2015. június 25., csütörtök

Zsenge zöldborsóleves

Nincs is jobb annál, amikor az ember a kertjében termesztett zöldségekből készít valami finomat a családjának. Ezek a zöldségek nyáron a kertben olyan frissek, üdék és zsengék. Ilyenkor a borsót nyersen is nagyon szeretem, mert annyira finom édes! ...és a sárgarépát is örömmel rágcsálom csak úgy magában. :) 
Gondolom, ebből a kis bevezetőből kitaláltátok, hogy ehhez a zsenge zöldborsóleveshez minden zöldséget a kertemből szedtem össze és nagyon-nagyon finom lett! Szeretitek Ti is? Én úgy készítem, ahogy sok-sok évvel ezelőtt Anyukámtól tanultam... Bár Ő többféle tésztával is szokta készíteni: valamikor vajgaluskával, néha csipetkével, esetleg grízgaluskával - mikor melyikkel - de én csipetkével készítem mindig, mert ezzel szeretem igazán.





 A pöttyös kerámia mélytányér megtalálható a webáruházban az alábbi linken:


Hozzávalók:
60-80 dkg csöves zöldborsó
2 dkg zsír (vagy 1,5 evőkanál olaj)
2 dkg liszt
1 csokor friss petrezselyem
1 kis fej vöröshagyma
7-8 szál zsenge fehér répa
5-6 szál zsenge sárgarépa
1 teáskanálnyi őrölt paprika
só, őrölt bors ízlés szerint

A csipetkéhez:
1 tojás
10 dkg liszt




Elkészítés:
1. A borsót kifejtjük, megmossuk, a hagymást megpucoljuk, megmossuk, a fehér és sárgarépát is megsúroljuk, megmossuk és karikákra vágjuk.
2. A zsiradékot egy lábosban felforrósítjuk és puhára pároljuk benne a zöldségeket (borsót, hagymát, fehér és sárgarépát). Majd meghintjük a liszttel és pirospaprikával - így is kicsit pirítjuk.
3. Felöntjük ízlés szerinti vízzel (attól függően, hogy ki mennyire szereti sűrűbben vagy ritkábban a levest), sózzuk, borsozzuk szintén ízlés szerint. Beletesszük az összekötött csokornyi petrezselymet is. Felfőzzük a levest (nem kell túl sokáig főzni, mert ezek a zsenge zöldségek hamar megfőnek).
4. Közben rétestésztát gyúrunk a tojásból és lisztből, majd apró borsónyi nagyságú tésztákat csipkedünk egy tiszta konyharuhára. A vége felé beletesszük a levesbe, de ezzel már csak 3-4 percet főzzük tovább - amikor feljön a tészta a leves tetejére, akkor elkészült.





   
Jó étvágyat!
   

3 megjegyzés:

  1. Finom lehetett! Én is szinte ugyanígy főzöm :-)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez nagyon fincsi lehet!Imádom a zöldség levest,amúgy nagyon leveses vagyok.Igy még nem csináltam de legközelebb igy fogom ; ))

    VálaszTörlés
  3. Enikő Kercsónak: Így a legfinomabb friss borsóból, hidd el!! Te valószinüleg vízbe teszed oda, de ezután a Gabika receptjét csináld, hidd el nem fogsz csalódni benne!! Ilyenkor szezonjában szinte minden nap borsót eszünk, annyira szeretjük!! Üdv. Évi

    VálaszTörlés