2014. június 10., kedd

Tejfölös-szalonnás galette

Egy olyan sós lepényt hozok Nektek, melynek a tésztája nagyon jó állagú és egy jó fél óra múlva már ehető is. Alig szükséges hozzá pár dolog, mégis 3-4 ember jól lakik vele - a feltét pedig ízlés szerint változhat (vagy aszerint, ami a hűtőben található). Hétköznapi gyors vacsorának nagyon jó ötlet, bár mi az ilyesmit a szombat délutánokon szoktuk nagyon szeretni, amikor is az egész nap a takarítással, mosással, fűnyírással, udvarrendezéssel telik és nincs idő nagy sütés-főzés bonyolításához - viszont mindig nagyon megéhezünk a  nagy munkában és gyorsan valami finomat szeretnénk enni. :)




Hozzávalók a tésztához: 
 25 dkg finomliszt
 12 dkg vaj
 1,5 dl natúr joghurt

+ 1 felvert tojás a kenéshez

A feltéthez:
 3dl tejföl
 3 szál újhagyma
 15 dkg szalonna (nálam most császárszalonna, de bacon is lehet)
 só, őrölt bors ízlés szerint


   

A szép pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:




Elkészítés:
1. A lisztben morzsoljuk el a vajat, majd adjuk hozzá a joghurtot és gyúrjuk össze a tésztát. (bár nekem össze szokott állni a tészta, de ha nem állna össze, adjunk hozzá pici hideg vizet)
Gombóccá formázzuk és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 20 percre.
2. Addig elkészítjük a feltétet: az újhagymát megtisztítjuk/megmossuk, felszeleteljük, a szalonnát vékony darabokra szeleteljük.
3. A tésztát négy, azonos méretű kerek lappá nyújtjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük őket. Mindegyiket megkenjük a tejföllel (a széleket 2 cm szélességben hagyjuk ki), szórjuk rá egyenletesen a felkarikázott újhagymát és a szalonnát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
4. A tészta széleit körben visszahajtjuk/felhajtjuk, itt-ott egy picit össze is csíphetjük és a felvert tojással lekenjük.
5. Előmelegített 200 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet)


   

Jó étvágyat!

Forrás: Nők lapja konyha 2013. november  

28 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm szépen - nagyon finom is! Amennyire egyszerű és gyors, annyira finom!

      Törlés
  2. Jaj de nagyon jól néz ki. És ha még nem mondtam volna, a bögréid is tetszenek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. :) Rég hallottam rólad, örülök, hogy itt vagy. :)

      Törlés
  3. ezt én is elfogom készíteni,nagyon guszta :-)

    VálaszTörlés
  4. Ezzel most végleg megfűztél, el is készítem a napokban! Szuper!

    VálaszTörlés
  5. Klassz recept és a képek is nagyon tetszenek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Andi, örülök, hogy tetszenek a fotók is. :)

      Törlés
  6. Holnap elkészítem Gabriella, nagyon guszta :D

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik, viszem is a receptet, hamarosan elkészül. köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  8. Nekem is tetszik, és biztos, hogy a családomnak is ízleni fog!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben én is biztos vagyok Piroska, és köszönöm.

      Törlés
  9. Szia ! Ez a mennyiség hány főre elegendő ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anikó!
      Attól függ, hogy milyen étvágyú emberek eszik, de 4 főre biztos, hogy elég, mert 4 darab kb. 20 cm átmérőjű galette készül ebből a mennyiségből.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  10. Nagyon szépen köszönöm ! Holnap megsütöm ! :-)

    VálaszTörlés
  11. Ez volt a tegnap esti vacsi, szupet recept!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Nóri,
      örülök, hogy ízlett és köszönöm, hogy megírtad.
      Üdv.,
      Gabriella

      Törlés
  12. Szia Gabriella,szerinted ez a finomság teljes őrlésű liszttel is elkészíthető? Gusztusos, biztosan finom is, de nem használok finomlisztet...
    üdv. Marcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marcsi!
      Igen, elkészíthető teljes kiőrlésű liszttel is, készítettem már azzal a liszttel.
      Jó sütést kívánok!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  13. Nagyon finom. Én kockára vágott paradicsommal és kaliforniai paprikával is feltúrbóztam, és sajtot szórtam a tetejére. Csináltam sonkás és szalámis változatot is. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  14. Semmi lazítóanyag nem kell a tésztához? Élesztő, sütőpor, szódabikarbóna?

    VálaszTörlés