2016. február 19., péntek

Citromkrémes szelet

Puhán omlós tészta citromos krémmel és házi sárgabarack lekvárral. Ez az egyik legfinomabb lakodalmas sütemény! Legalábbis gyerekkoromban, amikor voltam néhány lagziban a szüleimmel, ez a süti minden asztalon jelen volt és én nagyon szerettem! Ti emlékeztek rá? Ha nem, akkor érdemes elkészítenetek, ízleni fog! Nagyon! :)
A múlt szombaton volt a kisfiam farsangja az óvodában, arra az alkalomra sütöttem ezt a süteményt - persze 1-2 szeletet hagytam itthon a fotózás kedvéért is.



Hozzávalók a tésztához:
25x20 cm-es tepsihez
40 dkg finomliszt
1 tojás
12 dkg zsír
fél csomag sütőpor (6 g)
10 dkg porcukor
kb. 1,5 dl tejföl

A krémhez:
4 dl tej
4 evőkanál finomliszt
1 kis citrom leve és reszelt héja (kezeletlen citrom)
20 dkg puha vaj
15 dkg porcukor

+ 4-5 evőkanál sárgabarack lekvár


A pöttyös kézműves kerámiák többféle színben megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu



Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást, végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy könnyen kezelhető, jó nyújtható tésztát kapjunk. (Nem biztos, hogy kell hozzá a 1,5 dl tejföl - a tészta ne legyen se nagyon lágy, ragacsos, se kemény!)
2. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk kb. 20x25 cm-es téglalap alakúra, melyet egy enyhén vajazott/lisztezett tepsi hátulján kisütünk (egyenként) előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 6 perc alatt. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, a lényeg, hogy világos maradjon a tészta! Amikor a sarkai enyhén kezdenek barnulni, vegyük ki! ...és természetesen hagyományos sütőben is süthető.) A tésztalapokat hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a lisztet a tejjel simára keverjük, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük. Hideg vízre állítjuk a lábast és szintén folyamatosan kevergetve teljesen kihűtjük a krémet.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes pépet és szép sima krémmé keverjük az egészet. 
4. Egy tésztalapot ráteszünk egy tálcára, egyenletesen megkenjük a citromos krém felével, majd rátesszük a második tésztalapot, melyet megkenünk a lekvárral. Erre ismét jön egy tésztalap, rá a citromos krém második fele, végül betakarjuk a negyedik tésztalappal. 
5. Hűtőbe tesszük 1 éjszakára dermedni + hogy jól összeálljon a sütemény. Másnap kitesszük a konyhapultra szobahőmérsékletre kb. 1 órára, hogy puhulni tudjon egy kicsit, majd megszórjuk a tetejét porcukorral és tetszés szerint felszeleteljük.






Jó étvágyat!

A kis szőke hercegem az óvodai farsangon mi más szeretett volna lenni, mint Herceg. :)
Ezt a versikét mondta, melyet én írtam Neki - óriási sikere volt, 
Ő kapta a legnagyobb tapsot, aminek nagyon örült.

"Miről álmodik a lány,
sok holdfényes éjszakán?
A szőke hercegről talán?
Én vagyok a szőke herceg, hófehér paripán,
s van egy kacsalábon forgó palotám!
Itt a hintóm és a lovam,
nyerge bársony, benne magam.
Lánykérőbe jöttem eléd,
szép Hercegnőm, légy az enyém!"




15 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet a süti.
    A kisfiad igazi herceg, nem csoda, ha a verssel együtt aztán már teljesen elolvadtak tőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kisfiam nevében is. :)
      A süti pedig tényleg nagyon-nagyon finom, csak ajánlani tudom.

      Törlés
  2. Tiszta Édesanyja a kisherceg.. Nagyon jó egészséget nektek , a sütit persze kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. Hát, nagyon cuki a vers is és a kisfiad is. Szépek a fotók, érdemes volt meghagyni pár szelet sütit. Megjegyzem, hogy nálad van, és ha citromosra vágyom, bekopogok érte... Puszi.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet a süti. A kisfiad nagyon helyes, de a vers is nagyon cuki. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Gabi elkêszült remélem fini lesz!De a krêmnêl nem hiányzik a cukor a recepbõl?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem hiányzik a cukor a krémnél a receptnél, hiszen ott van, hogy 15 porcukor kell hozzá és azt kell habosra keverni a vajjal. Remélem, nem nézted el és nem hagytad ki belőle a cukrot...?
      Egyébként ízleni fog, mert nagyon finom sütemény.

      Törlés
  6. Nem hagytam ki !
    Nagyon szeretem a recepteidet.már többet e,lkészítettem és finik lettek. Köszönöm! martinmano26.

    VálaszTörlés
  7. Szia! Bocsi... előttem ezt már irták... de én se találom, hogy a krémhez mennyi cukor kellene,,,??:( Azt irod, hogy a vajat a porcukorral... de előtte meg a liszt, CUKOR . tej keverékhez szerintem nem:( Én még a lap sütésénél tartok... hátha kapok még feleletet, max izlés szerint lesz! :) Boldog, békés karácsonyt !





    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabriella! Ez lesz kb. a 100. süti, amit a blogodról sütök, mindegyiket imádjuk! :) Itt viszont lenne egy gyors kérdésem: A 3-as pontban ezt írod: . A krémhez a lisztet a cukorral és a tejjel simára keverjük, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük. Ezek szerint kell még valamennyi cukor a tej+liszt keverékhez is, nem csak a vajhoz? Köszönöm szépen! Szép napot! Vica :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vica!
      Boldogan olvasom, hogy ennyire szereted a receptjeimet. Köszönöm, hogy megírtad. :)
      Remélem, még nem jövök későn a válasszal: a krémhez a lisztet simára keverjük a tejjel és alacsony lángon, kevergetve sűrű krémmé főzzük (nem kell bele cukor). A cukrot a vajjal habosítjuk ki és így keverjük össze a lisztes krémmel.
      További kellemes időtöltést kívánok a blogomon és jó sütögetést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés