2015. szeptember 10., csütörtök

Kakaós és túrós háromszögek

A két közkedvelt, illetve közismert töltelék minden bizonnyal a kakaó és túró. Ha mindezt egy finom, puha kelt tésztába rejtjük, akkor egész biztos, hogy a családtagoknál sikert aratunk vele. Ez a sütemény tökéletes hétvégi reggelinek egy bögre tejjel, de hétköznap is kitűnően csomagolható tízóraira a gyerkőcöknek. Nálunk viszont szombat délutáni nassolni való volt és nagyon-nagyon szerettük! 
Ki-ki kedvére válogathat, melyik töltelékkel kéri, vagy inkább ebből is és abból is egy kicsikét. :) 


A kézműves kerámia készlet több színben megtalálható a webáruházban az alábbi linken:





Hozzávalók: 
36 darabhoz
80 dkg finom liszt átszitálva
5 dkg friss élesztő
3 evőkanál kristálycukor
3 dl langyos tej
1 kávéskanál só
kb. 1,5-2 dl olaj

A kakaós töltelékhez:
3 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
5 púpos evőkanál kristálycukor
8 dkg olvasztott vaj

A túrós töltelékhez:
25 dkg túró
3 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
1 tojássárgája
3 evőkanál tejföl
1 citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)
1 csomag vaníliás cukor 

A tetejére:
1 tojássárgája
 1 evőkanál tej 

  




Elkészítés:
1. Az élesztőt 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk a tejben. A liszttel összekeverjük a többi cukrot, sót, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztős tejet, végül annyi olajat adunk hozzá, hogy közepesen lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. (Előfordulhat, hogy nem kell hozzá a 1,5 dl olaj, ezért ezt adjuk hozzá utoljára fokozatosan.) A tésztát a kenyérsütőgép dagasztóprogramjával is elkészíthetjük vagy robotgéppel is bedagaszthatjuk, illetve kézzel is. Majd letakarva duplájára kelesztjük.
2. A kakaós töltelékhez összekeverjük a cukrot és a kakaóport, illetve a túrós töltelékhez is jó alaposan összekeverjük a hozzávalókat (ha a túró nagyon darabos, előtte villával áttörhetjük).
3. Ha megkelt a tészta 4 egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra és 2-3 mm vékonyra, megkenjük egyenletesen a túrós töltelék felével. Feltekerjük, mint a bejglit, majd az alsó képen látható módon 9 db egyenlő háromszögre szeleteljük, sütőpapíros tepsire helyezzük. A másik tésztával is ugyanígy járunk el, így összesen 18 db túrós háromszöget kapunk.
4. Kinyújtjuk a harmadik tésztát is téglalap alakúra, 2-3 mm vékonyra, megkenjük egyenletesen az olvasztott vaj felével, megszórjuk a kakaópor és porcukor keverékének felével, majd feltekerjük és 9 egyenlő háromszögre szeleteljük - a szeleteket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A negyedig tésztával is ugyanígy járunk el, így a végén 18 db kakaós háromszögünk lesz. 
(A megkelt tésztát 4 helyett akár 2 felé is oszthatjuk... én azért tettem négy felé, mert így egyenként könnyebb vékonyra kinyújtani.) 
5. A tepsiben felsorakoztatott tészták tetejét lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet.) Ne süssük túl őket, de persze ne maradjon nyers sem!

Tipp: A süteményből kimaradt 2 tojásfehérjét ne dobjuk el, fagyasszuk le és jó lesz legközelebb egy olyan süteményhez, melyhez csak tojásfehérje kell.






Jó étvágyat!

 Forrás: itt

11 megjegyzés:

  1. Ezzel a pohár tejjel - ha lehet vaníliással - kérem! Isteninek néznek ki :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták, én mindkettőből kérnék :-)

    VálaszTörlés
  3. Én is csatlakozom és mindkettőből kérek, és előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Vajas, sajtos krémmel töltve is isteni!:-)) A tetejére köménymagot is szórhatunk!

    VálaszTörlés
  5. Épp most kel a tésztám!kíváncsi vagyok h sikerül...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a recept szerint készítetted, akkor egész biztos, hogy jól sikerül. :)

      Törlés
  6. Kérdésem lenne,diótöltelékkel és màktöltelékkel is elkészithető?

    VálaszTörlés