2014. június 5., csütörtök

Epres-túrós rétes

Tavaly rátaláltam Lajos Mari rétestésztájára egy nagyon régi újságban, akkor kipróbáltam a sonkás-hagymás verziót és annyira jól sikerült a tésztája - azóta bátran nekiállok a rétes készítéséhez (is). Nagyon szeretem ennek a tésztának az állagát, mert hihetetlen könnyű bánni vele, nem kell húzogatni az asztalon, elég ha a gyúrótáblán jó vékonyra kinyújtjuk és már tölthetjük is. Az eredeti receptben is úgy szerepel, hogy csak nyújtani kell - ezért figyeltem fel rá. :) Ráadásul nagyon könnyű vékonyra nyújtani, nem kell vele küzdeni. Próbáljátok ki Ti is nyugodtan... bármilyen töltelékkel. Nálam most epres-túrós változatban készült, mert annyi eprünk van idén, hogy nem győzzük enni. ...és mit mondjak? Nagyon 'bejött' nekünk ez a töltelék.


 A fotókon szereplő pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken: 


Hozzávalók a tésztához:
 18 dkg sima liszt
 1 tojás
 1 evőkanál olaj
 1 kávéskanál citromlé
 1 csipet só
 kb. fél dl langyos víz

A kenéshez:
 1 dl tejföl
 1 dl olaj  

A töltelékhez:
 50 dkg tehéntúró
 15 dkg kristálycukor (vagy nyírfacukor)
 3 evőkanál búzadara
 1 tojás
 40 dkg eper tisztítva, darabokra vágva


    



Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, a tojást, az olajat, citromlét és a sót annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk és fél órát pihentetjük.
2. A töltelékhez a túrót, cukrot, búzadarát és a tojást egy tálban elkeverjük addig, amíg a cukor el nem olvad.
3. A tésztát két cipóra osztjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra jó vékonyra, megkenjük a tejföl és olaj keverékével, egyenletesen eloszlatjuk rajta a túró felét, megszórjuk az eper felével. Két oldalt picit ráhajtjuk a tésztát a töltelékre (ahogy a fenti képen is látszik) és feltekerjük, mint a piskótatekercset (a hajtás része alulra kerüljön). A másik cipóval is ugyanígy járunk el. 
4. Sütőpapíros tepsire tesszük a réteseket, a tetejüket megkenjük a maradék tejföl-olaj keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
5. Öt percig hagyjuk pihenni, majd szélesebb darabokra szeleteljük és porcukorral meghintve langymelegen tálaljuk.




A szüleim kertjében ilyen szép eperszemek teremnek 



Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép rétest készítettél! Az ízkombináció is nyerő! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik. :)

      Törlés
  2. Nagyon szép és igen jó kis recept! Megjegyzem magamnak! Megint csábitól ezzel a szép eperrel, bár látom már a cseresznye is terítéken van. Csodásak ezek a kiegészítőid csak lehet hogy nekem kicsit drága. Megnézem !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, örülök, hogy tetszik Neked is a recept. :)
      Nem olyan drágák ezek a kézműves kerámiák - a mi webáruházunkban 50-60 %-kal jobb áron lehet kapni, mint máshol. Gyere és nézelődj egy kicsit, szerintem találsz olyat, ami megfelel Neked árban is...

      Törlés
  3. Guszta! Az utolsó kép különösen tetszik :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a receptet! Elkészítettem igaz én még húztam a tésztát amíg engedte így szép hártyás lett.
    A képeim megsem közelítik a tieidet ,de te bizonyosan profi géppel fotózol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen Ilona, örülök, hogy tetszett és ízlett. Köszönöm szépen a megjegyzést.

      Törlés
  5. Én nem tudom, de idén nem ettem igazán finom epret. Nem volt édes egyik sem. A képeid csodásak a rétes fergeteges lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti, örülök, hogy tetszik. :)
      Nekünk saját eper van a kertben és nagyon finom zamatos és édes.

      Törlés
  6. Az epres-túrós töltelékkel is nagyon finom lehet a rétes, kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony finom Hankka. Örülök, hogy benéztél... :)

      Törlés