Narancskrémes szelet - üdítően finom!

Puha piskóta, narancs szeletekkel és nem túl édes, intenzíven narancsos krémmel. Nagyon finom sütemény, a nem lehet abbahagyni kategóriába tartozik! Ha elkészítitek, ezzel számoljatok. 😊 Most készítettem először, de betettem a receptet a gyakran elkészítendők közé, annyira ízlett mindenkinek.





Hozzávalók a tésztához:
30x25 cm-es tepsihez
4 tojás
10 dkg porcukor
1 nagy narancs kifacsart leve
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12 g)

+ 10-15 dkg sárgabaracklekvár    

A krémhez:
2 csomag vanília ízű pudingpor
6 evőkanál kristálycukor
2 dl rostos narancslé (nálam 100 %-os)
5 dl tej
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló (elhagyható)

+ 2 narancs (bio vagy kezeletlen)

A tetejére:
5 dkg étcsokoládé


A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:

  

Elkészítés:
  1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzáadunk 4 evőkanál forró vizet, a narancslevet, mellyel jól elkeverjük, majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keménnyé vert habját is. Kivajazott, liszttel meghintett tepsibe egyengetjük a masszát, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, ezért mindenképp végezzünk tűpróbát! (Természetesen hagyományos sütőben is süthető.) A megsült tésztát egy fa táblára vagy rácsra téve hűlni hagyjuk. 2. A krémhez a pudingport csomómentesre keverjük a cukorral és a narancslével, belereszeljük a két narancs héját (előtte jól mossuk meg). A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a pudingos keveréket, és állandó keverés mellett alacsony lángon sűrűre főzzük, kihűtjük. (Hideg vízre állítva a lábast, kevergetve a krémet, hamar kihűl.) 
  2. A tejszínt kemény habbá felverjük  a habfixálóval, majd kis adagokban a hideg krémbe forgatjuk. 
  3. A két narancsot meghámozzuk, vékony cikkekre szeleteljük. A kisült, kihűlt piskótát középen/keresztben kettévágjuk - mindkettőnek megkenjük a tetejét egyenletesen a baracklekvárral. 
  4. Az egyik piskótalapra rátesszük sorban a narancs cikkeket, erre rákenjük a krém kétharmad részét, majd befedjük a másik piskóta lappal (úgy, hogy a baracklekváros rész érintkezzen az imént kent krémmel, tehát a tésztának a lekváros részét tesszük a krémre). A piskóta tetejére egyenletesen rásimítjuk a maradék krémet. 
  5. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, belekanalazzuk egy zacskóba, melynek sarkára egy pici lyukat vágunk és becsíkozzuk a sütemény tetejét. Hűtőbe téve lehűtjük a süteményt, majd szeletelve tálaljuk.

Tegnap volt a férjem születésnapja...
Boldog születésnapot kívánunk Neked itt is!  💙
(Tudom, hogy mindig olvasod. 😊)


Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. Kedves Gabi!
    Vendégvárás előtti nap elkészíthető vagy inkább aznap frissen finomabb?
    Habfixáló nélkül miben változik a krém, lágyabb marad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nóri!
      Nyugodtan elkészítheted előző nap, másnapra jól összeérnek az ízek, összeáll a sütemény, szilárdul a krém - szóval nagyon finom lesz. :)
      Habfixáló nélkül talán egy picikét lágyabb lesz a krém...
      Jó sütést kívánok - mindenképp érdemes elkészíteni, mert ritka finom sütemény, én imádom!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  2. Gyümölcstorta formába szoktam a piskotát sütni majd a narancskrémet a közepébe,narancsszeletekkel körbe rakni,nagyon finom!🌞🍊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is szoktam hasonlót készíteni, zselatinnal fedem be.

      Törlés
  3. Szia! Naggggyon jól néz ki ez a süti! Kislányom most lesz 5 éves, (én szoktam sütni a gyerekek szülinapi tortáit) és azt szeretném kérdezni, hogy ez a krém nennyiség elég egy 21-22 centis torta betöltésére (2 rétegben)? És ez a piskóta vajon? (eddig mindig sima piskótát sütöttem, a 22 centis tortaformához 6 tojással) Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szilvi!
      A tészta elég 22 cm-es tortaformához, és a krém is elég hozzá, ha két rétegben szeretnéd betölteni.
      Azt nem tudom, hogy kívül a körbekenéshez elég-e a krém. Vagy kívül valami mással szeretnéd körbekenni? Bár mostanában divat az is, hogy nem kenjük körbe kívül a tortát, vagyis divat a "csupasz" torta. :)

      Törlés
    2. Boldog születésnapot kívánok a kislányodnak! A torta nagyon fog ízleni, tényleg nagyon finom ez a sütemény!

      Törlés
    3. Köszönöm szépen!😊 Akkor nem is gondolkozok, keresgélek tovább, ezt fogom megsütni az én kis Annámnak 😍. Hát minden évben akkora dilemma ez nekem, hogy milyen torta legyen (a kisfiamnak meg március végén lesz a szülinapja).
      Körbe csak egy vékony vajkrémre gondoltam, mert fondanttal szeretném burkolni a tortát, s a tetejére pedig Jégvarázsos cukorlap kerül. Annyi narancsos krém jó lenne, ha maradna, hogy abból a tetejére tudjak habzsákból kis díszítéseket nyomni.😊

      Törlés
  4. Szia Gabi. Nem volt itthon vanilia puding, ezért csokoládés pudinggal készítettem el. Bárkinek merem ajánlani. Nagyon pikáns lett. Köszönet a receptert

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban