Epres túrótorta

Könnyed, laza csokoládés piskóta kellemesen citromos túrós krémmel, melyet tökéletesen kiegészítenek a szép, zamatos eperszemek. Nagyon-nagyon finom, nem túl édes tortáról van szó... Süssétek meg az eperszezonban!
3 hete volt a kis szőke hercegem névnapja, még akkor sütöttem neki ezt a nagyon egyszerű és nagyon finom tortát. Aznap este nálunk vacsoráztak a szüleim is. Mostanában annyi dolgom van, úgy érzem soha nem érek a  végére, emiatt nem sok időm volt a vacsora készítésére sem, de a leves és főétel után mindenképp szerettem volna egy gyors és egyszerű tortát is, ezért esett erre a választásom. Először a legkisebb tortaformában akartam készíteni, de milyen jó, hogy végül a nagyobb adag mellett döntöttem, mert annyira ízlett a család minden tagjának, hogy pillanatok alatt eltüntettük - valóban nagy kedvencünk lett ez a torta! 💗




Hozzávalók a tésztához:
26 cm-es kapcsos tortaformához
2 dkg vaj
2 dkg étcsokoládé
3 tojás
6 dkg kristálycukor
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
fél csomag sütőpor (6 g)
4 dkg finomliszt

A túrókrémhez:
50 dkg friss eper 
(+ a díszítéshez még néhány szem)
25 dkg tehéntúró
12,5 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja (bio)
fél citrom frissen facsart leve
2 evőkanál zselatin
fél dl hideg víz
4 dl hideg habtejszín


A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

 

Elkészítés:
  1. A tésztához a vajat és a csokoládét gőz felett összeolvasztjuk.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét félig felverjük a robotgéppel, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Ezután hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a vajas csokoládét is. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet.
  3. A masszát sütőpapírral kibélelt (vagy enyhén vajazott/lisztezett) kapcsos tortaformába öntjük és előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (A sütési idő sütőfüggő, tűpróbával ellenőrizzük.) Ha kihűlt, kivesszük a tortaformából, elmossuk, eltöröljük a formát és visszahelyezzük bele a piskótalapot.
  4. A megmosott, száraz eperszemeket kettévágjuk, tetejét is levágjuk és az alsó képen látható módon körbe kirakjuk a forma oldalát az eprekkel. (Kb. 40 dkg epret használjunk el.)
  5. A krémhez a túrót, cukrot, a citrom héját és levét robotgép segítségével pépesre keverjük. 
  6. A vizet meglangyosítjuk, simára keverjük benne a zselatinport és kicsit még együtt melegítjük (de ne forrjon). Majd félretesszük egy picit hűlni, de ne hűtsük ki teljesen!
  7. A tejszínt felverjük, majd beleforgatjuk a túrós masszába, belekeverjük a maradék 10 dkg kockára vágott epret is és a langyos zselatint. Az így kapott túrós krémet beletöltjük a tortaformába - egy kicsit megpaskoljuk a krém tetejét kanállal, hogy borzas legyen, majd hűtőbe tesszük kb. 2 órára.
  8. Tálalás előtt kivesszük a formából a tortát, a tetejét eperszemekkel díszítjük.


     
 

Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Isten éltesse Milánt, így utólag! Nagyon szép és finom tortát kapott!

    VálaszTörlés
  2. A bal oladal felugró pinterest és facebook-profil táblácskát hogy lehet eltűntetni, kikapcsolni az oldaladon? Nincs rajta x, de gyakorlatilag nem tudom elolvasni a postjaid, mert pont a képernyő közepét, baloldalát takarja:-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsuzsa!
      A közösségi oldalaim gombjai csak akkor jönnek fel táblába, amikor odateszed az egeret és amint elveszed róla, máris visszamennek kis gombokba.
      De amint lesz kis időm átteszem a jobb oldalra.
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
    2. Nekem folyamatosan ott van, akárhová teszem az egeret. :-(
      Az egérrátétel max. azt választja, hogy melyik van elől.

      Törlés
    3. El nem bírom képzelni, nálad hogy jelenig meg úgy a közösségi táblácska, hogy nem lehet eltüntetni. Mielőtt csináltam pár nappal ezelőtt, a számítógépemen és 2 laptopon is megnéztem és mindegyiken jól működnek ezek a közösségi gombok. Pedig a 3 gépemen különböző módon vannak beállítva a képernyőszélességek, mégsem zavaró egyik gépen sem.
      Milyen böngészőt használsz? Ha nem Mozilla Firefox-ot, akkor esetleg tudom neked ajánlani, hogy töltsd le ingyenesen és azon keresztül próbálj netezni. Az Explorer szokott furcsaságokat csinálni, nekem az nem valami jó böngésző - most így hirtelen arra tudok gyanakodni, hogy esetleg azzal van nálad a gond.

      Törlés
    4. Opera-t használok,és azon a helyzet változatlan.Most is vakon gépelek, mert a bal oldal 5-6 centiját takarják az ablakok. Sebaj, majd akkor a te oldaladhoz más böngészőt használok ezután:-)

      Törlés
  3. Nagyon szép és igen finom lehet! Pont ezt a receptet választottam a Desszert újságban elkészíteni a lányom szülinapjára! Remélem nekem is sikerül majd ilyen szépre. Boldog névnapot a kis szőke hercegednek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is pont a Desszert újságban láttam a receptet Éva. :) Mindenképp készítsd el a lányod születésnapjára, mert nagyon-nagyon finom! Majd meglátjátok...
      ...és köszönöm szépen a kis szőke herceg nevében is - kedves vagy. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban