2014. május 27., kedd

Pupusas

Akárhányszor láttam ennek az ételnek a fotóját, mindig nagyokat nyeltem. ...és most végre elkészítettem. Amennyire egyszerű és annyira finom!! Teljesen oda lettem érte! Úgy érzem, minden héten meg kellesz sütnöm legalább egyszer - amíg rá nem ununk. :) Gyorsan, egyszerűen el lehet készíteni, ráadásul a töltelék is a kedvünk és a hűtőnk tartalma szerint variálható (sajt, sonka, kolbász, szalonna, lila hagyma, új hagyma, paprika, sajt vagy amivel csak el tudjuk képzelni).
A rohanós hétköznapok vacsorájaként vagy a takarítós, vásárlós szombat ebédjeként remek ötlet. Nálunk most toplistás lett.




Hozzávalók:
6 darabhoz
 30 dkg sima liszt
 1 teáskanál sütőpor
 1 teáskanál só
 0,5 dl olaj (50 ml)
 kb 1,2 dl víz (120 ml)

A töltelékhez:
 15 dkg császár szalonna
 3 evőkanál tejföl
 2 gerezd fokhagyma
 2 kisebb szál újhagyma
 10 dkg reszelt sajt
 só, őrölt bors ízlés szerint 

(A töltelékhez bármi mást tehetünk, amit szeretünk vagy amit a hűtőben találunk.)  


A pöttyös kézműves kerámia megtalálható a webáruházban az alábbi linken: 

   


 

Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd az olaj és a víz hozzáadásával tésztát kapunk. Gombócra formázzuk, becsomagoljuk egy fóliába és addig pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
2. A császár szalonnát kis kockákra vágjuk és félig átsütjük.
3. A fokhagymát, újhagymát, megpucoljuk, megmossuk és apróra vágjuk. 
4. Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a reszelt sajtot, a szalonnát, fokhagymát, hagymát - sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (nekem már nem kellett fűszerezni semmivel).
5. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk ovális vagy kör alakra, de vékonyra (kb. 2 mm vékonyra). A tészta közepére helyezzük a tölteléket, két szélét összecsípjük, picit ellapítjuk.
6. A teflon serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a tésztát, majd a közepesnél picit kisebb lángon megsütjük mindkét oldalát kb. 2-2 percig.  (2 perc az egyik oldal, 2 perc a másik oldal.) 

Tipp:
A teflon serpenyőben olaj vagy egyéb zsiradék nélkül is süthetjük, de én a császár szalonna megmaradt zsiradékából tettem a serpenyőbe 1 kávéskanálnyi zsírt minden sütés előtt - ezáltal még finomabb lett - szerintem. 


 Az elkészítés fázisai
  

Érik a cseresznyénk! 
Minden szabad percemet a cseresznyefa alatt töltöm... :)
Ez a kedvenc gyümölcsöm - csak kár, hogy olyan hamar leérik.

   

Jó étvágyat!

Forrás: itt

30 megjegyzés:

  1. Ha a hangot hallhatnád akkor most jó nagy nyelésekre lettél volna figyelmes. Nagyon guszta akár a pupusas, akár cseresznye mindkettőt szívesen fogadnám itt előttem:-)) Ezt biztos kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)) Érdemes Éva, mert nagyon finom! Én most nagy rajongója lettem.
      Örülök, hogy tetszenek a képek, köszönöm.

      Törlés
  2. Gyönyörűek és kívánatosak a töltött lepényeid! a fotóid pedig művésziek!
    A cseresznyéstáladba beleszerettem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy Marisz, köszönöm szépen! :)
      A tálacskát meg lehet vásárolni a webáruházban... ;)

      Törlés
  3. Nagyon guszta, tetszik :-) Bár még nem hallottam róla, de biztosan ízlene nekünk is! Nagyon szép a terítéked, főleg így a szabadban :-) És egy tálka cseresznyét is küldhetnél :-) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin, nagyon kedves vagy. :)
      Küldök én nagyon szívesen cseresznyét... :)

      Törlés
  4. Húh, ez aztán nagyon guszta! Most én nyelek nagyokat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz? Na én is így voltam vele, amíg csak nézegettem. :) Készítsd el, meglátod, milyen finom és egyszerű.
      Örülök, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  5. Igaz némi módosítással de elkészítettem, isteni finom :)) Könnyű és gyorsan kész van, rögtön dupla adagot készítettem, élesztővel és sült zsírral olaj helyett, nagyon finom lett. Tölteléknek meg minden olyan belekerült amit pl pizzán szeretünk, 16 darab lett a dupla mennyiségből, nem is lett két ugyan olyan ízű :D kicsit zsákbamacska, hogy épp amit elvettünk az milyen ízű...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Rita!
      Örömmel olvasom, hogy elkészítetted és ízlik, köszönöm, hogy megírtad.
      Valóban nagyon egyszerű és finom + azt teszünk bele, ami otthon van - ezért szerettem meg én is.

