2014. június 12., csütörtök

Eperdzsem és eperlekvár

Idén különösen sok eper volt a kertünkben, nem győztük szedni és enni, ezért készült belőle lekvár és dzsem is. 2 hete folyamatosan főzöm az eperlekvárt és mindig csak kis adagokban, ahogy leszedjük az epreket. Nem gondoltam, hogy fel fogom tenni a blogra, hiszen annyira egyszerű, de többen is kértetek receptet, úgyhogy most gyorsan közzé teszem - talán még találtok egy kis epret Ti is a lekvárhoz vagy a dzsemhez. :)


Hozzávalók a dzsemhez:
 1,2 kg eper
 35 dkg kristálycukor (lehet más édesítőszer is)
 1 tasak dzsemfix szuper 3:1

Ha több eperrel készítjük, akkor a többi hozzávalót arányosan felszorozzuk.

Elkészítés:
1. Az epret megmossuk, eltávolítjuk a szárát, és apróra vágjuk.
2. Beletesszük a gyümölcsöt egy akkora lábasba, melyben 'kényelmesen' elfér minden úgy, hogy kevergetni is tudjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet, majd nagy lángon, állandó keverés mellett felforraljuk. A forrástól számítva kb. 3 percig 'rotyogtatjuk' - közben kevergetjük.
3. Leszedjük a tetején keletkezett habot és tiszta, előkészített üvegekbe merjük. Az üvegeket teljesen tegyük tele, majd jó erősen rázárjuk a tetejét és mindegyiket fejjel lefelé fordítjuk 5 percre.
4. Ha dzsemfixet használunk, akkor nem muszáj száraz dunsztba tenni, de én megszokásból soha nem hagyom ki ezt a folyamatot. :)

Ne menjetek el, mert ha lefelé görgettek, következik az eperlekvár. :)


Hozzávalók az eperlekvárhoz:
 1,2 kg eper
 30 dkg kristálycukor (ízlés szerint lehet több cukor is)

Ha több kg eperrel készítjük, a cukor mennyiségét hozzászorozzuk.

Elkészítés:
1. Az üvegeket alaposan kimossuk.
2. Az érett, egészséges, megmosott/megtisztított epreket apróra vágjuk, majd rétegezve beletesszük egy fazékba (egy sor eper, majd meghintjük cukorral, ismét eper, majd cukor).  
3. Egy éjszaka hűvös helyen állni hagyjuk.
4. Mivel levet ereszt, másnap valamennyi levet leveszünk róla (ezt üvegbe töltjük és jó lesz szörpnek). A cukros epret egy lábasban nagy lángon elkezdjük felforralni, közben folyamatosan kevergetjük. Forrás után addig rotyogtatjuk, amíg elég sűrűnek nem érezzük. 
5. Ha megfelelő sűrűségűnek érezzük, beletöltjük a tiszta üvegekbe (teljesen tele tegyük az üvegeket), jól rászorítjuk a tetejét, majd 5-10 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket. Végül száraz dunsztba tesszük (egy ládába plédet teszünk és ebbe jól bebugyoláljuk az üvegeket) - benne hagyjuk 1-2-3 napig, amíg teljesen ki nem hűlnek a lekvárok. 

A tálalás a Pöttyös Otthon webáruházból:
www.pottyosotthon.hu

  
 
Jó lekvárfőzést kívánok Nektek! :)

2 megjegyzés: