nap véletlenül rátaláltam a receptre Anyukám besárgult, foszladozó süteményes könyvében, nagyon megörültem. Ahogy végigolvastam a receptet, szinte éreztem a számban a puha tészta lapok között a kakaós és enyhén citromos ízű nagyon finom főzött krémet. Tegnap el is készítettem, éjszaka pihent egy kicsit a hűtőben, ma pedig vittük rokonlátogatóba, ahol nagy sikert aratott a sütemény. Többen kérték a receptet, igyekszem is a feltöltésével, hogy mindenki minél hamarabb el tudja készíteni a családjának. Ajánlom mindenkinek, nagyon fogjátok szeretni, mert egyszerű és nagyon finom!
Egyébként Anyukám könyvében "Kedvenc szelet"-ként szerepel, de Erzsi néni (a nagynéném: Anyukám nővére) receptgyűjteményében pedig "Világ finomja". A két névből is látszik, mennyire finom sütiről van szó. :)

Sajnos a fényképezőgépem az utolsó napjait élheti, napról-napra egyre rosszabb. :( Emiatt a fotóim nem lettek valami szépek, de azért 1-2 képen meg tudom mutatni Nektek ezt a nagyon finom süteményt.




A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu

 
Hozzávalók a tésztához:
 40 dkg sima liszt
 fél csomag sütőpor (6 g)
 12 dkg zsír
 12 dkg kristálycukor
 1 tojás
 1 kis doboz tejföl

A krémhez:
 20 dkg puha vaj
 20 dkg porcukor (a receptben 25 dkg van írva, de picit soknak találtam)
 5 dl tej
 2 evőkanál kristálycukor
 4 púpos evőkanál liszt sima liszt

 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
 1 evőkanál frissen facsart citromlé

A tetejére:
 3 evőkanál forralt víz
 3 evőkanál porcukor (átszitálva)
 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (átszitálva)
 3 dkg vaj

       
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport, a cukrot, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy jól gyúrható és könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Tehát a tejfölt a fokozatosan adjuk hozzá kis adagokban.)
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk kb. 20x30 cm-es téglalapra és kb. 3 mm vastagra, és egy lapos tepsiben vagy tepsi hátulján (enyhén zsírozva/lisztezve a felületét) kisütjük a tésztalapokat világosra. (Nálam 180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 6 percig sültek a lapok, de ez csak tájékoztató jellegű.) Amikor a szélek enyhén kezdenek pirulni, akkor már vegyük ki a tésztát, nem baj, ha puhának tűnik, mire kihűl, szilárdulni fog.
2. A krémhez az 5 dl tejben simára keverjük a 2 evőkanál kristálycukrot és a 4 evőkanál lisztet, majd közepes lángon sűrű krémmé főzzük - kihűtjük. (A gyorsabb hűlés érdekében hideg vízbe lehet állítani a tálat és folyamatosan kevergetve hűtjük.)
A porcukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet és jól kihabosítjuk.
Kettéválasztjuk: az egyikbe belekeverjük a kakaóport, a másikban az 1 evőkanál citromlevet.
3. Az egyik lapot ráhelyezzük egy tálcára, megkenjük a kakaós krémmel, erre enyhén rányomkodjuk a második lapot, melyet egyenletesen megkenünk a citromos/világos krémmel, majd óvatosan ráhelyezzük picit megnyomkodva a harmadik lapot is.
4. A mázhoz a hozzávalókat simára keverjük és elsimítjuk a sütemény tetején. 
5. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy átpuhuljanak a lapok, dermedjen a krém és az egész jól összeálljon.
6. Másnap szeletelve tálaljuk. (Érdemes 15 perccel hamarabb kivenni a hűtőből, mielőtt fogyasztjuk.)

Tipp:
A világos krémbe citromlé helyett tehetünk 1 csomag vaníliás cukrot 1 evőkanál rummal.
Jó étvágyat!

14 megjegyzés:

  1. Osztozom a nosztalgikus élményedben, nekem is gyerekkori kedvencem ez a szelet! Meg is lepem magunkat vele hamarosan. :)))

    VálaszTörlés
  2. Ez a recept, vagy hasonló az én régi receptes füzetemben is benne van, de sohse sütöttem. De tenni kell róla, mert irtó jól néz ki:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne halogasd sokáig, nagyon finom sütemény!! Nekem kedvencem! :-))

      Törlés
  3. Nem csodálkozom, hogy ez a neve a sütinek. Biztos nekem is az lenne... Nagyon finom biztos. Egyszer megsütöm.

    VálaszTörlés
  4. Ez olyan könnyűnek tűnik, hogy szinte lerepül a fotóról. Kár, hogy nem ér el idáig. Ha nem éppen most sülne a medvehagymás pogácsám, akkor lehet, hogy nekiállnék ennek :D Mindenesetre mentem a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban olyan könnyed, és olyan puha omlós a tésztája, hogy szinte olvad az ember szájában, nagyon finom! Süsd meg!! :)

      Törlés
  5. Én nem ismerem ezt a sütit, de nagyon finomnak hangzik. Igaz, hogy nagyon ritkán készítek több lapos sütiket, de most hogy közeledik Húsvét, keresgélek valami hasonló sütit, lehet, hogy pont ezt fogom megsütni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régebben én is féltem a több lapos sütiktől, mert macerásnak gondoltam. De ez a süti egyáltalán nem macerás, és ezt most nagyon őszintén és komolyan írom. Készítsd el, imádni fogjátok. :)

      Törlés
  6. Ez nagyon Finom sütemény,sokat készítettem már én is:)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, mennyire finom? Köszönöm szépen a megjegyzést.

      Törlés
  7. Anyukámtól tanultam, nálunk nagy kedvenc! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedvenc nálatok, kedvenc nálunk, kedvenc mindenkinél. :)
      Örülök, hogy benéztél Ildikó, köszönöm.

      Törlés