      Törlés
  6. Én is elkészítettem, de bevallom nem lett az igazi. A tészta nagyon megkeményedett és a szélein ahol vastagabb volt nem sült át rendesen... Pedig a töltelék nagyon finom lett, kár hogy itt-ott nyers maradt a tészta. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes... nekem egyáltalán nem volt kemény sehol a tészta. Sőt, nagyon finom puha volt mindenhol, és sehol nem volt nyers!
      Szerintem az a titka, hogy jó vékonyra nyújtsd ki a tésztát (én így csináltam) - 2 mm-nél vastagabb ne legyen! ...és amikor sütöd, akkor a serpenyőt forrósítsd fel, de sütés közben már csak a közepesnél kisebb lángos süsd végig, hogy szépen át tudjon sülni. Ha így készíted, akkor nem ég meg, szépen átsül és nem marad nyers!

      Törlés
  7. What lovely pictures. I hope to try something like this soon. I would love to own some Hugnarian dinner ware too! Here in Canada we call a baby held on the back of its mother in a tight bunting basket harness Papus. lol

    VálaszTörlés
  8. Ez olyan régóta izgat engem ez a pupusas... Olyan jól néz ki! Ki is fogom próbálni hamarosan... Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti tényleg nagyon finom, ki kell próbálnod!! :)

      Törlés
  9. Ez nagyon guszta! Szerinted mennyire áll el másnapig? Kirándulásra vinném, éhhalál ellen ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát... nálunk másnapig még egyszer sem maradt meg, úgyhogy fogalmam nincs, milyen lehet másnaposan... :)

      Törlés
  10. Én még csak a nagyokat nyelés szintjén tartok. Pedig jó néhány helyen megcsodáltam már, de azt hiszem, most megadtad az utolsó löketet:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Remélem, jó nagy lökést adtam? Feltétlenül készítsd el!

      Törlés
  11. Én is elkészítettem...A siker nem maradt el..Finom krémes lett a töltelék..Kívül kellemesen roppanós,de egyébként finom puha a tésztája..Hamar elfogyott..Párom boldogan és elismerően hümmögött,miközben jóízűen falatozott..
    Köszönöm a receptet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen Márta, örülök, hogy ízlett. :)

      Törlés
  12. Én is köszönöm Gabriella a receptet, ez volt ma a vacsi :)
    További sok-sok sikert kívánok!

    Üdvözlettel:
    Melinda

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Melinda. Örömmel olvasom, hogy Te is elkészítetted és ízlett Nektek is. :)
      Köszönöm, hogy megírtad.
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  13. Kedves Gabriella,
    már régóta szemezek ezzel a recepttel és tőlem függetlenül a férjem is megtalálta, sőt kérte, hogy készítsem el. Nagyon gyors és isteni finom. Nagyon köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy elkészítetted és ízlik Nektek is.
      Szívesen - én pedig köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  14. Vacsira készítettem el és nagyon jót ettünk belőle! Egyszerű és ízletes :)!
    Köszi a finom receptet!!!!

    VálaszTörlés
  15. Nagyon jó recept, már többször is készítettem, de mindig nyers marad az összeillesztésnél, pedig nagyon vékonyra nyújtom. Mit csinálok rosszul?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella!
      Próbáld az összeillesztést is minél kevesebb tésztával megoldani, illetve ezt a részt valóban alacsony lángon, több ideig süsd a serpenyőben, hogy tutira átsüljön szépen.

      Törlés
  16. Kedves Gabriella!
    Nagyon szeretem ezt a receptet, rengetegszer csináltam már, mindig más töltelékkel. Laktató, gyakran csinálom másnapra is reggelinek, kirándulásra.
    Másik kedvencem a kakaós-fahéjas csavart rúd! Dupla adaggal készítem mindig!
    Köszönöm ezt és a többi finom receptet!

    VálaszTörlés