2016. március 14., hétfő

A tökéletes kókuszkocka

A klasszikus sütemény tökéletes változata könnyű, puha, mézes tésztával, csupa kakaós mázzal. 
A kókuszkocka gyerekkoromban gyakori sütemény volt, Anyukám szerette készíteni, mert elég egyszerű sütemény és viszonylag hamar elkészül. Mi pedig szerettük hamar eltüntetni az asztalról - óriási kedvencünk volt. A blogon már található róla recept (itt olvasható) , de a férjem szerette volna, hogy a süti mézes tésztája még könnyebb, puhább legyen és azt az ötletet adta, hogy kevesebb liszttel készítsem a megszokott többi hozzávalóhoz képest. Ezáltal tényleg olyan laza mézes tésztát kaptam, hogy csak úgy szippantotta magába a finom kakaós-rumos mázat a mártogatáskor. Ez tényleg egy tökéletesített változat, mindenképp ajánlom Nektek kipróbálásra, én ezentúl mindig így fogom készíteni - ez egész biztos! :)

A pöttyös kézműves kerámiák és a krém színű olasz kávéfőző megtalálható a webáruházban 

az alábbi linken:






Hozzávalók a tésztához:
20x25 cm-es tepsihez, 20 darab süteményhez
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 tojás
5 dkg puha vaj
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál méz
2 dl tej
1 kisebb citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)

A mázhoz:
22 dkg vaj
18 dkg kristálycukor
8 evőkanál tej
4 evőkanál holland kakaópor
2 teáskanál rum

+ 20 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez





Elkészítés:
1. A tésztához habosra keverjük a puha vajat a cukorral (addig keverjük, amíg a cukorszemcsék elolvadnak a vajban), majd hozzádolgozzuk a tojást robotgéppel. Végül belevegyítjük a többi hozzávalót is az alábbi sorrendben: a tejet, a folyékony mézet, a reszelt citrom héját és a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott/lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát! Hagyományos sütőben is süthető.)
2. Ha kihűlt a sütemény, egyenlő kockákra vágjuk.
3. Egy lábasba rakjuk a máz összes hozzávalóját és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve összefőzzük. Elzárjuk alatta a lángot és kb. 10 percig kevergetve kihűtjük egy kicsit, hogy besűrűsödjön - ezáltal jobban beissza majd a sütemény és nem folyik le róla rögtön.
4. A tésztakockákat egyesével villára szúrjuk és megmártjuk a mázban (néhány másodpercre hagyjuk a mázban a tésztákat, hogy jól be tudja inni a finom rumos-kakaós mázat). Majd rögtön meghempergetjük a kókuszreszelékben. 
5. Azonnal is fogyasztható, de ha egy picit megdermed a máz a süteményen, még finomabb!








Jó étvágyat!

19 megjegyzés:

  1. Szia! :)
    Ehhez a mennyiséghez mekkora tepsi kell?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A hozzávalók résznél mindig feltüntetem a tepsi méretét, ennél a receptnél is szerepel. 20x25 cm-es tepsiben sütöttem...
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  2. Nincs ennél jobb süti kerek e világon!!! Puszik,B.csek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) A Tesómnak is ez volt az első számú kedvence...
      Puszillak én is!
      G.csek

      Törlés
  3. Húú, nagyokat nyelek. :)Nagy kedvencem ez a süti, el is készítem hamarosan olyan régen volt terítéken.

    VálaszTörlés
  4. szia!nem túl kevés a mázhoz a 8evőkanál tej?

    VálaszTörlés
  5. Szia! Nagyon szuper a recept! Igaz, én majdnem a megadott cukormennyiség felével készítettem, de ez már csak egyéni ízlésvilág kérdése. Köszönjük a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen Marcsi, örülök, hogy elkészítetted és ízlik. :) Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  6. Szia Gabi!
    Én nem vagyok nagy rajongója ennek a sütinek, de azért gondoltam kipróbálom. Egyébként is ez csak egy gyerekkori emlék...

    Ez a mézes piskóta nagyon szuper, könnyed, puha és valóban jól beszívja a csokimázat. Mondjuk nekem kicsit túl édesnek tűnt a máz elsőre, aztán érdekes másnapra már ez a túlzott édes íz tompult ( persze ez nyilván egyéni, legközelebb azért kevesebb cukor is elég számomra)

    Azt szeretném kérdezni, hogy a piskótába mennyi rum kell? Azt nem találtam, így csak egy teáskanálnyit mertem bele tenni ( ami nagyon jót is tett neki)!

    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Nóri!
      Ezzel a mézes tésztával nekem is sokkal jobban ízlik, épp a könnyedsége miatt. Imádom! Legközelebb én is kicsit kevesebb cukorral próbálom.
      A tésztába én nem szoktam rumot tenni.
      Szívesen a receptet.

      Törlés
    2. Szia Gabi !
      Pedig , az elso ponban ,a tèszta osszeàllìtàsàhoz ìrtàl rumot !

      Törlés
    3. ...akkor ez egy pici elírás - valószínű, hogy összekevertem a krém hozzávalóival, mert a hozzávalókban sem írtam rumot, csak a krémnél. A tésztájába nem szoktam tenni. De ha löttyintünk bele egy keveset, nem árt neki. :)

      Törlés
  7. Ismét egy finomság! Nagyon szép képek, mint mindig :-)
    Áldott, szép ünnepeket kívánok Nektek, és az egész családodnak!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabriella! Ez a tészta valóban tökéletes! Megsütöttem ma, másfél adaggal kezdtem, mintha ráéreztem volna, hogy ez jó lesz. A tészta gyönyörű, pille könnyű, szóval tökéletes! Köszönöm neked, le is fényképeztem, hogy tudnám elküldeni neked??? Üdv:Kissné Marika

    VálaszTörlés
  9. Kedves Gabriella! Ez a tészta tényleg tökéletes!! Ma megsütöttem, pille könnyű, gyönyörű lett. Szerencsére másfél adaggal kezdtem, jól is jártam, mind elfogyott! Köszönöm!!

    VálaszTörlés
  10. Tegnap én is meg sütöttem,jó a recept.Köszönöm

    VálaszTörlés