2017. június 13., kedd

Omlós sajtos perec

Néhány hozzávalóval nagyon finom omlós, ropogós perecet készíthetünk egyszerűen és gyorsan. A férjem szerint egy baj van vele: "ha elkezdi enni az ember, nem tudja abbahagyni". 
Ez a harmadik perecszaggatós receptem itt a blogon. A sajtos perec élesztővel készül csoda finom és annyira könnyen kezelhető a tésztája. A szalalkális perec pedig olyan jó omlós. Most pedig ezt a gyors, sütőporos verziót sütöttem, mert gyorsan kellett nagy mennyiséget sütnöm, nem volt időm arra, hogy órákig pihentessem a tésztát. Mindhárom nagyon finom, nyugodtan elkészíthetitek bármelyiket.
A kis szőke hercegem iskolájában hétfőn családi nap volt, oda készítettem ezeket a finom pereceket tripla adaggal, hogy maradjon nekünk és a szüleimnek is. Decemberben az iskolai karácsonyi bulira semmivel nem tudtam készülni, mert akkor volt 5 hetes a pici fiam, semmi energiám és időm nem volt a sütéshez. Márciusban a farsangi bulira szintén nem sütöttem semmit, mert még akkoriban sem lehetett a kisfiam mellett hosszabb és komolyabb sütéseket tervezni, így akkor - szégyen vagy sem - a cukrászdából rendeltünk egy nagy doboz mignont (csoki, karamell, puncs ízben) és azt vittük a farsangra. Ezért döntöttem úgy, hogy most legalább erre a családi napra sütök egy kis rágcsálni valót, és mivel sokan kértétek a receptet, kattintgattam gyorsan 1-2 képet is, hogy legyen mit csatolni a recept mellé.






Hozzávalók:
kb. 70-80 darabhoz
40 dkg finomliszt
10 dkg puha vaj
10 dkg zsír 
2 csapott teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
20 dkg reszelt sajt (trappista, cheddar, edami vagy más hasonló)
kb. 3 evőkanál tejföl

A tetejére:
1 felvert tojás
5 dkg reszelt sajt
vagy szezámmag, lenmag, köménymag, mák ízlés szerint


A képen látható porcelán teás csésze és tányérka megtalálható a webáruházban az alábbi linken:


A perecszaggatóm nagyon régi, még Anyukámé volt, néhány éve nekem adta

        

Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, reszelt sajttal, majd elmorzsoljuk a vajjal + a zsírral és annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy egy lágy, könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk. 
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, kiszaggatjuk a perecformával és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal, szezámmaggal, köménymaggal ízlés szerint. 
3. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)




Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! :) És milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Éppen tegnap sütöttem két adagból. A perec szaggatót a férjem átalakította, a rugót kivette és forrasztott a helyére és a képen látható két pontra egy-egy fém rudacskát, amelyeket fém rudacskákkal összekötött és így nagyon könnyen kijön a perec a formából.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, milyen kis ezermester a férjed. :) Apukám ilyen... Ő is szeret mindent átalakítani, átszerelni praktikussá, nagyon ért hozzá, ez a hobbija. :)

      Törlés
  3. Ma megsütötem a dédnagymamám perec szaggatójával... Nagyon-nagyon finom. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ennyire ízlik, szívesen. :)
      Köszönöm szépen a hozzászólást.

      Törlés