Meggyes krémes sütemény

Gyerekkorom legfinomabb süteménye! Az "el kezdem enni és nem tudom abbahagyni" kategóriába tartozik. :) Nagyon eteti magát a pihe-puha piskóta a lágy, kellemes krémmel, savanykás gyümölccsel és hűsítő zselatinnal. Egyszerűen imádom! Elkészíteni kb. 1 óra és igazán könnyű, ezáltal a kezdő háziasszonyoknak is nyugodt szívvel ajánlom.
A '80-as évek végén vagy a '90-es évek elején Anyukám minden fontosabb ünnepre elkészítette hosszú éveken keresztül - nem csak nyáron a meggyszezonban, hanem karácsonykor és húsvétkor is jelen volt a megterített asztalon. De a rengeteg új receptnek köszönhetően egyszer csak feledésbe merült ez a nagyon finom sütemény, és magam sem akartam elhinni, de amikor most utána számoltam, bizony van 20 éve is, hogy utoljára készítette. Én pedig most először. Ennek köszönhetően meg is ettem belőle hétvégén 7-8 szeletet! Egész vasárnap "rájártam". Te jó ég!! Kimondani is sok... 8 szelet! Tényleg nem tudok neki ellenállni. Még jó, hogy most épp rám fér + 1-2 kiló hízás. :)


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban is az alábbi linken: 
www.pottyosotthon.hu 

Hozzávalók a piskótához:
kb. 20x25 cm-es tepsihez
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)

A krémhez:
1 csomag eper pudingpor
fél liter tej
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg porcukor

A zselatinos réteghez:
fél liter meggylé
2 evőkanál zselatinpor
(de ha nincs meggylé, akkor helyettesíthető 2x12 g-os piros tortazseléporral és vízzel)

kb. 40 dkg megmosott/kimagozott meggy
2 evőkanál kristálycukor 
(vagy meggybefőtt - ebben az esetben nem kell a cukor)  





Elkészítés:
1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral habossá keverjük (fehéredésig), majd hozzáadjuk a sütőporral átszitált lisztet, végül a tojásfehérjéket is, melyet előtte kemény habbá vertünk. 
2. Sütőpapíros vagy enyhén kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a tésztát és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. (Végezzünk tűpróbát!) A megsült tésztát fatáblára vagy rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
3. A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a lábasba a maradék tejjel együtt és jó sűrűre főzzük, teljesen kihűtjük. Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kihabosítjuk a kihűlt pudinggal. A krémet a piskótára kenjük egyenletesen.
4. A kimagozott meggyet összekeverjük a cukorral és lecsöpögtetjük (ha meggybefőttel készítjük, akkor a befőttet csöpögtetjük le), majd rátesszük a krémre.
5. A meggylében simára keverjük a zselatint, főzzük néhány percig, majd hagyjuk hűlni 7-8 percig. Amikor már kezd sűrűsödni, akkor a tészta/meggy tetejére öntjük. 
(Ha piros színű tortazselét használunk, akkor 2x12 g-os zacskóhoz adunk 1 evőkanál cukrot, majd hozzáadjunk 4 dl vizet, főzzük 1 percig a forrástól számítva, majd hagyjuk hűlni 8-10 percig és ráöntjük a sütemény tetejére.)  
6. Egy-két órára hűtőbe tesszük, majd szeletelve tálaljuk.




Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. Finomnak néz ki, kár lett volna nem elkészítened :-)

    VálaszTörlés
  2. Gabriella, nagyon szép a sütid. Biztos, hogy ilyen finom is!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Bizony most nekem is lecsúszna belőle 1-2 vagy talán 3 szelet is:-))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ez a recept! Számomra új, de kihagyhatatlan!

    VálaszTörlés
  5. NAGYON GUSZTA, , AZ A FEHÉR A KRÉMEN TEJSZÍNHAB?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs rajta tejszínhab. Nyár közepén fotóztam a forróságban és hiába akkor vettem ki a hűtőből, hirtelen olyan lágy lett a krém a kinti kánikulában... néhol tényleg olyan, mintha tejszínhab is lenne a krémen, de nincs. :)
      Viszont érdemes elkészíteni, mert ritka finom sütemény! Én valami rengeteget bírok enni belőle. :)

      Törlés
  6. Nekem is sikerült megsütnöm! Nagyon nagyon finom! Nálunk a családba kivétel nélkül mindenki szerette :) Hihetetlen hamar elfogyott! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szuper recept! Én is megsütöttem és a család minden tagjának ízlett! Gyorsan elfogyott :) köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban